Memorabele monsters uit de films van Guillermo del Toro

Memorabele monsters uit de films van Guillermo del Toro © Isopix


Met The Shape of Water toonde Guillermo del Toro eens te meer aan dat hij een geweldig verteller is. Het verhaal over schoonmaakster Elisa, die in een laboratorium een geheim experiment ontdekt en gevoelens ontwikkelt voor een mysterieus zeemonster, leidde geheel terecht tot een zegetocht tijdens de Oscarceremonie. De Mexicaanse regisseur heeft een voorliefde voor monsters. Wij grasduinden even in zijn collectie met opmerkelijke creaturen.

Wij spraken met Guillermo del Toro tijdens het Brussels Fantastic Film Festival. Bekijk hier het exclusieve interview:


Een bloeddorstige vampier in Cronos

Een bloeddorstige vampier in Cronos


De Mexicaanse regisseur debuteerde met de vampierenfilm Cronos. Een alchemist slaat in de 16de eeuw op de vlucht voor de Spaanse inquisitie. Hij komt in Mexico terecht, waar hij een mysterieus insect in de Cronos, een vreemde uitvinding, stopt. Vijfhonderd jaar later krijgt antiquair Lupi het ding te pakken. Hij verwondt zich eraan, en vreemd genoeg begint de man daarna te verjongen en is hij plotsklaps belust op mensenbloed. De horrorprent leverde 22 internationale prijzen op en werd gelauwerd in Cannes. Er gingen stemmen op om een Amerikaanse remake van Cronos in te blikken, maar del Toro weigerde.

Grote kakkerlakken in Mimic

Grote kakkerlakken in Mimic © Isopix


In Mimic waagt hij zich aan het gewelddadigere werk. In de horrorfilm uit 1997 teistert een dodelijk en besmettelijk virus New York. Wetenschapster Susan Tyler en haar echtgenoot gaan op zoek naar een tegengif, en ontdekken dat insecten het virus overbrengen. De filmmaker gooit gigantische, genetisch gemanipuleerde kakkerlakken in de strijd.


Zombie-achtige figuren in Crimson Peak

Zombie-achtige figuren in Crimson Peak © Isopix

Crimson Peak is nog zo'n visueel verbluffende ervaring. Broeierigheid, onderhuidse spanning, angstaanjagende geesten en indrukwekkende decors vieren hoogtij in dit horrorpareltje met Jessica Chastain, Tom Hiddleston en Mia Wasikowska. De Amerikaanse Edith gaat samen met haar grote liefde Thomas, een afstammeling van een Britse adellijke familie, in het landhuis wonen dat de jongeman samen met zijn zus Lucille betrekt. Ze negeert de onheilstekenen over haar nieuwe woonplaats Crimson Peak, maar dat zal haar duur te staan komen.

De geest van een weesjongen in El Espinazo del Diablo

De geest van een weesjongen in El Espinazo del Diablo © Isopix


Tijdens de Spaanse burgeroorlog komt de piepjonge Carlos in een katholiek weeshuis terecht. Daar dwaalt echter ook de geest van een verdwenen weesjongen rond. El Espinazo Del Diablo (beter bekend onder de Engelse titel The Devil’s Backbone) is een knap staaltje horrordrama dat menig kijker de stuipen op het lijf joeg.


Een sympathieke demon in Hellboy

Een sympathieke demon in Hellboy © Isopix


Voor Hellboy haalde del Toro de mosterd bij een strip van Mike Magnolia. Een paar nazi’s roepen in 1944 een jonge demon op uit de hel, waarna de geallieerden ‘m meenemen naar de States en het sujet opvoeden. Hellboy, zoals ze hem ondertussen noemen, blijkt niet slecht van karakter te zijn en wil zijn bijdrage leveren aan de strijd tegen het kwaad. Ron Perlman is indrukwekkend als superheld, Selma Blair levert een verdienstelijke rol af als zijn vriendin.

Kaiju in Pacific Rim

Kaiju in Pacific Rim © Isopix

Pacific Rim moest een grootse sciencefictionhit worden, maar de critici waren verwend door del Toro en enkelen onder hen konden het peperdure project met blockbusterallures niet smaken. Dat neemt niet weg dat de actiescènes in deze prent, over de dreigende uitroeiing van de mens door afschrikwekkende Kaiju-monsters, een knap staaltje spektakel opleverden.

Een libelle, een faun en een nietsontziende pad in El Laberinto Del Fauno

Een libelle, een faun en een nietsontziende pad in El Laberinto Del Fauno © Isopix

El Laberinto Del Fauno (Pan’s Labyrinth) hoort thuis in de categorie ‘sprookjes die niet geschikt zijn voor kinderen’. In 1944 trekt de elfjarige Ofelia met haar hoogzwangere moeder naar het huis van haar stiefvader, de fascistische legerofficier López. Terwijl die druk doende is met het jagen op verzetsstrijders, ontdekt Ophelia een verborgen universum waarin een libelle met mensenhoofd, een faun (een mythisch wezen dat gelijkenis vertoont met een geit) in een labyrint en een kwaadaardige pad rondwaren. Een gruwelijke mix tussen de gebeurtenissen in het labyrint en die van het Franco-tijdperk.

Strigoi in The Strain

Strigoi in The Strain © Isopix


Wie zin heeft in een portie horror van de bovenste plank kan op Netflix terecht voor de uitstekende serie The Strain, die ook uit de koker van del Toro komt. Vier vliegtuigpassagiers overleven de uitbraak van een vreemd virus. Ephraim Goodweather en zijn ploeg moeten uitvissen wat er precies gebeurd is. Blijkt dat de slachtoffers van het virus terugkeren als Strigoi, een soort vampierachtige wezens waar niet mee te spotten valt.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze serie rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook