Belgische acteurs die een metamorfose ondergingen voor hun filmrol

Belgische acteurs die een metamorfose ondergingen voor hun filmrol © VTM/Photo News/Belga


Acteurs en actrices hebben vaak veel over voor een rol in die felbegeerde film of serie. Van kort geschoren koppies tot felle haarkleuren, maar ook gewichtstoename of -verlies. Deze Belgische acteurs ondergingen een ware transformatie om zich helemaal in te kunnen leven in hun personage.

Matthias Schoenaerts in Rundskop

Matthias Schoenaerts in Rundskop © Belga


Onze Belgische trots acteert ondertussen in de Verenigde Staten, maar heeft hier eerst bewezen dat hij alles over had voor de hoofdrol in Rundskop. Matthias bouwde een enorme spiermassa op door, zoals hij zelf zegt, "geleefd te hebben als een bodybuilder". Tonijn, bananen, kip, pasta en havermout, alles at hij om het perfecte lichaam te krijgen voor die film. Maar liefst 27 kilo kwam erbij. Het resultaat was wel een topper van een prent!


Koen De Graeve in Tot altijd

Koen De Graeve in Tot altijd © Belga


In de tragische film speelt Koen een terminale man. Om de sterfscène realistisch over te laten komen, verloor de acteur meer dan 20 kilo. Na die opnames moest hij opnieuw bijkomen, omdat meteen erna stukken van de film werden opgenomen die het leven van het hoofdpersonage vóór de ziekte weerspiegelden.


Koen Crucke als Meneer Spaghetti in Samson & Gert

Koen Crucke als Meneer Spaghetti in Samson & Gert © RR/Studio 100


De kapper uit de kinderreeks Samson & Gert was altijd gezellig dik wanneer hij meneer Spaghetti of Alberto Vermicelli speelde. Omdat de acteur echter gezonder wilde leven, ging hij op dieet, maar daardoor herkenden kinderen hem soms niet meer. Daarom moest hij tijdens opnames kussens onder z'n kappersmantel dragen om enkele kilo's zwaarder te lijken op het scherm.


Veerle Baetens in Sara

Veerle Baetens in Sara © Belga/VTM


In 2007 verscheen de serie over het lelijke eendje dat in een mooie zwaan veranderde. Veerle Baetens onderging in het echt de omgekeerde transformatie en werd op set telkens onder handen genomen in de make-upstoel om er 'lelijk' uit te zien. Ze kreeg een beugel opgekleefd, puistjes werden nagemaakt en ze werd een onmetelijk ouderwets kapsel en grote bril aangemeten.


Rik Verheye in Callboys

Rik Verheye in Callboys © Photo News


Een serie over stuntelige gigolo's, een succesconcept zo bleek. Acteur Rik Verheye speelde Jay Vleugels, een onzeker typetje met een sappige West-Vlaamse tongval. Ook deze acteur moest breder worden voor zijn rol. Maar meer specifiek aan zijn personage was de lange paardenstaart, die gelukkig een pruik was die na de draaidag op set bleef.


Jan Decleir en Frans Van der Aa als Sinterklaas en Zwarte Piet

Jan Decleir en Frans Van der Aa als Sinterklaas en Zwarte Piet © Belga


Kindjes lezen beter even niet verder... Om die goede oude kindervriend te spelen, wordt uiteraard een lange witte baard op geplakt bij acteur Jan Decleir. Ook borstelige wenkbrauwen en wat rimpels (de Sint is immers eeuwen oud!) gaven hem vorm. Daarnaast werd zijn trouwe hulpje Zwarte Piet gespeeld door Frans Van der Aa, die onherkenbaar werd gemaakt met een roetgezicht en pruik. In dit geval gelukkig geen ingrijpende veranderingen voor hun lichaam.


Daan Hugaert als Eddy uit Thuis

Daan Hugaert als Eddy uit Thuis © Belga


Wie naar Thuis kijkt op Één kent 'den Eddy' ongetwijfeld. De macho staat vol met tattoos, waaronder eentje op zijn nek. Voor elke draaidag moet Hugaert de valse tekening telkens opnieuw in zijn nek laten aanbrengen. Gelukkig is dit evenwel achter de rug, want in de serie heeft zijn personage de tattoo laten verwijderen.


Chris Van den Durpel als Firmin

Chris Van den Durpel als Firmin © Belga/VTM


De getalenteerde acteur speelde al vele typetjes waarvoor hij onherkenbaar werd gemaakt (denk aan Snellen Eddy en Kamiel Spiessens). Voor zijn rol als bokser Firmin, had hij onder andere een valse neus nodig, harige wenkbrauwen en een set valse tanden.


Veerle Eyckermans in Kulderzipken

Veerle Eyckermans in Kulderzipken © Belga/VRT


De Duivelsmoeder in de kinderserie Kulderzipken jaagde menig kind angst aan. De actrice die hiervoor verantwoordelijk was, is niemand minder dan Veerle Eyckermans. We kunnen ons voorstellen dat er heel wat werk in kroop om een vrouw met zo'n lief gezicht om te toveren in zo'n monster!


Barbara Sarafian

Barbara Sarafian © Belga


Sarafian heeft al talloze rollen mogen vertolken. In de serie 'Brasserie Romantiek' had de actrice er geen probleem mee om haar lokken rood te verven. Haar kapsel onderging ook wat veranderingen voor haar rol in de oorlogsserie 'In Vlaamse Velden', waar ze werd getransformeerd in een bourgeoisie dame uit de vroege 20ste eeuw, inclusief opgestoken kapsel en lange rokken.


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook