‘13 Reasons Why’, seizoen 2: kijken of niet?

Er was heel wat om te doen, dat eerste seizoen van ’13 Reasons Why’. Een recordaantal tweets, een leger gepassioneerde fans en een behoorlijke portie controverse over de seizoensfinale. Gevolg: seizoen 2 is streaming.

‘13 Reasons Why’, seizoen 2: kijken of niet? © Netflix


‘13 Reasons Why’, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jay Asher, vertelt het verhaal van tienermeisje Hannah Baker.

Hannah heeft zelfmoord gepleegd en laat geen afscheidsbrief na, maar wel een verzameling van zeven cassettebandjes. Elk kantje ervan is gericht aan iemand die heeft bijgedragen tot haar beslissing om uit het leven te stappen. Dertien kantjes, dertien afleveringen, dertien redenen.

Een beklijvend eerste seizoen, met een controversiële, expliciet in beeld gebrachte zelfdoding op het einde ervan. Een afgerond verhaal: Hannah is dood en we weten waarom.

Toch is er nu een tweede seizoen. Want zoveel succes, dat vraagt om een vervolg.

Rouwen om Hannah

Rouwen om Hannah © NetflixSeizoen twee begint vijf maanden na Hannah’s dood, die nog steeds voor beroering zorgt in het stadje. Clay is kapot van verdriet om de dood van zijn liefje. Hannah’s ouders hebben een proces aangespannen tegen Liberty High, de school die volgens hen te weinig heeft gedaan om de zelfdoding van hun dochter te voorkomen. Alle betrokken worden opgeroepen om te getuigen, en in de rechtbank horen we de verhalen van Hannah’s medestudenten. Harde verhalen, van pesterijen en aanrandingen, zelfverminking en druggebruik.

Déjà-vu

Déjà-vu © Netflix


De verhalen in de rechtszaal zorgen een beetje voor een déjà-vugevoel. Weinig nieuwe elementen, veel flashbacks en afleveringen waar niet echt vaart in komt. De lange dialogen tussen Clay Jensen (Dylan Minette) en Hannah Baker (Katherine Langford) bieden geen soelaas, integendeel.

Inderdaad, de fans kunnen gerust zijn: het populaire hoofdpersonage uit het eerste seizoen is niet verdwenen. Hannah duikt bovendien niet alleen op in flashbacks, maar ‘verschijnt’ ook geregeld als een soort fantoom om met Clay te kunnen praten. Een goed idee? Bwa. De gesprekken tussen de twee voegen niet veel toe.

Aan de andere kant, Katherine Langford toont opnieuw haar acteertalent, en vooral Dylan Minette smijt zich volledig in zijn rol van getormenteerde tiener.

Kate Walsh is prominent aanwezig als Olivia, moeder van Hannah en op zoek naar gerechtigheid.

Tieners met problemen

Tieners met problemen © Netflix


Een pluspunt: seizoen 2 brengt opnieuw hypergevoelige thema’s als depressie en zelfdoding bij jongeren, maar pakt het deze keer met iets meer omzichtigheid aan.

De duidelijke zelfdoding op het einde van seizoen 1 oogstte veel kritiek en Netflix heeft die ter harte genomen. Seizoen 2 bevat daarom een aantal maatregelen om vatbare kijkers te waarschuwen: een 16+ kijkwijzer, en een gesproken waarschuwing van de cast over de heftige onderwerpen die aan bod komen.

Bovendien is er een website waar kijkers terecht kunnen en een 'discussion series' waarin de cast napraat over onderwerpen als pesten, seksueel misbruik, druggebruik en zelfdoding. Een mooi initiatief om jongvolwassenen en hun omgeving te sensibiliseren.

#metoo

#metoo © Isopix


Afwezig aan de schrijftafel van seizoen 2: Jay Asher, de auteur van het boek waarop de reeks gebaseerd is.

Asher werd begin dit jaar beschuldigd van seksueel misbruik en daarop prompt uit de Amerikaanse Society of Children's Book Writers and Ilustrators gezet. De auteur zelf ontkent alle beschuldigingen. Een onfrisse zaak, en Netflix aarzelde niet met een duidelijk statement: de auteur was niet betrokken bij het tweede seizoen en de serie zou dus geen impact ondervinden.

Producer Selena Gomez bleef wel betrokken bij het tweede seizoen. Geruchten gaan dat een derde seizoen in de maak is, en dat de opnames daarvan binnenkort al zouden starten. Een bevestiging van Netflix blijft voorlopig uit.

Kijken?

Kijken? © Netflix


Onze mening: een beetje traag en een beetje herkauwd, maar de thema’s blijven relevant. Jongeren die omgaan met verlies, angst en traumatische gebeurtenissen. Het belang van praten en verwerken. En van lief zijn voor elkaar.

De eerste twee seizoenen van ’13 Reasons Why’ zijn nu beschikbaar via streaming op Netflix.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!
 
Omdat het toch over gevoelige materie gaat, nog even dit ... Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook