Onverwachte horrorhits

Horrorfilms bereiken vaak slechts een nichepubliek, maar soms zijn er van die uitzonderingen waar iedereen over spreekt. Hereditary is er daar één van. Het filmdebuut van regisseur Ari Aster biedt een verontrustende kijk op een huishouden dat op een onheilspellende wijze uit elkaar valt na het overlijden van de grootmoeder.

Onverwachte horrorhits © Isopix


Hereditary wordt door de critici opgehemeld en bracht bij zijn openingsweekend in Amerika meteen 13 miljoen dollar op. Berichten over mensen die de bioscoop gillend uitrenden én het openen van speciale telefoonnummers waar kijkers met vragen terechtkonden, deden de rest.Hereditary is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV

Wij zetten nog enkele onverwacht succesvolle horrorfilms op een rijtje die je moet gezien hebben!

A Quiet Place

A Quiet Place © Isopix


Eerder dit jaar was ook A Quiet Place van John Krasinksi een onverwacht succes. In de film met zijn vrouw Emily Blunt in de hoofdrol speelt stilte een hoofdrol en dat zorgt wel degelijk voor extra spanning. De film kreeg lovende kritieken en bracht in totaal 326 miljoen dollar op. Scenaristen Bryan Woods en Scott Beck broeden ondertussen op een vervolg.

We schrijven het jaar 2020. Alle levende wezens zijn zo goed als volledig uitgemoord door aliens die niet kunnen zien, maar wel het minste en geringste geluid kunnen opvangen. In deze postapocalyptische wereld vlucht de familie Abbott. Vader Lee, de zwangere Evelyn, en hun kinderen Marcus, Regan en Beau. Ze lopen barrevoets, zowel binnen als buiten. Om te communiceren, gebruiken ze gebarentaal en lichtsignalen, want de stilte moet hen voor de dood bewaren.

A Quiet Place is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Get Out

Get Out © Isopix


Vorig jaar konden de horrorfans hun hartje ophalen met Get Out, de debuutfilm van Jordan Peele die meteen ook de Amerikaanse geschiedenis van racisme en slavernij tegen het licht houdt. De film kreeg vier Oscarnominaties achter zijn naam, waaronder die voor beste film en beste acteur voor Daniel Kaluuya. Jordan Peele ging uiteindelijk naar huis met het beeldje voor beste origineel scenario.

De Afro-Amerikaanse fotograaf Chris en zijn blanke vriendin Rose zijn bijna een half jaar samen. Rose stelt Chris aan haar ouders voor op hun landgoed. Op het eerste gezicht lijkt de ontvangst hartelijk te verlopen, al stelt Chris zich wel vragen bij het vreemde gedrag van de zwarte huisbedienden. Hoe langer Rose en Chris op het landgoed verblijven, hoe duidelijker het wordt dat een en ander er niet helemaal volgens het boekje verloopt...

The Conjuring

The Conjuring © Isopix

The Conjuring (2013) is gebaseerd op getuigenissen van paranormaal onderzoekers Ed en Lorraine Warren: er zit dus een waargebeurd kantje aan dit verhaal. De film van James Wan won zeventien prijzen, waaronder de Saturn Award en Empire Award voor beste horrorfilm. Het was bovendien de start van een heuse franchise met de al even succesvolle Annabelle prequels en een sequel in 2016.

De befaamde wetenschappers Ed en Lorraine Warren zijn erg bedreven in het onderzoek naar paranormale zaken. Ze hebben al heel wat gezien, maar een zaak steekt uit boven alles. De Perrons worden in hun landhuis geplaagd door een demon. Al gauw zijn niet alleen moeder Carolyn, maar ook haar man en vijf dochters aan het eind van hun krachten. De Warrens kijken niet graag terug op deze huiveringwekkende zaak.

Bekijk ook:
10 horrorfilms gebaseerd op waar gebeurde feiten

The Sixth Sense

The Sixth Sense © Isopix

The Sixth Sense (1999) betekende de doorbraak van regisseur M. Night Shyamalan en was jarenlang de best scorende horrorfilm aan de kassa met 372 miljoen dollar. De film was bovendien goed voor zes Oscarnominaties, waaronder die voor beste film en beste regisseur, maar kon er daar geen enkele van binnen halen. Shyamalan deed zijn kunstje later nog eens over met Signs, The Village en meer recent, Split.

De gerenommeerde kinderpsycholoog Dr. Malcolm Crowe wordt achtervolgd door pijnlijke herinneringen aan een geesteszieke patiënt, die hij niet heeft kunnen helpen. Wanneer hij de achtjarige Cole begint te behandelen, hoopt hij in het reine te kunnen komen met zichzelf. De jongen heeft een bijzondere gave: hij ziet geesten. Maar dan ontdekt Malcolm de gruwelijke waarheid achter Coles kwellingen.

Bekijk ook:
De tops en flops van M. Night Shyamalan

What Lies Beneath

What Lies Beneath © Isopix


In 2000 pakte Robert Zemeckis uit met de bovennatuurlijke thriller What Lies Beneath met Michelle Pfeiffer en Harrison Ford in de hoofdrollen. Hoewel de film gemengde reacties kreeg bij de critici, werd hij wel drie keer genomineerd op de Saturn Awards en reageerde het publiek enthousiast met een opbrengst van 291 miljoen dollar.

Norman Spencer, een onderzoekswetenschapper aan de universiteit, wordt steeds bezorgder over zijn vrouw. Zijn vrouw, Claire, is een ex-celliste en is nu met pensioen. Ze was een jaar geleden betrokken bij een ernstig auto-ongeluk en heeft zojuist haar dochter Caitlin moeten loslaten, omdat ze gaat studeren. Nu hoort Claire stemmen en ziet ze griezelige verschijningen in en rondom het meer, dat naast haar huis ligt. Claire wordt steeds banger en denkt dat de verschijningen iets te maken hebben met de buren, waarvan de vrouw onlangs is verdwenen. Op aandringen van haar man, gaat ze in therapie.

The Blair Witch Project

The Blair Witch Project © Isopix

The Blair Witch Project (1999) van Daniel Myrick was een super lowbudgetfilm (22.000 dollar) die wel bijna 250 miljoen dollar opbracht. De in documentairestijl gedraaide film sloeg in als een bom, een handje geholpen door de verhalen over de legende die werden verspreid voor de film uitkwam. De film werd genomineerd op de Razzie Awards als slechtste film, maar groeide uit tot een cultfilm. In 2016 kwam er een vervolg uit.

"The Blair Witch" is een oude legende, die volgens een aantal ouderen verwijst naar een groep heksen die vele jaren geleden kinderen folterden en vermoordden. Drie moedige studenten trekken naar de bossen van Maryland om een documentaire te maken over 'The Blair Witch'. Alles wordt vastgelegd op film, maar dan verdwijnen ze. Een jaar later worden de films teruggevonden. Waarom verdwenen de studenten?

It

It © Isopix


De originele verfilming van het boek van Stephen King uit 1990 werd opgevat als een miniserie door regisseur Tommy Lee Wallace. It lanceerde zo het schrikbeeld van de horrorclown. Vorig jaar kreeg het eerste deel een remake op het witte doek. Met een opbrengst van 700 miljoen dollar werd het de best scorende horrorfilm ooit aan de kassa.

Dertig jaar geleden werd het stadje Derry geteisterd door een serie mysterieuze kinderverdwijningen. Zeven kinderen zweren op dat moment wraak te zullen nemen op de geheimzinnige, bovennatuurlijke clown-annex-moordenaar, die vooralsnog onvindbaar schijnt te zijn. Dertig jaar later doemt 'IT' weer op. De zeven vrienden moeten nu hun oude eed van weleer waarmaken en de strijdbijl tegen het kwaad opnemen.

Bekijk ook:
Sidder en beef met de beste Stephen King verfilmingen

Poltergeist

Poltergeist © Isopix

Poltergeist (1982) werd geschreven en geproduceerd door Steven Spielberg. De film veroorzaakte veel ophef omdat hij toegelaten was voor kinderen van dertien jaar, die na het zien van de film geteisterd werden door nachtmerries. De film was goed voor drie Oscarnominaties en was de start van een filmreeks met twee sequels in de jaren tachtig en een reboot in 2015.

Steve en Diane Freeling wonen samen met hun drie kinderen Dana, Robbie en Carol Anne in een van de betere buitenwijken van California. Op een avond beweert de tienjarige Carol Anne dat een stem haar toesprak vanuit de televisie. Haar ouders doen het hele verhaal af als een levendige verbeelding maar vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen in huis. Het speelgoed van de kinderen en het meubilair zweven door het huis. Tijdens een tornado komt de boom, waar de kinderen steeds inklimmen, tot leven en probeert Robbie te verslinden. Terwijl Steven en Diane hun zoon redden, verdwijnt Carol Anne.... Iedereen hoort haar huilen, maar haar lichaam is verdwenen. De jacht op de klopgeesten is begonnen...

The Exorcist

The Exorcist © Isopix

The Exorcist (1973) is een klassieker in het genre en wordt gezien als een van de beste horrorfilms allertijden. Eén die zijn effect op het publiek niet miste: heel wat kijkers waren er echt van overtuigd dat de acteurs in de ban waren van een demon en verlieten de zaal. Toch werd de film een gigantisch succes met een opbrengst van 441 miljoen dollar. De film van William Friedkin was bovendien goed voor tien Oscarnominaties, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste actrice in een hoofdrol voor Ellen Burstyn. In 2016 werd een serie met dezelfde naam gelanceerd.

Wanneer het meisje Regan ziek wordt en zich steeds vreemder gaat gedragen, staan alle dokters voor een raadsel. Wat mankeert haar? Regans alleenstaande moeder Chris wordt wanhopig. Er lijken bovennatuurlijke krachten in het spel te zijn. Ten einde raad richt ze zich tot de jonge pastoor Damien Karras die het vermoeden heeft dat Regan bezeten is door de duivel. Karras schakelt de hulp in van duivelsuitdrijver Lankester Merrin. De twee moeten een bovenmenselijk gevecht aangaan met het kwaad dat zich in het meisje heeft genesteld.

Bekijk ook:
Zijn deze films vervloekt? Het lijkt er sterk op!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook