Deze films joegen het publiek de zaal uit

In 'The House that Jack Built' speelt Matt Dillon de meedogenloze seriemoordenaar Jack. Een onderwerp dat al vaak de revue passeerde, maar regisseur Lars Von Trier maakte er een bijzonder gewelddadige en ongemakkelijke film van, en de reacties op sociale media bulkten van de walging. Op het filmfestival van Cannes verlieten mensen de zaal bij de première.

Deze films joegen het publiek de zaal uit © Isopix


Volgens zij die het wedervaren van Jack best het bekijken waard vonden, maakten de weglopers zich schuldig aan lichte aanstellerij: ‘Als je naar een film over een seriemoordenaar gaat kijken, weet je waar je aan toe bent’, viel bij hen te noteren. Alleszins was het niet de eerste keer dat het publiek gruwde van een vertoning: ook de volgende films zorgden ervoor dat een deel van de bezoekers de benen nam.
 


Antichrist

Antichrist © Isopix


Lars Von Trier deed wel eerder maag- en darmstelsels op hol slaan. Zijn eigen depressie inspireerde hem tot het maken van Antichrist, een drama over een koppel dat de dood van hun baby probeert te verwerken, en zich na een mislukte therapie afzondert in een blokhut in het bos. Charlotte Gainsbourg en Willem Dafoe spelen de hoofdrol. Al gauw krijgen beide hoofdfiguren last van hallucinaties en nachtmerries. Scènes met genitale verminking, een slijpsteen en een vos die zijn eigen ingewanden opeet deden bioscoopbezoekers flauwvallen en gedegouteerd andere oorden opzoeken.

Grave

Grave


De Franse regisseuse Julia Ducournau blikte Grave in. In die horrorfilm van twee jaar geleden draait het om Justine, een studente dierenarts die uit liefde voor andere levende wezens geen vlees eet. Tot men haar tijdens haar studentendoop verplicht om een rauwe konijnenlever naar binnen te werken. De jongedame heeft de smaak te pakken en vraagt zich af waarom ze eens geen stukje mensenvlees zou proberen. Daarop verandert ze in een bloeddorstige kannibaal. Klinkt als een doordeweekse gore-prent, maar tijdens het filmfestival van Toronto moesten meerdere toeschouwers medische verzorging krijgen nadat de gruwel hen te veel werd. Ducourneau schrok toen ze dat tijdens een vraag- en antwoordsessie over de film te horen kreeg.

Green Inferno

Green Inferno © Isopix


Het was niet de eerste keer dat een film over kannibalen walging opwekte. Eli Roth heeft ervaring met het betere hak- en slachtwerk: hij tekende voor de Hostel-films, waarin lieden met een zieke fantasie op mensenjacht gaan. Green Inferno draait om een groep mensen die na een vliegcrash in de handen van kannibalen vallen. Enkele bioscoopkijkers vielen van hun stokje tijdens de scènes waarin de slachtoffers verminkt en opgegeten worden.

Bite

Bite © Isopix


Als de organisatie van de première voor aanvang van de film lege zakjes uitdeelt, weet je wel hoe laat het is. De film Bite is dan ook niet van de poes. Een toekomstige bruid loopt een beet op tijdens haar vrijgezellenweekend, waardoor ze verandert in een insect. Tijdens de première vielen twee mensen flauw, een jonge vrouw maakte gretig gebruik van het zakje en een man had verzorging nodig nadat hij zijn hoofd op de trappen stootte, toen hij de zaal uit wilde lopen.

The Exorcist

The Exorcist


Weinigen zullen betwisten dat The Exorcist een waar horrormeesterwerk is. Ook nu staat de film uit het begin van de jaren ’70 nog als een huis. Hij was goed voor 10 Oscarnominaties, die twee beeldjes opleverden: die voor geluid en afgeleide scenario. Maar toendertijd was niet iedereen klaar voor horrorongein: heel wat bioscoopbezoekers sloegen op de vlucht tijdens de vertoning.

Mother!

Mother! © Isopix

Mother! is een psychologische horrorfilm van Darren Aronofsky. De recensenten die hun mening over het kijkstuk spuiden kunnen grosso modo in twee kampen opgedeeld worden: zij die ‘m geniaal vonden, en de anderen die de termen ‘wansmakelijk’, ‘slecht’ en ‘filmpje van niks’ neerpenden. Hoe dan ook: de prent liet niemand onberoerd. Een koppel krijgt onverwacht bezoek, en die gebeurtenis zet de meest naargeestige horrortaferelen in gang. Mensen verlieten de zaal vanwege de bloedige eindscène, en sommigen vroegen zelfs hun geld terug.

The Passion of the Christ

The Passion of the Christ


In 2004 tekende Mel Gibson voor The Passion of The Christ. Hij bracht zo de bloederige laatste twaalf uur van Jezus in beeld. De expliciete fragmenten bezorgden menig kijker een versnelde stoelgang. Het kan Mel Gibson nog steeds niet deren, want hij werkt aan een vervolg over de verrijzenis.

The Human Centipede

The Human Centipede


Wat de Nederlandse schrijver-filmmaker Tom Six had geslikt toen hij het idee voor The Human Centipede bedacht, weet niemand, maar aan zijn brein ontsproot een verhaal over een psychopatische dokter die geobsedeerd was door het idee om een menselijke duizendpoot te scheppen. Hij neemt enkele mensen gevangen en naait ze aan elkaar. Wat volgt is zowat het wansmakelijkste wat toeschouwers in een filmzaal ooit voorgeschoteld kregen. Hele bioscoopzalen werden misselijk van de film en een vervolg werd in het Verenigd Koninkrijk verboden. Tot overmaat van ramp kwam er nog een derde film, waarvan Six zei dat hij ‘m de allergrappigste vond. Weinigen bleken zijn mening te delen. ‘Nog slechter dan de twee andere’, was de algemene teneur.

Irréversible

Irréversible © Isopix

Irréversible, een film met Monica Belucci en Vincent Cassel die goede recensies kreeg, hakte er veertien jaar geleden stevig in. Kijkers krijgen het verhaal van de verkrachting van een vrouw omgekeerd voorgeschoteld. De brutale verkrachtingsscène en het bikkelharde geweld werden op afgrijzen onthaald.

Ich seh, Ich seh

Ich seh, Ich seh


De Oostenrijkse horrorfilm Ich seh, Ich seh, uit 2014, deed ook heel wat stof opwaaien. Twee jongens zien hun moeder terug nadat ze een plastische ingreep onderging. Althans, ze denken dat het hun moeder is, maar onder het verband zou wel eens iemand anders kunnen zitten. De nietsvermoedende kijkers zweetten peentjes bij het aanschouwen van de alom aanwezige gruwel. De film werd geselecteerd voor de categorie beste niet-Engelstalige film op de Oscars maar kon daar geen potten breken. Er werden wel een paar andere prijzen gewonnen.

Zin in een filmpje? Voor elk wat wils in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV! Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook