De verschillende karakters van Benicio del Toro

De Puerto Ricaanse acteur Benicio del Toro vult vandaag opnieuw het grote scherm. Met ‘Day of the Soldado’ wordt een bloedstollend vervolg gebreid aan de eerste Sicario-film. Opnieuw een grote hoofdrol voor del Toro, die zijn carrière inzette als ‘de jongste James Bond-slechterik ooit’. Intussen heeft hij met een resem acteerprestaties zijn veelzijdigheid bewezen.

De verschillende karakters van Benicio del Toro © Isopix


In 1988 wist hij zijn eerste rol te strikken. In 'Big Top Pee-Wee' zette hij zijn eigen interpretatie neer van Duke the Dog-Faced Boy. Well, the name says it all… Bekleed met gezichtsbeharing smijt del Toro zich in zijn eerste filmrol. Inspiratie haalde hij bij zijn eigen hond waar hij als kind mee opgroeide. “Die had een hele bijzondere manier van blaffen”, vertelt de half mens, half hond-acteur.


Bad guy

Bad guy © Youtube


Een jaar later staat hij samen met James Bond, Timothy Dalton, op de planken in de zestiende Bond-film ‘Licence To Kill’. Als Dario is de 21-jarige del Toro de jongste Bond-slechterik. Alleen weet Bond hem met wat lieftallige hulp te overmeesteren in een heftig gevecht. In een cocaïne-vermaler wordt Dario tot reepjes gehakt. Zo laat je wel een indruk na, natuurlijk.

Sarcastische crimineel

Sarcastische crimineel


De acteur is sindsdien wel elk jaar druk bezet voor een of andere film. De misdaadfilm ‘The Usual Suspects’ zet hem in 1995 echt op de kaart. Hij speelt er Fenster, een sarcastische crimineel. Een rol die hem de Independent Spirit Award opleverde voor beste mannelijke bijrol.

En dan te bedenken dat del Toro eerst vriendelijk wou bedanken. Bij het lezen van het script wordt duidelijk dat Fenster niet echt een belangrijkste figuur is in ‘The Usual Suspects’, integendeel. Ook hier wordt hij vermoord, als eerste. “Het maakte dus niet echt uit wat mijn personage zei”, zegt hij in een interview. Dus maakt del Toro zijn passage een tikkeltje specialer en memorabeler met een gek stemmetje. “Ik heb elke zin van het script gemompeld, maar ik heb dus geen enkele overgeslagen!” 


Gekke advocaat

Gekke advocaat © Youtube


Lang laat een tweede Independent Spirit Award niet op zich wachten. Ook zijn bijrol in ‘Basquiat’ (1997), de biografie van graffitikunstenaar en Warhol-protégé Michel Baquiat, wordt beloond.

Zo gaat het verder naar ‘Fear and Loathing in Las Vegas’ (1998) waar hij de advocaat van Johnny Depp’s personage Raoul Duke speelt, maar veel verder dan advies aangaande drugszaken raakt hij niet...

Rechtschapen politieagent

Rechtschapen politieagent © Photonews


Een streng karakter ligt hem nochtans wel. Als rechtschapen politieagent weet hij te imponeren in ‘Traffic’ (2000). De eerste Oscar voor del Toro is binnen, die van Beste Mannelijke Bijrol. Dat del Toro’s persoon overvloeit van inlevingsvermogen om de meest uiteenliggende rollen neer te zetten, mag duidelijk zijn.

Wanneer hem een jaar later een rol in ‘Frida’ wordt aangeboden, slaat hij het voorstel toch af. Enorm bijkomen voor een rol? Dat zag hij niet zitten.

Dolgedraaide man

Dolgedraaide man © Youtube


In plaats daarvan speelt hij mee in ‘The Pledge’ van Sean Penn. “Hoe gekker, hoe beter”, moeten ze gedacht hebben. Del Toro draait volledig door als Toby Jay Wadenah, een verstandelijk gehandicapte man. De man wordt ondervraagd in een moordzaak, waarna hij zelfmoord pleegt. Een korte, maar veelbesproken acteerprestatie van del Toro.

Diepreligieuze ex-gevangene

Diepreligieuze ex-gevangene © Photonews


In 2003 speelt hij samen met Penn in ’21 Grams’. Daar legt hij gewicht in de schaal als diepreligieuze ex-gevangene. Een vertolking die bij het publiek goed in de smaak valt. Fanatiek en oprecht, zonder zijn personage belachelijk te maken. Zo zien we hem in '21 Grams'


Gevoelige heroïneverslaafde

Gevoelige heroïneverslaafde © Photonews


In ’Things We Lost in the Fire’ (2007) zet del Toro nogmaals een krachtige prestatie neer, als heroïneverslaafde die zijn leven wil beteren. Zo krijgen we een rustigere kant van de acteur te zien. Ingewikkelde en verontruste karakters zijn hem niet onbekend, maar zelden krijgt hij de kans om zijn zorgzame, gevoelige kant te tonen in een rol. Daar mogen we ‘Things We Lost in the Fire’ dus om prijzen.

Che Guevare

Che Guevare © Isopix


Van heroïneverslaafde naar drugsdealer in ‘Savage’ (2012). In de tussentijd mocht hij ook in de huid kruipen van de revolutionaire Enrnesto ‘Che’ Guevara. Ook het veelbesproken leven van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar heeft geen geheimen meer voor de acteur.


Grote verzamelaar

Grote verzamelaar © Youtube


Wat del Toro de laatste Jaren nog heeft gedaan? Een verzameling vanjewelste uitgebouwd onder de naam van ‘The Collector’. Het Marvel-personage is de grootste verzamelaar van het universum, hij verzamelt onder andere verschillende levende wezens en andere magische voorwerpen. Del Toro was reeds in drie Marvel-films te zien: Thor The Dark World (2013), Guardians of the Galaxy (2014) en Avengers: Infinity War (2018).

Intussen heeft de acteur maar liefst 25 acteerprijzen op zijn palmares, waaronder een BAFTA Award, een Zilveren Beer, een Golden Globe (allen voor Traffic) en de publieksprijs op het Filmfestival van Venetië (voor 21 Grams). 

In 2015 tekende de acteur voor de rol van van de meedogenloze Alejandro in 'Sicario'. Hij wordt ingeschakeld door federaal agent Matt Graver om de dochter van een van de grootste drugbaronnen te ontvoeren. Al snel lopen ze een groot risico.

Het verhaal gaat nu verder in 'Sicario: Day of the Soldado'. Haast je naar de bioscoop om Benicio del Toro aan het werk te zien als meedogenloze vechtersbaas, maar weet wel: hij kan zoveel meer!


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook