Zo moeilijk en mooi kan opgroeien zijn: de beste 'coming of age' films

In de nieuwe film Love, Simon volgen we een doorsnee Amerikaanse tiener: zijn belevenissen op school, met vrienden, in de liefde, … Alleen wordt Simon niet verliefd op een meisje maar op een jongen. En dan komt die informatie ook nog eens in verkeerde handen terecht…

Zo moeilijk en mooi kan opgroeien zijn: de beste 'coming of age' films © Isopix


Love, Simon is zowat de eerste romcom over tieners met een holibi als hoofdpersonage die gemaakt is door een grote Amerikaanse filmstudio en is alleen daarom al opmerkelijk. Regisseur Greg Berlanti maakte er een maatschappelijk relevante film van met vers talent als Nick Robinson en Katherine Langford.Opgroeiende tieners en alles wat daarbij komt kijken, inspireerden eerder ook heel wat andere filmmakers: wij zetten enkele pareltjes van vroeger en nu op een rijtje.

Lady Bird

Lady Bird © Isopix


Eerder dit jaar mochten we Lady Bird in de zalen verwelkomen. De film van Greta Gerwig was goed voor vijf Oscarnominaties. Op de Golden Globes ging de film naar huis met twee beeldjes: die voor beste komedie en beste actrice voor Saoirse Ronan. Met dank aan de geestige dialogen over een bijzondere moeder-dochterrelatie.

Christine McPherson is een rebelse tiener in de saaie Noord-Californische stad Sacramento. Ze wil gaan studeren in New York, maar daarvoor heeft haar familie niet genoeg geld en zijn haar punten te slecht. Ze vlucht in haar alter ego Lady Bird en spendeert veel tijd met haar beste vriendin Julie. Ook leert ze twee jongens kennen tot wie ze zich aangetrokken voelt. Misschien is het toch de moeite waard om nog even door te bijten en het leven een kans te geven.

Lady Bird is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV

Boyhood

Boyhood © Isopix

Boyhood (2014) is een unieke film in zijn genre omdat regisseur Richard Linklater de film draaide over een periode van 12 jaar, waarbij je het hoofdpersonage Mason (Ellar Coltrane) voor je ogen ziet opgroeien van kind tot jong volwassene. De film kreeg zes Oscarnominaties achter zijn naam en Patricia Arquette won die voor beste actrice in een bijrol. Op de Golden Globes viel de film drie keer in de prijzen, ook als beste drama en beste regisseur.

Wanneer de zesjarige Mason samen met zijn moeder Olivia en zijn zus Samantha verhuist naar zijn geboortestad in Texas, krijgt hij de kans om weer meer op te trekken met zijn vader. Die heeft hij sinds de scheiding van zijn ouders amper gezien. Mason begint aan een emotionele reis die twaalf jaar zal duren. Hij gaat kamperen met zijn vader, drinkt zijn eerste biertje, rookt zijn eerste joint en wordt verliefd. Maar het turbulente liefdesleven van zijn moeder gooit geregeld roet in het eten.

The Spectacular Now

The Spectacular Now © Isopix

The Spectacular Now (2013) is een film van James Ponsoldt, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Tim Tharp. De film met Miles Teller en Shailene Woodley in de hoofdrollen won de Grand Jury Prize op het Sundance Film Festival.

Sutter leeft in het moment. De zelfzekere feestneus is altijd zijn vrolijke zelf, tot zijn vriendin de relatie verbreekt. Hij giet zich vol met alcohol om zijn verdriet te verdrinken, maar verliest het bewustzijn. Hij wordt wakker in de voortuin van de familie Finicky en staart er recht in de ogen van Aimee, een introvert meisje. Ze ontfermt zich over Sutter en de twee bouwen een hechte band op. Al gauw vervagen de grenzen tussen goed en kwaad en vriendschap en liefde.

La Vie d’Adèle

La Vie d’Adèle © Isopix

La Vie d’Adèle was in 2013 goed voor de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Ook de twee hoofdrolspeelsters Léa Seydoux en Adèle Exarchopoulos vielen op het festival in de prijzen. Op de Golden Globes werd de film van Abdellatif Kechiche genomineerd als beste buitenlandse film. Toch kreeg de film ook veel kritiek, onder andere vanwege de expliciete seksscènes. Beide actrices verklaarden bovendien nooit nog met de regisseur te willen samenwerken omwille van zijn tiranniek gedrag.

De zeventienjarige Adèle is een doodnormale meid die zichzelf aan het ontdekken is, zich bezighoudt met jongens en lerares wil worden. Wanneer ze de kunststudente Emma ontmoet, een meisje met blauw haar, verandert haar kijk op de wereld. Adèle wordt Emma's muze en de twee beginnen een relatie. Hoewel Emma haar vriendin al gauw voorstelt aan haar vriendenkring, voelt Adèle zich er niet altijd op haar gemak. Uit jaloezie werpt ze zich in de armen van de eerste de beste man.

Bekijk ook:
Romantiek op het witte doek: hot maar niet hetero

The Perks of Being a Wallflower

The Perks of Being a Wallflower © Isopix


Nog meer worstelende tieners in The Perks of Being a Wallflower (2012), een film van Stephen Chbosky op basis van zijn eigen roman. De film met Logan Lerman, Emma Watson en Ezra Miller viel twee keer in de prijzen op de People’s Choice Awards: voor favoriete drama en favoriete actrice.

Charlie, een niet zo populaire puber met psychische problemen, heeft het niet makkelijk. Zijn enige vriend heeft zelfmoord gepleegd en hij wordt gepest. Op een nieuwe school sluit hij vriendschap met Patrick en Sam. Zij nemen hem onder hun hoede en de schuchtere Charlie begint weer plezier in het leven te krijgen. Maar de vriendschap levert ook nieuwe problemen op. Charlie wordt verliefd op Sam en een oud trauma komt weer naar boven.

An Education

An Education © Isopix

An Education (2009) van Lone Scherfig is gebaseerd op de memoires van de Britse journaliste Lynn Barber. De film was goed voor drie Oscarnominaties: beste film, beste bewerkt scenario en beste actrice Carey Mulligan. De mannelijke hoofdrol wordt vertolkt door Peter Sarsgaard.

Londen in het begin van de jaren '60. De 16-jarige Jenny Mellor is een mooi, intelligent en ernstig meisje dat er alles aan doet om de droom van haar vader te realiseren: toegelaten worden aan de universiteit van Oxford, zodat ze een beter leven kan leiden dan hij. Op een dag maakt Jenny kennis met David Goldman, een man die eens zou oud is als zij. De sympathieke en gesofisticeerde David doet zijn best om Jenny en haar familie te bewijzen dat hij het beste met haar voor heeft en haar in eerste instantie wil laten kennismaken met allerlei culturele aciviteiten. Jenny gaat inderdaad graag op... stap met David en zijn vrienden, Danny en Helen. Geleidelijk wordt ze effectief verliefd op David. Maar naarmate ze meer te weten komt over haar vriend, beseft ze dat ze een keuze zal moeten maken tussen David en Oxford...

Dead Poets Society

Dead Poets Society © Isopix


De betreurde Robin Williams speelde een van zijn meest iconische rollen in Dead Poets Society (1989) van Peter Weir. De film kreeg vier Oscarnominaties achter zijn naam: voor beste film, beste regisseur, beste acteur in een hoofdrol en beste scenario. Enkel de laatste nominatie kon het ook verzilveren.

De verlegen Todd Anderson maakt op Welton Academy, een kostschool voor jongens, kennis met kamergenoot Neil, een briljante student, maar met een heel strenge vader. Alles verloopt heel geordend in de school en afleidingen die de jongens van hun studie kunnen houden zijn ver weg. Tot de nieuwe leraar Engels, professor Keating, het klaslokaal binnenstapt. De studiemethodes van de flamboyante Keating gaan verder dan het boek, waardoor hij al vlug op onbegrip van ouders en oversten stuit. Keating gebruikt zijn romantische ziel en zijn passie voor poëzie als sleutel tot de zelfontwikkeling van... zijn studenten. Hij vertelt hen over de 'Dead Poets Society' en helpt hen samen de liefde voor de poëzie te ontdekken.

The Breakfast Club

The Breakfast Club © Isopix

The Breakfast Club (1985) is een klassieker uit de jaren tachtig van John Hughes met onder meer Molly Ringwald en Emilio Estevez. De film zorgde niet alleen voor de doorbraak van de vijf jonge acteurs, de 'Brat Pack', het nummer 'Don’t You Forget About Me’ van de Simple Minds - dat speciaal voor de film werd uitgebracht - werd ook een wereldwijde hit.

Op een koude wintermorgen, stappen vijf studenten van de Shermen High School het gebouw binnen. Van zeven uur ‘s morgens tot vier uur zullen ze in de schoolbibliotheek hun strafstudie uitzitten. De vijf pubers die duidelijk allemaal uit een verschillend milieu komen, zullen ontdekken dat "elk huisje zijn kruisje draagt".

Bekijk ook:
Deze films hebben genoeg aan één locatie

The Graduate

The Graduate © Isopix


Van een klassieker gesproken, The Graduate is een film uit 1967 van Mike Nichols met Anne Bancroft en Dustin Hoffman in de hoofdrollen. De eerste kreeg er een Oscarnominatie voor, voor de tweede betekende de film zijn doorbraak. De film dankt zijn bekendheid ook aan de muziek van Simon and Garfunkel, zo werd Mrs. Robinson een grote hit dankzij de film.

Benjamin Braddock is net afgestudeerd van de middelbare school en weet niet goed wat hij nu met zijn leven moet aanvangen. Hij lummelt maar wat rond, tot Mrs. Robinson, de vrouw van een vriend van zijn familie, hem verleidt in de hoop haar verveling te verdrijven. Mrs. Robinson had Benjamins moeder kunnen zijn, en heeft een dochter, Elaine, die ongeveer even oud is als hij. Wanneer Benjamin smoorverliefd wordt op Elaine, kan haar moeder dat niet verkroppen en de poppen gaan aan het dansen.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook