Deze filmstunts liepen mis

De taak van stuntmannen en -vrouwen is er eentje om naar op te kijken. De onversaagde heren en dames wagen zich aan de gevaarlijkste stunts, terwijl de argeloze kijker in de waan blijft dat de hoofdrolspelers in de film de kastanjes uit het vuur halen. Sommige Hollywoodberoemdheden staan er echter op om hun stunts zelf te doen. In beide gevallen gaat het soms helaas pijnlijk mis.

Deze filmstunts liepen mis © Isopix


Eén van de scènes die Channing Tatum speelde voor de historische film The Eagle, zal hem wellicht nog lang heugen. Tijdens de opnames in Schotland moest de jongeman ijskoud water doorwaden. Om tussen de takes door op te warmen, kreeg de crew de instructie om kokend water te mengen met het rivierwater, dat bijna vriestemperaturen bereikte. Maar een lid van die crew vergat één keer het hete water te mengen met koud, waardoor Tatum zijn edele delen verbrandde. De acteur werd naar het dichtstbijgelegen hospitaal gebracht, waar hij behandeld werd. Gelukkig was-ie snel weer de oude.

Schouderblessure

Schouderblessure © Photo News


Richard Gere is ondertussen een flink eind in de zestig, maar de acteur is nog bijzonder kwiek. Regisseurs weten donders goed dat Gere erop staat om zijn stunts zelf te doen, ook al loopt dat niet altijd even goed af. Zo ook zeven jaar geleden, tijdens de opnames van de actiefilm The Double. Het ging om een vechtscène, en omdat Richie wel zin had in een ouderwets partijtje knokken, liet regisseur Michael Brandt hem begaan. Hij begon te sukkelen met zijn schouder, maar nog was het niet genoeg: hij bleef weigeren om de fysiek zware stunts over te laten aan een stuntman: ‘Ik heb hem nog verwittigd, maar neen, hij hield voet bij stuk. En dan ontwrichtte hij zijn schouder. Nog steeds wil hij van geen opgeven weten’, aldus collega-acteur Tamer Hassan. De productie van de film moest door het incident zes weken worden stilgelegd.

Van een vrachtwagen geslingerd

Van een vrachtwagen geslingerd © Photo News


Dylan O’Brien, die de rol van Thomas vertolkt in Maze Runner: The Death Cure, raakte tijdens het filmen van die sciencefictionhit ernstig gewond. Toen hij een stunt deed op een rijdende vrachtwagen werd hij plotseling in de richting van een ander voertuig gekatapulteerd, mogelijk omdat hij niet goed werd vastgemaakt. De verwondingen waren ernstig en de opnames werden gestaakt. Volgens The Globe and Mail stond in het onderzoeksrapport te lezen dat er voor aanvang van de stunt niet genoeg veiligheidsmaatregelen werden genomen. O’Brien herstelde van zijn verwondingen.

Gewond aan bekken en rug

Gewond aan bekken en rug © Isopix


Jackie Chan is de koning van de grappige actiefilm. De acteur doet al zijn acrobatische stunts zelf. Bij de opnames van Police Story liep het mis: Jackie moest van een dak springen en vervolgens netjes en in stijl langs een paal naar beneden glijden, maar hij mistrapte zich. Een breuk in z’n rug en een ontwricht bekken waren het resultaat. Pijnlijk!

Neergestoken

Neergestoken © Isopix


Wanneer iemand moet neergestoken worden in een film, maakt men vaak gebruik van een inklapbaar mes: zodra het slachtoffer z’n steek krijgt, klapt het lemmet in, waarna de liters tomatenketchup er op los mogen vloeien zonder dat er iemand gewond raakte. Met Matthew Foxx ging het niet zoals gepland: het lemmet klapte niet in en de acteur kreeg een messteek te verwerken. Enkele omstaanders sloegen bleek uit, maar gelukkig had Foxx uit voorzorg een beschermend pak aangetrokken. Een stuntman op de set van Fury, een film met Brad Pitt, verging het iets minder goed: hij kreeg per ongeluk een echte steek van een bajonet en moest afgevoerd worden. Gelukkig zonder veel erg.

Opgehangen

Opgehangen © Isopix


Dat Michael J. Fox in de Back To The Future-filmreeks de rol van de tijdreizende avonturier Marty McFly speelde, weet nagenoeg iedereen. Minder mensen zijn er van op de hoogte dat hij graag zelf zijn stunts deed. Tot zijn eigen afgrijzen werd hij in de ophangscène in Back To The Future 3 echt opgehangen: toen de regisseur merkte dat Fox ei zo na paars begon uit te slaan, werd hij onmiddellijk naar beneden gehaald. Omdat het er zo echt uitzag - het was dus ook echt - werd de scène niet uit de prent geknipt.

Enkelbreuk

Enkelbreuk © Isopix


Tom Cruise is er nog zo eentje die z’n stunts zelf wil doen, maar toen de acteur zich voor een scène in de jongste Mission Impossible-film aan een sprong tussen twee gebouwen wilde wagen, liep het mis. Hij haalde de overkant niet en kwam onzacht in aanraking met de rand van het gebouw waarop hij moest terechtkomen. Cruise brak zijn enkel en de opnames moesten worden stilgelegd.

Verpletterd door een watertoren

Verpletterd door een watertoren © Isopix


Filmproducer-regisseur Toby Halicki wist Nicolas Cage te strikken voor de actiefilm Gone In 60 Seconds. Het vervolg op die film werd hem echter fataal: in één van de scènes moest een watertoren sneuvelen. Er werd niets aan het toeval overgelaten: er hing een heel netwerk van kabels aan de constructie, ter beveiliging. Maar het mocht niet baten: de watertoren stortte vroegtijdig in en zorgde ervoor dat een kabel doorbrak. Die raakte een telefoonpaal, die op Halicki viel. Nadien kwam er en hoop kritiek van stuntexperts: zij waren van mening dat de scène had moeten worden opgenomen met een schaalmodelwatertoren.

Een arm kwijt na een moto-ongeval

Een arm kwijt na een moto-ongeval


Olivia Jackson is van geen kleintje vervaard, en dus werd ze stuntvrouw. Dat moest ze wel bekopen met een ledemaat. De vrouw was onder meer te zien in Avengers: Age Of Ultron en Star Wars Episode IV: The Force Awakens. In Resident Evil: The Final Chapter fungeerde ze als doublure voor Milla Jovovich. Tijdens een actiescène zoefde ze helmloos met een moto door het decor, waarbij ze op een camerastelling botste. Ze liep verschillende verwondingen op en haar arm moest geamputeerd worden.

Stuntvrouw en -man in beeld

Stuntvrouw en -man in beeld


Soms kunnen stuntvrouwen- en mannen ook tot lachwekkende situaties leiden. In Twilight zit een scène waarin Bela en Edward aan hoge snelheid door het bos laveren, waarbij ze op zijn rug zit. Op een bepaald moment is overduidelijk dat het hun stuntdubbels zijn die als bezetenen aan het rennen zijn, terwijl hun gezicht wazig had moeten zijn omdat ze zich aan hoge snelheid voortbewegen. Een foutje dat niet tijdig werd opgemerkt.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook