Doug Jones, de bekendste onbekende acteur ter wereld

Doug Jones, de bekendste onbekende acteur ter wereld © Isopix


Hij was te zien in meer dan 150 films, is een graag geziene gast in Hollywood en hij kan qua ervaring gerust naast Matt Damon gaan staan, maar toch kent bijna geen mens hem. Maak kennis met Doug Jones, de onbekendste Hollywoodacteur op deze planeet.

Een begenadigd contortionist

Een begenadigd contortionist © Isopix


Ieder z’n hobby, en Doug Jones is tuk op contortionisme. Dat betekent in mensentaal dat-ie z’n lichaam schijnbaar moeiteloos in allerlei vreemde bochten kan wringen. Dougs lenigheid werd al snel opgemerkt in de filmwereld, waarop hij een paar rollen kreeg aangeboden: die van de dunne clown in Batman Returns, bijvoorbeeld. Hij kroop ook in de huid van de leider van de Gentlemen, een roedel demonen in een aflevering van Buffy, The Vampire Slayer. De toon was gezet, en later zou Jones vaker opduiken in films, veelal als onherkenbaar personage.

Bejubeld

Bejubeld © Isopix


Guillermo del Toro cast de acteur regelmatig in zijn films: hij laat hem dan opdraven als monster of als een ander afschrikwekkend wezen. In Mimic speelt hij bijvoorbeeld een moorddadige kakkerlak die de gedaante van een mens kan aannemen, en in El Laberinto del Fauno levert hij een memorabele prestatie af als Fauno, een wezen dat een kruising vormt tussen een mens en een geit. De regisseur ronselde hem ook voor El Espinazo del Diablo, Hellboy I en Hellboy II. ‘Een vreemd wezen spelen, vereist een niet zo evidente combinatie van vaardigheden. De acteur moet zich kunnen uitdrukken door de latex en siliconen heen. Er zijn er weinigen die dat kunnen. Doug is de enige die ik in zulke rollen vertrouw’, zo gooide del Toro met lof naar hem.

Lees ook: Memorabele monsters uit de films van Guillermo del Toro

Vampier

Vampier


Ook de Netflixserie The Strain was een kolfje naar de hand van de Amerikaanse acteur. In die reeks keren de slachtoffers van een agressief virus terug als Strigoi, een soort vampiers. Jones speelt een vampier uit de ancient-familie. Op Netflix is hij ook te zien in Star Trek: Discovery, als Saru, een buitenaards wezen.

Zeemonster

Zeemonster © Isopix


Een recente krachttoer was zijn rol als het zeemonster in The Shape of Water, een film die als grote Oscaroverwinnaar uit de bus kwam. Het Canadese bedrijf Mr. X uit Toronto, dat gespecialiseerd is in speciale effecten, ontworp zijn kostuum. Jones moest er heel wat voor over hebben: terwijl hij in dat ding zat voor de opnames kon hij geen deurknop vastnemen of door zijn mond ademen. Iedere morgen hees men hem in het pak, waarop hij een soort handschoenen aangemeten kreeg die vastplakten. Eens hij in zijn outfit zat, kon hij amper zien of horen en als toemaatje moest hij acteren in een tank gevuld met water, waardoor hij zich moest bekwamen in duiktechnieken.

Niet echt praktisch

Niet echt praktisch © Isopix


Dat het niet altijd een pretje is, geeft de acteur zelf ootmoedig toe: ‘Afhankelijk van het wezen dat ik speel, zit ik minuten of uren in de schminkstoel. Abe Sapien sloeg alles: dat kostte de make-upploeg 7 uur per dag. Rubber dragen is ook niet erg glamoureus: het is heter en zwaarder dan je het wil, je voelt je opgesloten en men voorziet niet altijd gaten om naar het toilet te kunnen’, aldus Doug.

Wel het pakje, niet de stem

Wel het pakje, niet de stem © Isopix


Het nadeel aan onherkenbaar acteren: je krijgt niet altijd de erkenning die je verdient. Jones mocht in het pakje van Abe Sapiens kruipen voor Hellboy, maar de stem werd ingesproken door David Hyde Pierce. Hetzelfde overkwam hem opnieuw toen hij de rol van de zilveren anthiheld voor z’n rekening nam in Fantastic 4: The Rise Of The Silver Surfer, want Laurence Fishburne mocht die keer zijn tekst inspreken. Met de release van The Shape Of Water leek er eindelijk wat belangstelling uit te gaan naar de man achter het bizarre pakje.

Een menselijk personage

Een menselijk personage


Er mag al eens gelachen worden: In Monkeybone speelt Jones een Yeti die uitbater is van een bioscoop. Bridget Fonda, Rose McGowan en Brendan Fraser spelen de hoofdrollen in die aardedonkere komedie. Wie de acteur eens graag de rol van een mens ziet spelen, kan zich aan de doldwaze komedie Super Capers: The Origins of Ed and the Missing Bullion wagen. Da’s een parodie op de superheldenfilms waarin hij de rol van Special Agent Smith speelt.

Nieuwste rol

Nieuwste rol © Isopix


En Jones blijkt het nog lang niet beu te zijn: binnenkort is hij te zien in Gehenna: Where Death Lives, een horrorfilm waarin hij alweer een afzichtelijk creatuur speelt. Dit keer gaat het er minder romantisch aan toe dan in The Shape of Water: zijn personage terroriseert vijf argeloze bezoekers van een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die op een eiland zijn aanbeland om een nieuwe locatie te zoeken voor een vakantieresort.

Ook interessant:
Interview met Guillermo del Toro en memorabele monsters uit zijn films

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook