Romantiek op het witte doek: hot maar niet hetero

Is het jou ook al opgevallen : de beste filmromances zijn tegenwoordig niet meer hetero. Na Oscar-sensaties 'Moonlight' en 'Call Me By Your Name' (foto) was het deze maand (maart 2018) alweer prijs met 'God's Own Country'.

Romantiek op het witte doek : hot maar niet hetero © IMDB


Wie echte romantiek op het witte doek wil zien, kan de laatste jaren niet meer om de queer cinema heen. Zo was er vorig jaar ook nog de Chileense Oscar-winnaar 'Una mujer fantástica', over de liefde tussen een transgendervrouw en een oudere man. Of het Franse '120 Battements par minute', waarin de strijd tegen aids én de herenliefde met evenveel passie bedreven werden. Dit zijn de 10 beste lgbt-films van de afgelopen 5 jaar...

God's Own Country (2017)

God's Own Country (2017)


Johnny Saxby is 24 en runt de afgelegen schapenboerderij van zijn zieke vader in het Engelse Yorkshire. Hij voelt zich niet goed in zijn vel en vlucht in losse seksuele contacten met andere mannen. Als in de lente de Roemeense seizoenarbeider Gheorghe wordt aangetrokken, klaart de hemel op voor Johnny. De twee laten hun gevoelens voor elkaar de vrije loop. Het enige probleem is dat Gheorghe aan het einde van het seizoen naar Roemenië terugkeert.

Een film van Francis Lee, met Josh O'Connor, Alec Secareanu en Gemma Jones

God's Own Country loopt sinds 21 maart bij ons in de zalen en is binnen een viertal maanden beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Tom of Finland (2017)

Tom of Finland (2017)


Touko Laaksonen is een gelauwerde Finse officier die na de Tweede Wereldoorlog terugkeert naar Helsinki. Daar probeert hij zijn homoseksualiteit te beleven, maar dat wordt door de autoriteiten niet op prijs gesteld. Homo's riskeren immers strafrechtelijke vervolging. Touko vlucht in de kunst: hij maakt homo-erotische tekeningen die hij steevast met zijn pseudoniem 'Tom of Finland' signeert. Als de tekeningen uiteindelijk het daglicht zien, worden ze het symbool van een revolutie.

Een film van Dome Karukosi, met Jakob Oftebro, Jessica Grabowsky en Lauri Tilkanen

Tom of Finland loopt sinds 14 maart bij ons in de zalen en is binnen een viertal maanden beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Call Me by Your Name (2017)

Call Me by Your Name (2017)


De zeventienjarige Elio brengt samen met zijn ouders de zomer door op het Italiaanse platteland. Wanneer Oliver, een knappe Amerikaanse onderzoeksassistent, naar Italië komt om samen te werken met Elio’s geleerde vader, vindt hij dit erg intrigerend. Elio verzint van alles om tijd door te brengen met Oliver, en daagt hem uit. Er onstaat een erotische spanning tussen de twee, en zodra het flirten eenmaal leidt tot een zowel speelse als betekenisvolle eerste zoen zijn ze meteen onafscheidelijk.

Een film van Luca Guadagnino, met Michael Stuhlbarg, Timothee Chalamet en Armie Hammer

Call Me by Your Name kwam bij ons op 14 februari in de bioscoop en loopt nog in enkele zalen. Binnenkort is de film ook beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Oscarwinnende 'Call Me By Your Name' krijgt een sequel
Zijn dit de meest beloftevolle jonge acteurs uit Hollywood?

Thelma (2017)

Thelma (2017)


De verlegen Thelma verhuist van haar religieuze familie op het Noorse platteland naar Oslo om er te gaan studeren. Daar ontmoet ze Anja, tot wie ze zich bijzonder aangetrokken voelt. Tegelijkertijd komt ze tot het besef dat ze over angstaanjagende, bovennatuurlijke krachten beschikt. Op een dag blijkt Anja spoorloos verdwenen.

Een film van Joachim Trier, met Henrik Rafaelsen, Elli Harboe, Kaya Wilkins en Ellen Dorrit Petersen

Thelma kwam bij ons in de zalen op 29 november 2017 en is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Una mujer fantástica (2017)

Una mujer fantástica (2017)


De transseksuele Marina werkt als serveerster in een nachtclub. Ze gaat met de twintig jaar oudere Orlando, die voor haar zijn familie verlaten heeft. Hun toekomst ziet er rooskleurig uit, maar dan overlijdt Orlando onverwacht na een avondje stappen. Na Orlando's dood keert diens familie zich tegen Marina. Ze is niet welkom op zijn begrafenis, en er wordt zelfs gesuggereerd dat Marina schuld zou hebben aan zijn dood. Marina krijgt amper de kans om te rouwen om haar verloren liefde.

Een film van Sebastián Lelio, met Daniela Vega, Francisco Reyes en Luis Gnecco

Una Mujer Fantástica
is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Oscars 2018 - "Una mujer fantastica" wint Oscar voor beste niet-Engelstalige film

120 battements par minute (2017)

120 battements par minute (2017)


120 BPM vertelt een aangrijpend verhaal over liefde en vriendschap tegen de achtergrond van de strijd tegen AIDS in Parijs aan het begin van de jaren negentig. Terwijl AIDS al 10 jaar slachtoffers maakte, werden in navolging van New York ook in Europa afdelingen van ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) opgericht om aandacht voor medicijnen en voorlichting af te dwingen. In 120 PBM sluit Nathan zich aan bij de activisten van ACT UP Parijs, waar hij Sean leert kennen. Samen voeren ze actie tegen de maatschappelijke en politieke onverschilligheid rond AIDS. De sterke en levendige persoonlijkheid van Sean laat Nathan niet onberoerd, maar al snel wordt hun liefde overschaduwd door de acties en de ziekte. 120 BPM is op het filmfestival van Cannes met een staande ovatie ontvangen en bekroond met de Grand Prix, die voor de gelegenheid ook wel de 'Palme du Coeur' werd genoemd. De film, met onder andere actrice Adèle Haenel (La Fille Inconnue), won tevens de Fipresci prijs en de Queer Palm. Regisseur Robin Campillo maakte eerder Eastern Boys en hij was zelf betrokken bij ACT UP Parijs.

Een film van Robin Campillo, met Adèle Haenel, Nahuel Perez Biscayart en Arnaud Valois

120 battements par minute
kwam op 23 augustus 2017 bij ons in de zalen en is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Césars 2018 - '120 battements par minute' wint César voor beste film

Lola Pater (2017)

Lola Pater (2017)


Zino, de enige zoon van een koppel Algerijnse migranten, woont en werkt in Parijs. Na de dood van zijn moeder gaat hij op zoek naar zijn vader om de erfenis te regelen. Die blijkt al snel ergens in Zuid-Frankrijk te wonen en dus niet teruggekeerd te zijn naar Algerije, zoals Zino's moeder hem steeds had voorgelogen. Wanneer Zino uiteindelijk oog in oog komt te staan met zijn vader, blijkt die tot zijn verbazing Lola te heten en een vrouw te zijn.

Een film van Nadir Moknèche, met Fanny Ardant, Tewfik Jallab en Nadia Kaci

Lola Pater kwam op 9 augustus 2017 bij ons in de zalen en is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Moonlight (2016)

Moonlight (2016)


Moonlight is een Amerikaans drama dat zich afspeelt in een ruige buurt van Miami. De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

Een film van Barry Jenkins, met Mahershala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson, Alex R Hibbert, Janelle Monáe, Naomie Harris en Jaden Piner

Moonlight kwam bij ons uit in de zalen op 1 februari 2017.

Carol (2015)

Carol (2015)


New York, 1952. Carol is elegant, verfijnd, rijk en getrouwd. Theresa staat aan het begin van haar leven, onzeker over wie ze wil worden. Uit een toevallige ontmoeting in een warenhuis in Manhattan ontstaat een bijzondere vriendschap tussen deze twee vrouwen. Carol nodigt Therese uit om te ontsnappen en ze ondernemen een spontane reis door Amerika. Tijdens deze reis worden de twee hopeloos verliefd op elkaar. Gebaseerd op de bestseller van Patricia Highsmith, auteur van Strangers on a Train en The Talented Mr Ripley.

Een film van Todd Haynes, met Cate Blanchett, Rooney Mara en Kyle Chandler

'Carol' met Cate Blanchett: 5 redenen om deze prachtige film te bekijken op Proximus TV


Carol kwam bij ons in de zalen op 13 januari 2016. Deze film is te bekijken met de Movies & Series Pass van Proximus TV!
Tip: kies nu voor de Movies & Series Pass als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV!

La vie d'Adèle (2013)

La vie d'Adèle (2013)


De zeventienjarige Adèle is een doodnormale meid die zichzelf aan het ontdekken is, zich bezighoudt met jongens en lerares wil worden. Wanneer ze de kunststudente Emma ontmoet, een meisje met blauw haar, verandert haar kijk op de wereld. Adèle wordt Emma's muze en de twee beginnen een relatie. Hoewel Emma haar vriendin al gauw voorstelt aan haar vriendenkring, voelt Adèle zich er niet altijd op haar gemak. Uit jaloezie werpt ze zich in de armen van de eerste de beste man.

Een film van Abdellatif Kechiche, met Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos en Salim Kechiouche

La vie d'Adèle kwam op 9 oktober 2013 bij ons in de zalen.

Films waarin de seksuele spanning te snijden is

Verdoken same sex-relaties

Verdoken same sex-relaties


En dan waren er recent ook nog een aantal films die niet echt queer waren, maar waarin het lgbt-thema toch, zij het enigszins verdoken, aanwezig is.

In Every Day (2017, bij ons in de zalen sinds 14 maart) is hoofdpersonage Rhiannon een typisch 16-jarig meisje dat verliefd wordt op A, een verwante ziel die elke dag in een ander lichaam opduikt. Ondanks de praktische problemen die deze ongebruikelijke situatie met zich meebrengt, groeien Rhiannon en A steeds meer naar elkaar toe. Omdat A elke dag in een ander lichaam opduikt, kan die zowel een man als een vrouw, jong of oud, blank of zwart zijn.

In Battle of the Sexes (2017, bij ons in de zalen sinds 14 maart) kampen de nummer één van de wereld Billie Jean King en ex-kampioen en notoire ritselaar Bobby Riggs in 1973 in een historische tennismatch. Naast het veld moest de op haar privacy gestelde King ook nog in het reine komen met haar eigen seksualiteit.

En dan is er nog Cargo (2017, bij ons in de zalen op 13 september 2017), een rauwe film over stoere zeebonken in het Oostendse vissersmilieu. Na een ongeval van pater familias Leon komen tal van onuitgesproken conflicten tussen oudste zoon Jean en zijn twee broers aan de oppervlakte. Hier zou je niet direct een homorelatie verwachten, maar toch wordt Francis, een van de jongere broers,  verscheurd tussen de keuze voor zijn familie en zijn geheime liefde voor een illegale vluchteling.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook