Vlaams talent op filmfestival Cannes

Het internationale filmfestival van Cannes startte dinsdag zijn 71ste editie. Een editie die goed vertegenwoordigd is door de Vlaamse film. Naast het filmdebuut van Gents regisseur Lukas Dhont met 'Girl', die zaterdag in première gaat, zijn er nog enkele die het scherm passeren. In de belangrijkste nevensectie Quinzaine des Réalisateurs komen drie Vlaamse coproducties aan bod. Het is van 2011 geleden dat een Vlaamse film te zien was in deze selectie. Gust Van den Berghe mocht toen zijn 'Blue Bird' aan het publiek tonen.

'Ce magnifique gâteau!'

'Ce magnifique gâteau!' © Isopix


Dit jaar is het onder meer aan Emma De Swaef en Marc James Roels om hun pareltje te tonen. Met hun stop-motionfilm ‘Ce magnifique gâteau!’ hopen ze te scoren in de kortfilmcompetitie. ‘Ce magnifique gâteau!’ vertelt het verhaal van vijf personages: een getroebleerde koning, een pygmee van middelbare leeftijd die in een luxehotel werkt, een mislukte zakenman op expeditie, een verloren gelopen portier en een jonge deserteur banen hun weg in koloniaal Afrika. 44 minuten lang word je ondergedompeld in de sfeer van de late 19e eeuw. 

'Our Song to War'

'Our Song to War' © Vimeo

Juanita Onzaga is een Colombiaans-Belgische filmmaker. De documentairestijl is haar niet onbekend. In 2017 maakte ze 'Rivier der Vergiffenis', die op Canvas vertoond werd in de reeks 4x7. 'Our Song to War' bevindt zich in dezelfde sfeer. Beiden werden in Bojaya gedraaid, een plaats in Colombia die de littekens draagt van slavenhandel en extreem geweld.

Onzaga maakte eerder ook 'The Jungle Knows You Better Than You Do', een kortfilm die vorig jaar geselecteerd werd voor het Internationaal Filmfestival van Berlijn. Ze won er de Juryprijs voor Beste Kortfilm in de selectie ‘Generation 14plus’.

'Mandy'

'Mandy' © Isopix


Ook in de Quinzaine te zien: 'Mandy'. Met in de hoofdrol Nicolas Cage als Red Miller. Het verhaal speelt zich af in 1983 wanneer Miller zijn geliefde Mandy wordt vermoord. Hij woont als een gebroken man in de rimboe. Hij zint op wraak en richt zijn peilers naar de daders die lid zijn van een religieuze sekte. Hij moet het echter wel opnemen tegen een bende krankzinnige bikers.

De film van Panos Cosmatos is deels opgenomen in België. Heel wat artistieke inbring vloeide ook voort uit Vlaanderen. Zo componeerde Pepijn Caudron de filmscore. Hubert Pouille was aanwezig als production designer en Ilse Willockx legde haar hand aan de setdecoratie.

De film ging op het Sundance Filmfestival in de Verenigde Staten in wereldpremière, wat heel wat lovende commentaren opleverde. Ook de rol van Nicolas Cage bleef daarbij niet onbesproken. Toch denkt de acteur aan stoppen. "Ik zie mezelf nog maar een paar jaar acteren, nadien wil ik me graag focussen op het regisseren", aldus Cage.

De 71ste editie van het Festival van Cannes loopt nog tot zaterdag 19 mei.


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook