Deens, duister en donders goed: survival-thrillerserie ‘The Rain’!

Van de Denen wordt wel eens gezegd dat ze tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren, maar in ‘The Rain’ lijkt het tij toch gekeerd te zijn. Hygge? Niet in deze serie!

Deens, duister en donders goed: survival-thrillerserie ‘The Rain’! © Netflix


‘The Rain’ begint met de normale gang van zaken in Denemarken: een gewone schooldag, stress om een examen en een meisje – Simone – dat maar nipt op tijd op school komt aangerend.

Tot haar vader ineens opduikt, in paniek, en haar meesleurt nog voor ze haar examen kan afleggen. Want de regen komt, zegt hij. En die regen, die brengt de apocalyps mee: één druppel kan fataal zijn. Het heeft blijkbaar iets te maken met zijn werk, en met Simones broer. Mysterieus!

Zes jaar later: Denemarken na de apocalyps

Zes jaar later: Denemarken na de apocalyps © Netflix


Er is een einde gekomen aan de wereld zoals we hem kennen. Een agressief virus dat zich verspreidde via de regen, heeft de Scandinavische bevolking bijna volledig uitgeroeid. Bijna, want er zijn enkele overlevenden.

Twee daarvan zijn Rasmus en Simone, een Deense broer en zus die zes jaar in een bunker hebben overleefd, en dan bij het verlaten ervan vaststellen dat de wereld verwoest is. Ze sluiten zich aan bij een groepje andere overlevenden en trekken samen door het verlaten Scandinavië, op zoek naar voedsel en enig teken van leven. Het eens zo mooie Denemarken ziet er na de biologische ramp duister en gevaarlijk uit.

Je weet nooit wanneer je wereld zal veranderen. Maar als het zo ver is, moet je een plan hebben, zegt de trailer:


Wie ben jij als de regen komt?

Wie ben jij als de regen komt? © Netflix


Los van alle maatschappelijke regels en hun verleden, hebben de jonge overlevenden nu de vrijheid om te zijn wie ze willen zijn.
Dat klinkt goed, maar zelfs in deze post-apocalyptische wereld, waar ze moeten vechten om in leven te blijven, worden ze geconfronteerd met dingen als liefde, jaloezie en de uitdagingen van volwassen worden. Problemen waarvan ze dachten dat die met de regen waren weggespoeld…

En dan zijn er nog tal van dilemma’s waarmee de jonge Denen worstelen: is het beter om samen te blijven, of alleen verder te trekken? Moet er een leider zijn, en zo ja, wie dan? Hoe gedraag je je als mens als het om leven en dood gaat? Is er ruimte voor menselijkheid en compassie, of moet je keihard zijn?

Hoop in een hopeloze situatie

Hoop in een hopeloze situatie © Netflix

‘The Rain’ werd gecreëerd door Jannik Tai Mosholt (Borgen, Rita, Follow the Money), Esben Toft Jacobsen (The Great Bear, Beyond Beyond) en Christian Potalivo (Dicte, The New Tenants, Long Story Short). Met The Rain willen ze tonen wat een hopeloze situatie kan doen met mensen:

“Ik ben geïnteresseerd in het doen en laten van mensen zodra de beschaving zoals we die kennen verdwenen is. Vooral vanuit het oogpunt van jonge mensen, die eigenlijk nog te jong zijn om te begrijpen wat er gebeurt. ‘The Rain’ gaat over het vinden van iets om voor te vechten, in een wereld waaruit alle hoop verdwenen lijkt”, aldus Jannik Tai Mosholt.

De cast

De cast © Netflix

Alba August (Jordskott) kruipt in de huid van Simone en Lucas Lynggaard Tønnesen (Tidsrejsen) speelt haar broer Rasmus. Verder zie je onder meer Mikkel Boe Følsgaard (A Royal Affair, The Legacy), Lars Simonsen (The Bridge), Iben Hjejle (Dicte, High Fidelity), Angela Bundalovic (Dark Horse, Blood Sisters), Sonny Lindberg (The Legacy, Anti) en Johannes Kuhnke (Force Majeure).
Vooral hoofdrolspelers Alba August, Lucas Lynggaard Tønnesen en Mikkel Boe Følsgaard zetten uitstekende acteerprestaties neer.

Een medaille is overigens welverdiend voor het castingteam dat de twee acteurs vond voor Rasmus: de bange tienjarige die in de bunker een schuilplaats vond en de sterke zestienjarige die zes jaar later weer naar buiten stapt, zouden perfect broers kunnen zijn!

De sfeer

De sfeer © Netflix


Scandinavië heeft al uitstekende series voortgebracht, en dat is met deze Deense Netflix Original niet anders. Fans van scandi noir kunnen hun hart ophalen aan ‘The Rain’: de serie is prachtig gemaakt, duister en spannend. De wereld is akelig hard na de apocalyps en de overlevenden worden tot aan hun nek ondergedompeld in de gruwelijke nasleep van een dodelijk, nietsontziend virus. En jij ook.

‘The Rain’ houdt een snel tempo aan. De sfeer gaat van angstig en claustrofobisch in de eerste aflevering, naar donker in de tweede. Prachtige beelden volgen in de derde aflevering, waarin we een blik werpen op een verlaten Kopenhagen.

Wanneer gaat het regenen?

Wanneer gaat het regenen? © Netflix

‘The Rain’ is de eerste Deense Netflix Original-serie. Het eerste seizoen telt acht afleveringen en is beschikbaar vanaf vrijdag 4 mei.

Bingewatch alert! Nestel je gezellig – warm en droog – in de zetel, want ‘The Rain’ is spannend en prachtig, en je zult waarschijnlijk niet stoppen na de eerste aflevering.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook