Iedereen beledigd: tv-programma’s die een bevolkingsgroep de kast op joegen

Iedereen beledigd: tv-programma’s die een bevolkingsgroep de kast op joegen © Isopix


Er heerst al jaren beroering over het figuurtje Apu in The Simpsons. De Indisch-Amerikaanse winkeluitbater die zowel klanten als overvallers uitermate vriendelijk behandelt en met een zwaar accent spreekt, is even geliefd als gehaat. Volgens komiek Hari Kondabolu, die er een documentaire over maakte, is Apu een belediging voor mensen van Indische afkomst. ‘Zijn accent en nederigheid werken alleen maar pesterijen in de hand’, meent hij. In de loop der jaren voelden wel meer mensen, bevolkingsgroepen en organisaties zich - al dan niet terecht - beledigd door een tv-programma. Een greep uit het aanbod.

Mensen van Indische origine

Mensen van Indische origine © Photo News


De makers van The Simpsons reageerden alvast op het Apu-debacle door een scène in te lassen met Lisa in de hoofdrol. Marge heeft het daarin over een boek dat vol staat met clichés en racistische opmerkingen. Lisa geeft haar meteen een repliek: ‘Dus alles wat tien jaar geleden werd geprezen en niet-beledigend was, is nu politiek incorrect?’, vraagt ze zich af, waarna ze naar een foto met daarop de tekst ‘Maak je niet druk’ kijkt. Kondabolu (foto) en enkele Twitteraars vonden die reactie veel te apathisch om er vrede mee te nemen. Ondertussen liet Hank Azaria - die de stem van Apu inspreekt - weten dat hij ermee wil stoppen, mocht de heisa blijven duren.

Erdogan

Erdogan © Photo News


De Duitse komiek Joachim Böhmermann werd dan weer wereldberoemd toen hij de banbliksems van Recep Tayyip Erdogan over zich afriep. In Neo Magazin Royale, een satirisch magazine op ZDF, droeg de man een grappig bedoeld gedicht voor waarin de termen ‘geitenneuker’ en ‘pedofilie’ in één adem werden genoemd met het Turkse staatshoofd. Erdogan onstak in razernij en verzocht het Duitse gerecht om Böhmermann aan te klagen. Het parket opende inderdaad een onderzoek: in Duitsland bestond namelijk een wet die het beledigen van buitenlandse staatshoofden verbood. De Duitsers besloten die af te schaffen en zo was voor Böhmermann de kous af. De woede van Erdogan raakte echter amper bekoeld.

Een bewakingsfirma

Een bewakingsfirma © Isopix


Vlaanderen lachte zich een aantal jaren geleden kreupel met de belevenissen van de stuntelige bewakingsagenten uit het VTM-niemendalletje Safety First, maar bij de echte bewakingsfirma Safe-T-First pisten ze azijn in de plaats van urine na het aanschouwen van de capriolen van de Smos en co. De werknemers van dat bedrijf uit het Brusselse voelden zich blijkbaar ferm geschoffeerd, en legden prompt een klacht neer tegen de commerciële zender. De zaakvoerder wilde niet in de pers reageren, maar bij VTM waren ze ervan overtuigd dat het zou koelen zonder blazen: ‘Het bedrijf beroept zich op mogelijke verwarring, maar die is er volgens ons hoegenaamd niet. Ook de hype die rond ons programma ontstaan is, maakt het volgens ons overduidelijk dat het fictie is’, klonk het aan de Medialaan in Vilvoorde. De procedure liep wellicht af op een sisser, want er werd later niets meer van vernomen.

Conservatieve christenen

Conservatieve christenen


Toen de komische serie Black Jesus werd aangekondigd, reageerden enkele leiders van diepchristelijke organisaties furieus: zo’n programma zou volgens hen meteen moeten worden afgevoerd. In de reeks is de hoofdrol voor een zwarte messias die zijn behulpzaamheid en goede wil etaleert in een getto, maar als dank af te rekenen krijgt met rake klappen en een carjacking. Dat de heiland dan ook nog eens graag vloekt, ging het petje van pastor Rodgers van The House of Prayer for All Nations ver te boven. Ook bij de leden van One Million Moms, een conservatieve vrouwenbeweging, kwam de stoom uit hun oren van woede: ‘Er moeten publieke excuses komen aan de christelijke gemeenschap. Spotten met de heer kan niet, en dan hebben we het nog niet over het gevloek en wapengeweld. Dit is blasfemie!’, reageerden ze in koor. Hoofdrolspeler Gerald ‘Slink’ Johnson en de bonzen van Cartoon Network konden smakelijk lachen met de kritiek, die hen wellicht extra kijkers opleverde. Ze besloten Jezus nog wat extra fucks te laten uitbrengen.

Vrouwelijke C.I.A.-medewerkers, moslims en verschillende nationaliteiten

Vrouwelijke C.I.A.-medewerkers, moslims en verschillende nationaliteiten © Isopix


De scenaristen van Homeland jagen met de regelmaat van de klok mensen de gordijnen in. Veel medewerkers van de C.I.A. hebben bijvoorbeeld een bloedhekel aan het personage Carrie Mathison, nochtans met verve vertolkt door Claire Danes. ‘Vrouwelijke werknemers van de C.I.A. zijn hun fictieve tv-collega’s met mentale stoornissen en alcoholproblemen, die te pas en te onpas met mannelijke doelwitten in bed duiken, meer dan beu’, aldus New York Times-columniste Maureen Dowd, die met enkele agentes sprak. Een tijdje voor het vijfde seizoen werd uitgezonden was het alweer hommeles: een paar graffitikunstenaars moesten voor een scène in een vluchtelingenkamp een muur bekladden met slagzinnen in het Arabisch, om de grimmige sfeer te benadrukken. Er werd echter ‘Homeland is racistisch’ op het stucwerk gespoten. Dat deden ze naar eigen zeggen om de ‘stereotype weergave van moslims, Arabieren, Pakistanen en Afghanen’ aan te klagen. Niemand van de productieploeg kon Arabisch lezen, maar oplettende kijkers die de taal wel machtig waren, merkten al gauw dat er iets niet klopte.

Holebi’s

Holebi’s © Photo News


In Frankrijk werd vorig jaar verontwaardigd gereageerd toen presentator Cyril Hanouna een valse contactadvertentie plaatste op de website VivaStreet, waarna vier homoseksuele mannen en een vrouw hem opbelden. Wat ze niet wisten, was dat ze rechtstreeks in zijn tv-programma Touche pas à mon poste terechtkwamen. Hanouna deed zich in het zoekertje voor als biseksuele man. ‘Ik nodig je uit om te ontbijten, en om je daarna misschien op te eten. Ik ben goed voorzien en hou ervan om beledigd te worden’, stond er in zijn geschreven oproep te lezen. Aan de telefoon daagde hij hen uit om allerlei seksuele bekentenissen te doen. Toen hij met een overdreven verwijfde stem begon te spreken, waren de rapen gaar: tv-zender Canal 8 kreeg een stroom aan klachten binnen, enkele adverteerders lieten weten niet meer aan het programma te willen meewerken, en een hulporganisatie meldde dat ze telefoon kregen van één van de opgebelde mannen, die tamelijk getraumatiseerd was door het voorval. De programma’s van Hanouna zijn niet onbesproken: eerder stak één van zijn medewerkers zijn neus ongevraagd tussen de borsten van een vrouw, waarna de Franse minister voor vrouwenrechten zich persoonlijk met de zaak bemoeide.

Fans

Fans © Photo News


Wie in het riool der uitlachtelevisie anno 2011 gaat wroeten, stoot onvermijdelijkerwijs op Superfans. In het VT4-programma werden mensen met een obsessie voor de bekenden der aarde te kijk gezet. Een superfan van Sven Nys die aan bod kwam in de uitzending, voelde zich lelijk in het ootje genomen. Mensen lachten haar uit door het fragment waarin ze haar dekbedovertrek met daarop de foto van Nys toont, en vervolgens zegt ‘Zo ligt Sven de hele nacht op mij’. ‘Woorden die mij in de mond werden gelegd door de programmamakers. Ze zeggen: zo ligt hij op u, en vragen dan om dat na te zeggen. Vervolgens monteren ze al die fragmenten achter elkaar, zodat je op den duur een debiel lijkt. Ik dacht dat het een programma over Sven Nys zou zijn’, zuchtte de jonge vrouw in de media.

Millennials

Millennials © Photo News


De Engelse komiek Stephen Fry schudde een tijd geleden een nieuwe tv-serie uit zijn mouw. Het leek Fry een goed idee om eens flink te lachen met de reputatie van millennials, en dus werden dat in The Great Indoors overgevoelige, verwende en makkelijk te beledigen wezens die met fluwelen handschoenen beroerd horen te worden, minstens 3 selfies per dag nemen, en maar moeilijk met kritiek kunnen omgaan. Ironisch genoeg had hij nog voor het feuilleton op tv kwam een punt: heel wat millennials voelden zich op hun tenen getrapt door de premisse van het programma. Tijdens een voorvertoning was er sprake van enige hilariteit toen één van de aanwezige journalisten het woord nam: ‘Hoezo, wij zijn verwend en kunnen nergens tegen? Jullie zetten onze generatie veel te stereotiep en niet accuraat neer’, beet de persoon in kwestie producer Mike Gibbons toe. De ploeg achter de comedyserie leek het wel grappig te vinden dat millennials zich beledigd voelden door een programma waarin millennials zich continu beledigd voelen. Vlak na de eerste aflevering verscheen in een Amerikaans blad een vernietigende recensie over The Great Indoors, waarna menig lezer zich de vraag stelde of de schrijver misschien toevallig tot de geviseerde leeftijdsgroep behoorde.

Jongeren, niet-blanken, dikke mensen, en vele anderen

Jongeren, niet-blanken, dikke mensen, en vele anderen © Photo News


De heersende zeden veranderen: een deel van de jongere generatie die de immens populaire sitcom Friends nu leert kennen via Netflix, is van mening dat het maar een homofoob, gedateerd, racistisch en seksistisch allegaartje is. Het feit dat er wel eens grapjes werden gemaakt over homoseksualiteit, sarcastische toespelingen aan het adres van dikke mensen niet van de lucht waren en dat er in de serie bijna uitsluitend blanken te zien waren, zorgt voor wenkbrauwengefrons bij de jeugd. Matt LeBlanc, die de rol van Joey vertolkte in de serie, liet in een interview verstaan dat ze wat hem betreft niet te veel moeten zeuren: ‘Ik heb die geruchten ook gehoord, en ik wil er niet dieper op ingaan. Ik ga er in ieder geval helemaal niet mee akkoord. We gingen - net zoals in Top Gear trouwens - actuele onderwerpen en politieke uitspraken zelfs uit de weg. Die serie handelde over algemene thema’s, die de tand des tijds wel doorstaan hebben. Zoals vertrouwen, liefde, relaties, verraad, familie en soortgelijke dingen’, luidde zijn weerwoord.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk een hele hoop afleveringen van Friends!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook