O Mecanismo: Braziliaans en corrupter dan corrupt

Een groepje onderzoekers bijt zich vast in het grootste corruptieschandaal van Brazilië. Fictie, maar dan eigenlijk echt gebeurd. Een serie van José Padilha, maker van Narcos. Nu op Netflix!

O Mecanismo: Braziliaans en corrupter dan corrupt © Netflix


Corruptieschandalen en witwaspraktijken, ze waren schering en inslag in Brazilië. Maar er wordt iets aan gedaan. Want een groepje simpele politie-inspecteurs zette zijn tanden in de zaak en liet niet meer los.

Lava Jato

Lava Jato © Netflix


Operatie Lava Jato, ofwel Operatie Wasstraat: een groot corruptieschandaal in Brazilië, dat begon met een onderzoek naar onfrisse praktijken bij staatsoliebedrijf Petrobas en een beerput aan smeergeldaffaires blootlegde. Betrokken: belangrijke zakenlui en hónderden politici. Waaronder oud-president Lula Da Silva, die nu zijn dagen in de gevangenis mag slijten.

José Padilha brengt Operatie Wasstraat naar Netflix met de spannende serie O Mecanismo. Bekijk hier de trailer:O Mecanismo

O Mecanismo © Netflix


We volgen een klein groepje politie-inspecteurs in Curitiba, in het zuiden van Brazilië. Ze bijten zich vast in een aanvankelijk klein onderzoek naar witwaspraktijken. En leggen daarmee een corrupt systeem bloot dat zich uitstrekt tot alle geledingen van de samenleving. Corruptie als systeem, een mechanisme met ontelbaar veel radertjes. Het hoeft niet gezegd dat de inspecteurs de nodige tegenwerking krijgen, zeker?

Bipolaire, vastberaden agent

Bipolaire, vastberaden agent © Netflix


De man met wie het allemaal begint: politieagent Marco Ruffo (Selton Mello). Jaren voordat Operatie Wasstraat echt aan het rollen gaat, zet hij de zaak in gang met zijn jacht op witwasser Roberto Ibrahim (Enrique Diaz). Door diens vuilniszakken te doorzoeken, en versnipperde documenten weer bij elkaar te puzzelen. Geobsedeerd.

Een gekwelde ziel ook, en bipolair. Hij heeft zijn zaakjes niet altijd goed onder controle. Na het zoveelste incident wordt hij op rust gesteld. Ibrahim zet zijn lucratieve praktijken verder. Ruffo blijft gefrustreerd achter.

Loyale, ambitieuze pupil

Loyale, ambitieuze pupil © Netflix


Een sprong in de tijd, nog steeds in Curitiba in het zuiden van Brazilië. Jaren na de ‘verwijdering’ van inspecteur Ruffo haalt zijn pupil Verena Cardoni (een schitterende Caroline Abras) de zaak weer van onder het stof vandaan.

De jacht op Roberto Ibrahim wordt opnieuw geopend, en deze keer niet zonder gevolg: een beerput van smeergeldaffaires en onfrisse praktijken wordt opengelegd. Belangrijke zakenlui zijn betrokken, en een resem hooggeplaatste politici.

Het team dat de zaak ‘mag’ uitpluizen: een klein samenraapsel van inspecteurs in een bureautje ergens in het zuiden. Aan hun kant, godzijdank: een koppige onderzoeksrechter die zich niet zomaar aan de kant wil laten schuiven.

Beeldig Brazilië

Beeldig Brazilië © Netflix


De serie neemt je mee naar diverse steden in Brazilië en toont naast Curitiba prachtige beelden van Sao Paulo, Rio de Janeiro en Brasilia.

De kloof tussen arm en rijk in het land is duidelijk, en komt vooral naar voren in de moderne en luxueuze huizen van de rijken en machtigen, en de veelal bescheiden optrekjes van de ‘gewone’ werkende mens. Van zonnig en luxueus naar donker en stoffig, maar altijd mooi in beeld gebracht.

Corrupter dan corrupt, maar geen drugsbaronnen

Corrupter dan corrupt, maar geen drugsbaronnen © Isopix


Maker van de serie is José Padilha, die eerder met veel succes Narcos naar Netflix bracht.

Verwacht je met O Mecanismo een serie die minstens zo flitsend is als die over Pablo Escobar? Dan zul je misschien even teleurgesteld zijn. Corrupte politici zijn geen drugsbaronnen. Om ze te pakken: veel cijfertjes en papierwerk. En huiszoekingen. Maar geen schietpartijen op straat, geen gevaarlijke acties om ladingen drugs te onderscheppen, geen plata o plomo.

Toch zal deze serie je wel kunnen boeien. Wat mag je verwachten? Mooie beelden, een intrigerend verhaal, uitstekende vertolkingen en personages die genoeg laagjes hebben om je aandacht vast te houden. En ook: het idee dat deze fictie eigenlijk echt gebeurd is.

Volgens de makers is de serie losjes gebaseerd op het grootste corruptieschandaal aller tijden in Brazilië. Een disclaimer benadrukt het fictieve karakter ervan, maar de verwijzingen zijn duidelijk.
 
O Mecanismo bevat acht afleveringen en is nu via streaming beschikbaar op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook