Marcella: nordic noir op zijn Brits

Fan van nordic noir én van Britse series? Marcella is ongetwijfeld iets voor jou! Een serie van Hans Rosenfeldt, de maker van The Bridge. Twee seizoenen streamen nu op Netflix.

Marcella: nordic noir op zijn Brits © Netflix


Kun jij ook niet genoeg krijgen van die spannende, duistere Scandinavische crimeseries? En val jij ook als een blok voor de kwaliteit van series van Britse makelij? Netflix heeft de ideale mix in huis. Marcella is de eerste Engelstalige serie van Hans Rosenfeldt, de maker van The Bridge.

Centraal: Marcella, een vrouwelijke politie-inspecteur die na jaren afwezigheid terug op een oude zaak wordt gezet. Probleem: ze heeft zelf zo haar eigen demonen. En haar echtgenoot heeft haar net laten zitten. Zacht gezegd: Marcella zit niet zo goed in haar vel.

Seizoen 1 staat al een tijdje online, Netflix voegde onlangs het tweede seizoen toe. Een toppertje, vinden wij!

Marcella: flik met een hoek af

Marcella: flik met een hoek af © Isopix


Een vrouw wordt wakker in een badkuip. Bebloed hoofd, helemaal in de war. Ze lijkt niet precies te weten wat er gebeurd is. Een vraag die niet meteen beantwoord wordt, en de eerste kennismaking met het titelpersonage.

Marcella Backland zette haar job bij de Londense politie op pauze om voor haar gezin te zorgen. Twaalf jaar later wordt ze in de steek gelaten door haar echtgenoot Jason. Ze probeert de draad van haar job weer op te pikken, in een onderzoek naar een moord die heel erg doet denken aan een oude zaak.

Na zo’n lange afwezigheid terug aan het werk gaan, het is niet evident. Gooi daarbij nog een scheiding, en je begrijpt dat Marcella stevig in de knoop zit. Het wordt haar soms te veel, getuige een incident met een stalen pijp en de gloednieuwe auto van haar kersverse ex.

Marcella heeft daarnaast nog haar eigen demonen, die in de loop van de afleveringen steeds meer naar voren komen. Hoe zit dat met die black-outs? De paniekaanvallen, en dat agressieve kantje? Hebben haar kinderen zelf gekozen voor een internaat? En wat heeft die ex-man van haar precies te verbergen?

Zoveel vragen, heerlijk!

Mysterie in overvloed

Mysterie in overvloed © Isopix


Twee mysteries lopen door elkaar in het eerste seizoen van Marcella.

Allereerst, zoals te verwachten in een serie rond een politie-inspecteur: een moordonderzoek. Meer nog, een onderzoek naar een seriemoordenaar. Met een werkwijze die Marcella herkent uit een onderzoek van jaren eerder.

Tweede mysterie: Marcella zelf. Een intrigerend en instabiel hoofdpersonage, dat we leren kennen tijdens een heftige en emotionele periode in haar leven.

Maker Hans Rosenfeldt (foto rechts onderaan): "We waren geïntrigeerd door het idee dat Marcella in een sterk wisselende emotionele staat zou zijn tijdens de serie. We wilden haar in situaties brengen waar ze zichzelf tegen het licht zou moeten houden: er is iets gebeurd en ze weet niet precies wat, maar wel dat zij erbij betrokken is. Zo krijg je naast het misdaadonderzoek ook een verhaallijn waarin je hoofdpersoon haar eigen handelen moeten onderzoeken."

Schitterende Anna Friel

Schitterende Anna Friel © Isopix


Een woordje over de acteurs die de serie bevolken, want de cast is uitstekend.

Het fragiele hoofdpersonage van de serie wordt fantastisch neergezet door de Britse actrice Anna Friel, die voor haar vertolking van Marcella terecht in de prijzen viel bij de Primetime Emmy Awards 2017. Haar Marcella is een bekwaam politie-inspecteur, die je sympathie krijgt maar je met haar rare kronkels ook je wenkbrauwen doet fronsen. Is het wel een goed idee dat ze terug aan de slag gaat? Wat spookt ze allemaal uit tijdens haar black-outs? Een hoofdpersonage dat je niet helemaal vertrouwt… best intrigerend.

De rest van de cast is ook goed, maar komt minder uitgebreid aan bod. We vermelden vooral Nicholas Pinnock als Marcella’s (ex-)man, Sinead Cusack als zijn dominante werkgeefster en Ray Panthaki als Rav Sangha, de collega met wie Marcella moet samenwerken aan de nieuwe zaak.

Nieuw seizoen, nieuwe zaak

Nieuw seizoen, nieuwe zaak © Netflix - Isopix


Of en hoe de zaak rond de Grove Park-moorden van seizoen 1 opgelost raakt, laten we je liever zelf ontdekken. En als je dat achter de kiezen hebt, kun je meteen verder met het vervolg. Want Marcella is terug op Netflix, met een tweede seizoen.

De black-outs zijn er opnieuw. De scheiding wordt bezegeld met een strijd om het hoederecht over de kinderen. Er is een nieuwe moordzaak. Marcella balanceert op het randje, letterlijk en figuurlijk.

In het tweede seizoen worstelt Marcella verder met zichzelf en haar demonen, die een weerslag hebben op haar relaties, haar kinderen en haar werk. Daarnaast is er de verdwijning van Leo, een schoolkameraad van Marcella’s zoon. De zaak komt weer dichtbij voor Marcella, net als in het eerste seizoen …

Bij de cast zie je naast Anna Friel als Marcella ook de belangrijkste acteurs uit het eerste seizoen terug. Nieuwe gezichten zijn er ook. Sophia Brown vervoegt de cast als LeAnn Hunter, een pittige nieuwe collega die Londen kent als haar broekzak. Yolanda Kettle doet haar intrede als Becky Marani, de nieuwe vriendin van Marcella’s ex-man. Verder zie je onder meer Victoria Smurfit als zakenvrouw Maya Whitman, Jason Hughes als haar echtgenoot Vince Whitman en Nigel Planer als Reg Reynolds, ex-drummer in een populaire band in de jaren 70.

British noir in Londen

British noir in Londen © Netflix - Isopix


Het tweede seizoen is, net als het eerste, donker van bij de start. Marcella op de rand van een dak. Meteen daarna, een sprong van een tweetal weken terug in de tijd. Opnieuw een dak, werkzaamheden aan een gebouw. Een man met een drilboor maakt een gat in een muur, stoot op iets vreemds, haalt zijn boor uit de muur … en vindt een oor.

Marcella is voor bedenker Hans Rosenfeldt de eerste serie die zich niet in Scandinavië afspeelt. Geen donkere, desolate landschappen in Zweden of Denemarken, geen sombere grijstinten. We struinen door het bruisende en kleurrijke Londen, met zijn prachtige skyline, strakke gebouwen en drukke straten.

Mooie beelden, veel mysterie en een titelpersonage dat je meesleept in een beklemmend verhaal.

Twee seizoenen van Marcella zijn nu beschikbaar op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook