13 Geboden: "Wie niet horen wil, zal voelen…"

VTM pakt dit najaar uit met de spannende thrillerreeks 13 Geboden met Dirk Van Dijck en Marie Vinck in de hoofdrollen.

13 Geboden: "Wie niet horen wil, zal voelen…" © vtm

13 Geboden neemt de kijker mee in een wereld die minder ver van de maatschappij staat dan we vermoeden. Een steeds populairder wordende seriedader, die de bijnaam ‘Mozes’ krijgt, wil ons op een brutale, weliswaar ongeoorloofde manier, een spiegel voorhouden en aanklagen dat sommige waarden en normen steeds meer vervagen, of gewoonweg helemaal verdwijnen.

13 Geboden kwam tot stand met de steun van Proximus en is elke maandag om 22 uur te bekijken op VTM of waar je ook bent via proximustv.be. Klik hier om het programma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Het verhaal

Het verhaal © vtm

Gij zult niet doden, niet liegen, geen overspel plegen, uw ouders eren,… de 10 geboden hebben serieus aan kracht en betekenis ingeboet. En al zou de seriedader een punt hebben dat sommige van die waarden wat uitgehold zijn in deze moderne tijden waarin mensen proberen te overleven in een wereld die steeds sneller lijkt te draaien… zelfs dan kan men zich onmogelijk neerleggen bij zijn gewelddadige reactie op de zogezegde normvervaging.

Maar wat als 'Mozes' glashelder kan bewijzen dat iemand die een schijnbaar normaal leven leidt in werkelijkheid een actieve pedofiel is? En wat als die onthulling een regelrechte, middeleeuwse heksenjacht ontketent en de populariteit van de seriedader een ongekende hoogte bereikt?

Regisseur Maarten Moerkerke: "Wat me aantrok, is dat 13 Geboden geen typische whodunnit is maar veeleer de onmogelijke jacht van twee inspecteurs op een misdadiger die hen door zijn misdaden niet alleen confronteert met het zogenaamde moreel verval in onze maatschappij, maar minstens evenzeer met de persoonlijke chaos in hun eigen leven. Nog ver voor het einde maakt de kijker uiteindelijk kennis met 'Mozes' maar dat houdt hem niet tegen, net zo min als er in de Bijbel maar 10 Geboden zijn…"

Dirk Van Dijck als Peter Devriendt, hoofdinspecteur bij de Federale gerechtelijke politie

Dirk Van Dijck als Peter Devriendt, hoofdinspecteur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

Peter Devriendt komt na een jaar ziekteverlof - een burn-out - én een carrière van 30 jaar, nog één jaar werken vooraleer hij op pensioen kan gaan. Zijn privéleven is een puinhoop en niet alleen moet hij nu, min of meer ongewild, het onderzoek naar de seriedader leiden, ook krijgt hij er een onverwachte partner bij. Toch bijt hij zich vast in de zaak alsof hij het voorbije verloren jaar, én in een ruk zijn hele carrière, op die manier kan goedmaken. Al vindt hij dat er in zijn laatste grote opdracht, voor hem geen lijntjes meer zijn waarbinnen hij moet kleuren.

Marie Vinck als Vicky Degraeve, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie

Marie Vinck als Vicky Degraeve, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

Vicky Degraeve was agente bij de POSA (protectie-observatie-steun-arrestatie-team). Na een auto-ongeval een jaar geleden, heeft ze een Spartaanse revalidatie doorlopen maar die volstaat niet om te voldoen aan de zeer hoge fysieke eisen van het arrestatieteam. Vicky houdt de eer aan zichzelf en beslist om inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie te worden, de nieuwe partner van Peter Devriendt. Ze is echter niet alleen fysiek, maar ook mentaal gehavend. Vicky zat immers zelf achter het stuur en haar moeder ligt nog steeds in coma.

Karlijn Sileghem als Liesbet Dujardin, directeur bij de Federale gerechtelijke politie

Karlijn Sileghem als Liesbet Dujardin, directeur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

De carrière van Liesbet Dujardin heeft een steile opgang gemaakt in het mannenbastion van de Federale politie omdat ze bekwaam, zelfzeker en ijdel is. Kwaliteiten die zwaar op de proef worden gesteld als de seriedader steeds onvoorspelbaarder toeslaat en ongrijpbaar lijkt te zijn.

Bert Haelvoet als Simon Roelandts, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie

Bert Haelvoet als Simon Roelandts, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

Simon is een inspecteur pur sang: ambitieus maar zonder hogerop te willen, hij houdt te veel van het veldwerk, … Zijn rechttoe rechtaan stijl sluit heel erg aan bij Peter, naar wie hij opkijkt en met wie hij lange tijd samenwerkte. Hij zit nu echter, tot zijn grote ergernis, opgezadeld met een onbekwame partner, Marnix.

Tom Ternest als Marnix Santermans, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie

Tom Ternest als Marnix Santermans, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

Marnix is nieuw in het korps maar hij is sociaal wat onaangepast en lijkt de nodige intuïtie te missen om een goede flik te zijn. Zijn fysieke en mentale onhandigheid maken van hem een makkelijk slachtoffer van spot en hij wordt dan ook, vooral door Simon, niet au sérieux genomen tot hij zich ontpopt tot een tragisch figuur.

Katelijne Verbeke als Chantal Theunissen, ex-vrouw van Peter

Katelijne Verbeke als Chantal Theunissen, ex-vrouw van Peter © vtm

Chantal lijkt de recente scheiding beter verwerkt te hebben dan Peter. Ze woont sinds kort bij haar nieuwe vriend en probeert wanhopig vanuit haar nieuw, maar onmiskenbaar saaier leven, de controle over hun - in haar ogen losgeslagen - dochter te behouden. Ze vindt dat Peter daarin veel te laks is en laat het niet na hem daarop aan te spreken.

Line Pillet als Sara Devriendt, dochter van Peter en Chantal

Line Pillet als Sara Devriendt, dochter van Peter en Chantal © vtm

Sara is een heel erg zoekende, onrustige jonge vrouw en daarbij aarzelt ze niet om grenzen af te tasten. Voor Peter, maar vooral Chantal, is ze al even ongrijpbaar en frustrerend als Mozes.

Ella Leyers als Paulien Rooze, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie

Ella Leyers als Paulien Rooze, inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie © vtm

Paulien, lesbisch en grote fan van punkrock, is een goed bewaard geheim binnen de FGP. Sinds ze in een rolstoel zit - geraakt door een kogel in de rug in the line of duty - heeft ze zich teruggetrokken in de archieven, van waaruit ze haar IT-vernuft laat schijnen op alles wat digitaal is. Ze is het ideale aanspreekpunt voor Peter die een complete computerleek is, al is dat misschien soms maar een excuus voor zijn bezoekjes want hij was er bij toen ze neergeschoten werd.

Hans De Munter als George Degraeve, vader van Vicky

Hans De Munter als George Degraeve, vader van Vicky © vtm

George probeert de draad van zijn leven terug op te pikken na het ongeval waarbij hij niet alleen zijn vrouw maar ook zijn dochter lijkt te zijn kwijtgeraakt. Vicky, overmand door schuldgevoel omdat ze achter het stuur zat, heeft namelijk alle contact verbroken. Zijn talrijke pogingen om de relatie met zijn dochter - die hij niets verwijt - te herstellen, hebben tot nu toe niets opgeleverd en hij zoekt zijn toevlucht in de bezoeken aan zijn comateuze vrouw.

Jeroen Perceval als Felix Monnet, lief van Vicky

Jeroen Perceval als Felix Monnet, lief van Vicky © vtm

Felix is een begenadigd bronsgieter maar ook een loner die werkt waar hij woont en omgekeerd. Op een dag spreekt Vicky hem aan en daar heeft ze een goede reden voor. Tot er een relatie lijkt te ontstaan. Dat maakt het allemaal wat ingewikkeld, echter niet voor Felix die de dingen pakt zoals ze komen.

Kim Hertogs als Kelly Vermaelen, buurvrouw van Peter

Kim Hertogs als Kelly Vermaelen, buurvrouw van Peter © vtm

Kelly vecht voor haar bestaan als alleenstaande vrouw met een dochtertje van 9, een gevecht dat ze dikwijls lijkt te verliezen. Haar dochter Blue, die vaak alleen thuis zit door Kelly’s onmogelijke uren, zoekt haar toevlucht tot Peter. Er ontstaat een mooie band tussen de twee.

13 Geboden kwam tot stand met de steun van Proximus en is elke maandag om 22 uur te bekijken op VTM of waar je ook bent via proximustv.be. Klik hier om het programma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Ontdek hier alle programma’s die je dit najaar niet mag missen!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook