The Alienist: duistere moorden met de stempel van Jakob Verbruggen

Een donkere serie die zich afspeelt in het Manhattan van het ‘Gangs of New York’-tijdperk. ‘The Alienist’ gaat op zoek naar New Yorks eerste seriemoordenaar. Nu op Netflix.

The Alienist: duistere moorden met de stempel van Jakob Verbruggen © Netflix

Het verhaal

Het verhaal © Netflix


New York, 1896. De donkere straten van Manhattan zijn het toneel van een reeks gruwelijke moorden van jonge mannelijke prostitués. Rituele moorden zijn het, waarbij de lichamen worden verminkt en de ogen uit hun kassen geplukt. Politiecommissaris Theodore Roosevelt (ja, die) roept de hulp in van forensisch psychiater (alienist) Dr. Laszlo Kreizler om de zaak op te helderen.

Van goed forensisch onderzoek is nog geen sprake, van daderprofilering evenmin. Maar Kreizler werkt met geesteszieke mensen (‘krankzinnigen’, of alienated van hun goede zinnen) en de aard van de moorden wijst op een zieke psychopaat. Zijn kennis ter zake komt dus van pas.

Wie een klassieke whodunit verwacht, is eraan voor de moeite. Gaandeweg zal Dr. Kreizler de zaak uiteraard ontrafelen, maar de focus ligt toch op het team dat het onderzoek voert. Vaak in het geheim.

De ‘alienist’

De ‘alienist’ © Netflix


Eerst en vooral is er dus Dr. Lazslo Kreizler, de mystieke geneesheer die zich heeft gespecialiseerd in de zorg en het doorgronden van krankzinnigen en psychische problemen bij kinderen.

Hij wordt schitterend neergezet door Daniel Brühl, die eerder o.a. meespeelde in ‘Inglorious Bastards’, ‘Rush’, ‘Captain America: Civil War’ en ‘The Zookeeper’s Wife’. Brühl maakt van Dr. Kreizler een ondoorgrondelijk man, met een grote passie voor zijn vakgebied.

Zijn rechterhand, illustrator John Moore

Zijn rechterhand, illustrator John Moore © Netflix


Kreizlers rechterhand is John Moore (Luke Evans), illustrator bij de New York Times. De alienist roept zijn hulp in als er misdaadscènes in beeld moeten worden gebracht. Soms bij nacht en ontij.

Luke Evans kon je eerder onder meer aan het werk zien in ‘The Girl on the Train’, ‘Beauty and the Beast’ en ‘Fast & Furious 8’.

De vrouwelijke touch, Sara Howard

De vrouwelijke touch, Sara Howard © Netflix


Beide heren worden met raad en daad bijgestaan door de ambitieuze Sara Howard, die als secretaresse werkt voor de politiecommissaris maar vast van plan is de eerste vrouwelijke politie-inspecteur des lands te worden.

Miss Howard wordt uitstekend gespeeld door Dakota Fanning, die twee jaar geleden schitterde in ‘Brimstone’.

De broers-Isaacson

De broers-Isaacson © Netflix


Verder zijn er nog Marcus en Lucius Isaacson, twee joodse broers die met veel gevoel voor innovatie het forensische veldwerk voor hun rekening nemen. Clevere jongens, die op (voor die tijd) onconventionele manier te werk gaan om bijvoorbeeld een moordwapen te identificeren.

Uitstekend acteerwerk overigens van Matthew Shear (‘Mistress America’) en Douglas Smith (‘The Gift’, ‘Miss Sloane’).

De setting

De setting © Netflix


De plaats van het onderzoek: de donkere straten van New York City, prachtig in beeld gebracht. Veel taferelen spelen zich ’s nachts af, in een pikdonkere setting van gure achterbuurten. Een duistere serie dus, wat het verhaal en de visuele stijl betreft.

Tegelijk krijg je een beeld van de grote kloof tussen het arme en het rijke New York. Triestige wijken en grote armoede, maar aan de andere kant de dure en chique upperclass. En een team dat eerder thuishoort in dat laatste milieu, maar ook oog heeft voor rechtvaardigheid, en de minder fortuinlijken van de samenleving.

Jakob Verbruggen

Jakob Verbruggen © Netflix


‘The Alienist’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Caleb Carr.

Een van de regisseurs van de serie is onze landgenoot Jakob Verbruggen, die eerder ook afleveringen van ‘House of Cards’, ‘Black Mirror’ en ‘The Fall’ regisseerde.

Oorspronkelijk zou ‘True Detective’-regisseur Cary Fukunaga de touwtjes van ‘The Alienist’ in handen nemen. Die had het scenario al klaar maar moest verstek geven, waarna zijn plek werd ingenomen door Antwerpenaar Jakob Verbruggen. Die ging opnieuw aan de schrijftafel zitten met scenarist Hossein Amini, die eerder onder meer het scenario van ‘Drive’ afleverde.
Verbruggen regisseerde van ‘The Alienist’ zelf drie afleveringen en is ook producer van de serie.
 
Het eerste seizoen van ‘The Alienist’ is nu beschikbaar via streaming op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook