Deze kippenvelfilms zijn gebaseerd op waargebeurde feiten

Over films valt altijd wel iets te vertellen: over het geweldige of rotslechte acteerwerk, over de sterke verhaallijn of het gebrek daaraan, over de styling van de acteurs... Maar het wordt pas echt interessant als de films gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Let op voor spoilers!

The Haunting in Connecticut

The Haunting in Connecticut © Fanart.tv


Naar een nieuw huis verhuizen en er paranormale verschijnselen ervaren... Het is het standaardscenario van veel horrorfilms. Het verhaal uit ‘The Haunting in Connecticut’ is geïnspireerd op de ervaringen van de familie Snedeker. Zij verhuisden in 1986 naar Connecticut om dichter bij het ziekenhuis te zijn waar hun zoon een kankerbehandeling kreeg. Al snel zagen ze geesten, hoorden ze rare geluiden en ervaarden ze extreme temperatuurveranderingen. Het huis bleek vroeger een begrafeniscentrum te zijn geweest, mét bijhorend kerkhof. De conclusie van paranormale onderzoekers was dat mortuariummedewerkers er vroeger necrofilie pleegden, waardoor het kwaad losgelaten werd in het huis.


Fire in the Sky

Fire in the Sky © Dread Central


'Fire in the Sky' is gebaseerd op het verhaal van Travis Walton. Walton en zijn collega's reden in november 1975 rond in Arizona, toen ze iets vreemds in de lucht zagen zweven. Walton stapte uit, waarna er een fel licht verscheen en een ufo hem door de lucht gooide. Zijn collega's vreesden dat hij vermoord was en vluchtten weg. Vijf dagen later werd Walton teruggevonden. Hij beweerde dat hij in het ruimteschip onderzocht werd door aliens. Er zijn veel sceptici, maar Walton wijzigde zijn verhaal nooit. En zijn collega's doorstonden met glans leugendetectortests over de bewuste avond.


The Ghost and the Darkness

The Ghost and the Darkness © BBC


Deze junglefilm is gebaseerd op het verhaal van een aantal Keniaanse bouwvakkers die in 1898 vermoord werden door twee bloeddorstige leeuwen, die door de lokale bevolking ‘The Ghost’ en ‘The Darkness’ genoemd werden. Ze teisterden het gebied negen maanden lang en doodden zo’n 135 mensen. Uiteindelijk werden de leeuwen neergeschoten. Er werd altijd gesuggereerd dat de leeuwen gewoon honger hadden en daarom zoveel mensen doodden, maar nieuw onderzoek uit 2017 wees op tand- en kaakblessures. Die zouden de leeuwen ertoe gedwongen hebben om op langzamere en zwakkere prooien, zoals mensen, te jagen


The Perfect Storm

The Perfect Storm © Daily Mail


Deze film uit 2000 is gebaseerd op een verhaal uit 1991, toen de 'No-name storm' de oceaan teisterde en vanuit Nova Scotia naar de oostkust van Noord-Amerika trok. De boot 'Andrea Gail', met zes vissers aan boord, werd meegesleept in de storm. Na drie dagen radiostilte wist de eigenaar van de boot dat er iets mis was met de vissers. De kustwacht werd ingeschakeld, maar tien dagen later werd de zoektocht stopgezet. Er was nooit een noodoproep geweest en het leek alsof de boot in volledige overgave en stilte in de golven verdwenen was. Later werd er slechts een kleine hoeveelheid wrakstukken teruggevonden.


Alive

Alive © Into Film


Een hartverscheurend drama over een Uruguayaans rugbyteam wiens vliegtuig neerstort in het Andesgebergte. Er volgen twee maanden van extreme omstandigheden en beslissingen, waaronder kannibalisme. Helaas is dit geen fictie. Het vliegtuig van het Uruguayaanse team stortte in oktober 1972 daadwerkelijk neer in de Andes. De overlevers sneden het vlees van de overleden passagiers in hapklare reepjes en lieten het drogen voor ze het consumeerden. Van de 45 passagiers overleefden er slechts 16, die gered werden in december 1972.


A Nightmare on Elm Street

A Nightmare on Elm Street © Amazon


Freddy Krueger veroorzaakte slapeloze nachten voor bioscoopbezoekers over de hele wereld toen deze film in 1984 uitkwam. Een van de inspiratiebronnen voor deze iconische horrorfilm was een reeks onverklaarde sterfgevallen in de jaren '70 en '80. Vluchtelingen uit Cambodja, die last hadden van nachtmerries nadat het Amerikaanse leger luchtaanvallen uitvoerde op hun land, stierven in hun slaap zonder aanwijsbare reden. Een van de cases trok de aandacht van filmmaker Wes Craven en zette hem ertoe aan om een filmmonster te creëren dat mensen doodde in hun slaap. De case ging over een 21-jarige man die al een week niet wou slapen, omdat er iets ergs zou gebeuren als hij dat deed. Hij weigerde slaappillen en dronk sloten koffie. Uiteindelijk viel hij toch in slaap... en stierf.


Hacksaw Ridge

Hacksaw Ridge © The New Yorker


Deze oorlogsfilm uit 2016 vertelt het verhaal van Desmond T. Doss, die weigerde een vuurwapen te dragen tijdens WOII en zo de eerste gewetensbezwaarde werd in de Amerikaanse geschiedenis. Hij was zeer gelovig en nam het gebod ‘Gij zult niet doden’ ter harte. Zijn medesoldaten bespotten hem en sommigen dreigden zelfs om hem te doden. In plaats van te vechten, probeerde Doss de gewonden te helpen. Hij redde minstens 75 van zijn kameraden. Uiteindelijk werd hij neergeschoten en was hij voor 90 procent invalide. Hij stierf in 2006, tien jaar voor de film over zijn leven uitkwam.


Bloody Sunday

Bloody Sunday © Taste of Cinema


Het drama ‘Bloody Sunday’ toont de gebeurtenissen die in Noord-Ierland plaatsvonden op 30 januari 1972. Die zondag liepen de spanningen tussen de Britten en de Ieren hoog op. Enkele Britse soldaten begonnen zonder aanleiding te schieten op een protestmars voor burgerrechten in de Noord-Ierse stad Derry. Het werd een bloederig tafereel met veertien doden. Allemaal ongewapende demonstranten. In 2010 gaf premier David Cameron toe dat het Britse leger op die vreselijke dag onrechtmatig handelde.


Compliance

Compliance © Rabbit Reviews


Een ongemakkelijke film om uit te kijken. Hij gaat over een jong meisje dat in een fastfoodrestaurant werkt en ervan beschuldigd wordt van een klant te hebben gestolen. De beschuldiging gebeurt via de telefoon door iemand die beweert een politieagent te zijn. De restaurantmanagers brengen het meisje naar een achterkamer van het restaurant om haar te screenen. Daarna neemt het verhaal een verschrikkelijke wending. Deze film is gebaseerd op een incident dat in Kentucky plaatsvond in 2004. Een 18-jarige medewerkster van McDonald's werd vastgehouden in het restaurant, waarna ze gestript en seksueel misbruikt werd, omdat een zogezegde politieagent de restaurantmanager en haar verloofde telefonisch opdroeg om dat te doen. Het koppel kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar en het 18-jarige slachtoffer ontving een grote schadevergoeding van het bedrijf.


Alison

Alison © SA People


Deze film beschrijft het verhaal van een Zuid-Afrikaanse vrouw die in 1994 werd aangevallen, verkracht en achtergelaten. De twee daders staken Alison meer dan 30 keer in de maag en sneden 16 keer haar keel door. Alison, die nauwelijks levend achtergelaten werd in de struiken, moest haar hoofd op haar schouders en haar ingewanden in haar maag houden terwijl ze de weg opkroop om hulp te zoeken. Door iets dat alleen als een wonder omschreven kan worden, miste het mes haar hoofdslagaders en kon ze door haar luchtpijp blijven ademen, ook al was die in twee gesneden. Uiteindelijk daagde er hulp op en overleefde ze de beproeving. Nu is ze een veelgevraagde spreker die andere slachtoffers van geweld helpt om hun angsten te overwinnen.


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook