De beste animatiefilms voor volwassenen

Dat animatiefilms niet alleen voor kinderen zijn, bewees Pixar al met pareltjes als Wall-E, Up en Coco. Maar sommige animatiefilms zijn ook gewoon bedoeld voor een volwassen publiek.

De beste animatiefilms voor volwassenen © Isopix


Cultregisseur Wes Anderson (Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel) pakt vanaf deze week uit met Isle of Dogs, zijn tweede stopmotionfilm. Isle of Dogs was de opener van het filmfestival van Berlijn en wordt bejubeld door de filmcritici. Wij zetten nog enkele animatiefilms op een rij die je moet gezien hebben.

Isle of Dogs vertelt het verhaal van Atari Kobayashi, een 12-jarig pleegkind van de corrupte burgemeester Kobayashi. Na het uitroepen van de noodtoestand worden alle huisdieren van Megasaki City verbannen naar een grote afvalstortplaats genaamd Trash Island. Atari steekt alleen, in een Junior-Turbo Prop vliegtuigje de rivier over op zoek naar zijn waakhond Spots. Eenmaal aangekomen op Trash Island begint hij samen met een groep nieuwgevonden bastaard-vrienden aan een epische reis die het lot en de toekomst van hele provincie zal bepalen.

Met de stemmen van onder andere Bryan Cranston, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Bill Murray, Edward Norton en Tilda Swinton.

Sausage Party

Sausage Party © Isopix


Terwijl Isle of Dogs ook nog geschikt is voor kinderen is Sausage Party (2016) dat wegens het aangebrande thema niet. Voor wie vulgaire grappen en onderbroekenlol kan smaken, is deze foute animatiefilm een topper. Van de makers van Bad Neighbors en met de stemmen van Seth Rogen, Kristen Wiig en Jonah Hill.

In de rekken van een supermarkt droomt de knakworst Frank ervan om samen met het sexy broodje Brenda in een winkelwagentje te belanden en als hotdog verenigd te worden. De twee beseffen evenwel niet welk gruwelijk lot hen wacht. Wanneer Frank op een dag aan den lijve ondervindt waartoe de onverzadigbare consumenten in staat zijn, besluit hij in de supermarkt een revolutie te ontketenen tegen de gulzige giganten.

Cafard

Cafard © Superprod


Ook in België worden straffe animatiefilms gemaakt, zoals Cafard (2015). De prent van regisseur Jan Bultheel ging in première op het filmfestival van Oostende, waar het verhaal zich grotendeels ook afspeelt. Acteur Wim Willaert geeft gestalte aan het hoofdpersonage dankzij de techniek van motion capture. Andere rollen zijn voor Sebastien Dewaele en Maarten Ketels.

Jean Mordant behaalt tijdens de Eerste Wereldoorlog in Buenos Aires de wereldtitel worstelen. Intussen wordt zijn dochter Mimi in Oostende verkracht door Duitse soldaten. Jean zint op wraak en trekt samen met zijn trainer Victor en zijn neefje Guido naar het front. Maar het duurt niet lang voor hij wordt overgeplaatst naar het oostfront. Wanneer Jean verneemt dat Mimi zwanger is, maakt hij zich op voor een dramatische tocht.

Fantastic Mr. Fox

Fantastic Mr. Fox © Isopix


Die andere stopmotionfilm van Wes Anderson, Fantastic Mr. Fox (2009), is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl en dus voor kinderen, maar ook zeer aan te raden voor volwassenen! De film met de stemmen van George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman en Bill Murray was goed voor twee Oscarnominaties voor beste animatiefilm en beste filmmuziek (voor Alexandre Desplat).

Mr. Fox is een vos die zijn succesvolle carrière als kippendief op aandringen van zijn vrouw vaarwel heeft gezegd. Nu hij een kind kreeg moet hij maar eens volwassen worden, vond ze. Twaalf 'vossenjaren' na de geboorte van hun zoontje Ash komen de instincten van Mr. Fox echter opnieuw bovendrijven. Samen met zijn vriend, de opossum Kylie, berooft hij de drie meest boosaardige boeren uit de buurt: Boggis, Bunce en Bean. Daarmee brengt Mr. Fox niet alleen zijn geliefde gezinnetje, maar ook de gehele dierengemeenschap in gevaar...

Waltz with Bashir

Waltz with Bashir © Isopix


Waltz with Bashir (2008) is een autobiografische documentaire van Ari Folman die een Oscarnominatie kreeg als beste niet-Engelstalige film. Op de Golden Globes ging hij met de hoofdprijs lopen in dezelfde categorie.

Een vriend vertelt aan de Israëlische regisseur Ari dat hij dikwijls een nachtmerrie heeft waarin hij wordt achtervolgd door 26 honden. Dat is immers het aantal honden dat hij heeft moeten doden tijdens de Libanese oorlog in het begin van de jaren tachtig. De volgende dag komen ook bij Ari onderdrukte herinneringen naar boven. Hij besluit zijn vroegere wapenbroeders te gaan interviewen om zo een volledig beeld te krijgen van de oorlog…

Waltz with Bashir is nu beschikbaar voor de abonnees van de Movies & Series Pass

Persepolis

Persepolis © 2.4.7. Films

Persepolis (2007) is een Franse animatiefilm gebaseerd op de autobiografische strip met dezelfde naam van Marjane Satrapi. De film won de prijs van de jury op het filmfestival van Cannes en kreeg een Oscarnominatie als beste animatiefilm. Met de stemmen van Chiara Mastroianni en Catherine Deneuve.

Teheran, 1978. De kleine, naïeve Marjane maakt in haar dromen plannen hoe zij in de toekomst de wereld kan verbeteren. Haar ouders voeden haar modern op en vol belangstelling volgt ze de revolutie en de val van het regime. Maar dan wordt de islamistische republiek opgericht en moet ze ineens een hoofddoek dragen. Intussen is ze al wat ouder geworden en begint ze alternatieve levenswijzen te ontdekken...

A Scanner Darkly

A Scanner Darkly © Isopix

A Scanner Darkly (2006) is een geval apart: de film van regisseur Richard Linklater (Boyhood) werd digitaal opgenomen en vervolgens geanimeerd met de rotoscooptechniek. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip K. Dick, die ook al de inspiratie vormde voor sciencefictionfilms als Blade Runner en Minority Report. Met rollen van Keanu Reeves, Winona Ryder, Woody Harrelson en Robert Downey Jr.

In de nabije toekomst heeft Amerika de strijd tegen drugs verloren en laten geheimagenten naast hun identiteit ook hun gezicht veranderen. Fred is zo’n undercoveragent, die een probleem krijgt wanneer hij teveel drugs (het populaire Substance D.) gebruikt, waardoor hij schizofreen wordt. Hierdoor ontstaat Freds alter ego Bob, een meedogenloze drugsdealer.

Bekijk ook:
Deze films schetsen geen fraai beeld van de toekomst

Spirited Away

Spirited Away © Isopix


De Japanse animatiefilm Spirited Away (2001) van Hayao Miyazaki was goed voor de Oscar voor beste animatiefilm en won ook de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. In 2016 werd hij door filmcritici verkozen als vierde beste film van de 21ste eeuw. Ook geschikt voor kinderen.

De jonge Chihiro verhuist met haar ouders van de grote stad naar een klein provincieplaatsje. Maar als ze er bijna zijn verdwalen ze in een bos. Ze komen aan bij een tunnel en de nieuwsgierige ouders van Chihiro besluiten te kijken waar de tunnel uitkomt. Dat blijkt bij een vervallen pretpark te zijn, waar in een verder leeg restaurant bergen voedsel onaangeroerd ligt. Terwijl haar ouders zich op het voedsel storten, zwerft Chihiro alleen rond. Plotseling verschijnt Haku, een mysterieuze jongen die haar waarschuwt voor gevaar.

South Park: Bigger, Longer & Uncut

South Park: Bigger, Longer & Uncut © Isopix


In 1999 kreeg de satirische animatiereeks South Park, die meermaals bekroond werd met Emmy Awards, een eigen film. South Park: Bigger, Longer & Uncut is een parodie op Disney films en musicals als Les Misérables. De song Blame Canada kreeg een Oscarnominatie achter zijn naam als beste originele song.

Vier achtjarigen, Stan, Kyle, Kenny en Cartman, gaan stiekem naar een Canadese film van hun helden Terrance en Phillip. De film is verboden voor jongeren onder achttien jaar en is dus een ideale gelegenheid voor de bengels om hun woordenschat te verrijken. Ze komen dan ook naar huis met een heel arsenaal aan scheldwoorden, vloeken en vieze uitdrukkingen. Hun moeders kunnen er niet om lachen. Ze besluiten een klacht in te dienen tegen Terrance en Phillip en willen Canada de oorlog verklaren.

The Nightmare before Christmas

The Nightmare before Christmas © Touchstone Pictures

The Nightmare before Christmas (1993) is een stopmotionfilm van Henry Selick, gebaseerd op een fantasyverhaal van Tim Burton. De film kreeg als eerste animatiefilm een Oscarnominatie voor beste visual effects. De muziek van Danny Elfman kreeg dan weer een nominatie op de Golden Globes. In 2006 bracht de Disney de film opnieuw uit in 3D. Veel ouders vinden de film te griezelig voor jonge kinderen.

Jack Skellington is pompoenkoning van Halloweentown en is het zat om elk jaar hetzelfde te doen tijdens Halloween. Op een dag ontdekt hij een geheime deur die naar de 'gewone' wereld leidt, waar kerst gevierd wordt. Jack is volledig onder de indruk van het kerstidee en besluit om de taak van de Kerstman op zich te nemen. Hij begrijpt het concept 'kerst' echter niet volledig en het blijkt dat niet iedereen zit te wachten op deze alternatieve Kerstman.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook