Tien eenvoudige scènes die moeilijk te filmen waren

Soms lijkt een scène uit een serie of een film gemakkelijk en banaal, terwijl het voor de acteurs en regisseur een echte lijdensweg was. Zo erg zelfs dat ze heel wat takes nodig hadden om tot het gewenste resultaat te komen.

The Shining

The Shining © youtube


Stanley Kubrick was een echte perfectionist. Het gebeurde dan ook wel eens dat hij een scène meer dan honderd keer liet overdoen, tot hij tevreden was over het resultaat. Ook bij  The Shining heeft Kubrick niets of niemand ontzien! Zelfs bij die relatief gemakkelijk te filmen scène: Jack Nicholson die zijn vrouw achterna zit, haar opgesloten vindt in een kamertje en de deur probeert te openen door erop in te hakken. Een bijl in een deur planten is zeker geen alledaags gebeuren, maar ook geen onmogelijke scène om op te nemen. En toch heeft Jack Nicholson die bijl in 60 verschillende deuren moeten hakken!


Psycho

Psycho © youtube


Na het draaien van zijn bekende film  Psycho heeft Alfred Hitchcock actrice Janet Leigh met een trauma opgezadeld. De jonge vrouw was even niet in staat om een douche te nemen na het inblikken van de scène. Er waren namelijk 7 draaidagen en 70 takes nodig voor het in de ogen van de regisseur perfect was. De scène vroeg om een bepaalde schaduw. En dus ook de perfecte belichting, en de perfecte manier om een douchegordijn weg te trekken. Voeg daar nog de perfecte gil van Janet Leigh aan toe en je krijgt een van de meest mythische scènes uit de filmwereld. Nochtans lijkt het heel simpel om een douchegordijn open te trekken, niet?


The Social Network

The Social Network © youtube


Een scène van twee personen die aan het babbelen zijn in een café, dat lijkt niet zo moeilijk om op te nemen. Geen stunts, geen speciale effecten. Gewoon twee personen die met elkaar praten aan een tafeltje. En toch heeft David Fincher er twee draaidagen en 99 takes over gedaan om deze uitmaakscène uit  The Social Network in te blikken, waarin Jesse Eisenberg en Rooney Mara in een discussie verwikkeld raken in een stampvol café. Het moet natuurlijk gezegd dat het spreekdebiet nogal hoog ligt, waardoor het, samen met het geroezemoes in het café, niet altijd even gemakkelijk is om te volgen!


Rocky

Rocky © youtube


Zelfs actiefilms zijn soms moeilijk in te blikken. Natuurlijk in het heetst van de strijd, zou je denken... Maar nee, wat het team van Rocky het vuur aan de schenen legde, is de trainingssessie bij de slager! Om de scène waarin Rocky een karkas gebruikt als bokszak op te nemen, bleef Sylvester Stallone 14 uur in een koelcel. Je zou er voor minder bevroren uitkomen! De acteur slaagde er ook in om voor het einde van de opnames een vinger te breken. Die koelcel zal hij niet snel vergeten!


Hook

Hook © youtube


Sommige scènes zijn iets delicater om te draaien. Om veiligheidsredenen. Zoals in Hook , waarin een scène wordt gespeeld met een echte sabel. Een sabel hanteren is toch ietwat gevaarlijk. Daarom verkoos Steven Spielberg om op veilig te spelen voor de scène waarin Rufio, gespeeld door Dante Brasco, Peter bedreigt met zijn sabel. Om ongevallen te voorkomen, heeft de regisseur de scène achterstevoren opgenomen. Een evenwichtsoefening die meerdere keren moest worden overgedaan!


The Usual Suspects

The Usual Suspects © youtube


De beroemde scène van de line-up in  The Usual Suspects was niet gemakkelijk om op te nemen! Regisseur Bryan Singer had heel wat moeite om zijn acteurs in toom te houden. Vooral dan Benicio Del Toro, die voortdurend windjes liet en zo zijn medespelers in lachen deed uitbarsten. Al snel werd het onmogelijk om de scène te draaien. Bryan Singer gooide, met nog heel wat takes te gaan, de handdoek in de ring en deed het dan maar met de scène waarin de acteurs het meest serieus leken. Het gelach dat we in deze scène kunnen zien, is dus 100% natuurlijk!


Hail, Caesar!

Hail, Caesar! © youtube


Voor de film Hail, Caesar! moest Channing Tatum drie maanden lang oefenen met tapdansen. Drie maanden, voor een scène die hooguit vijf minuten duurt. Gelukkig voor hem kon de acteur op voorhand al dansen. Toch raakte hij van tapdansen volledig in paniek. Maar de broers Coen lieten hem geen keuze. Nu snappen we dus waarom de andere matrozen in deze scène hun tanden bloot lachen, terwijl Channing Tatum erg geconcentreerd overkomt.


Barry Lyndon

Barry Lyndon © youtube


Voor Barry Lyndon  maakte Stanley Kubrick het zichzelf niet gemakkelijk. Om de belichting te bekomen die hij graag wou en die bij de film paste, besloot de regisseur om alles te filmen bij kaarslicht. Kubrick had er heel wat voor over om trouw te blijven aan de tijd waarin de film zich afspeelt. Na enkele vruchteloze pogingen moest de regisseur, om het filmen tot een goed einde te brengen, uiteindelijk zijn toevlucht nemen tot camera’s die door de NASA werden ontwikkeld.


The Lord of the Rings

The Lord of the Rings © youtube


Het is ongetwijfeld niet de enige scène uit The Lord of the Rings saga die zich moeilijk liet opnemen. Maar de scène waarin Frodo thee serveert aan Gandalf ziet er op het eerste zicht helemaal niet moeilijk uit om te draaien. Toch vroeg deze eenvoudige scène heel wat organisatie en een nauwkeurige mise-en-scène. Op het scherm is Frodo namelijk heel klein en Gandalf heel groot, maar in het echte leven zijn beide acteurs ongeveer even groot. Om deze scène te kunnen draaien, moest Gandalf op de voorgrond blijven en Frodo op de achtergrond. En om de scène te doen slagen, moesten beide acteurs zich dus perfect op elkaar afstemmen.


Shaun of the Dead

Shaun of the Dead © youtube


Moeilijk te geloven dat een scène uit  Shaun of the Dead  ingewikkeld was om te maken. Zeker omdat het er bij de scène in kwestie gewoon om gaat om een badge op een lavabo te gooien. Wanneer Simon Pegg zijn badge gooide, viel deze nooit zoals het moest. De regisseur heeft hem die beweging minstens 25 keer laten overdoen, tot de badge uiteindelijk correct op de lavabo landde.


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook