De meest veeleisende regisseurs tijdens het filmen

Acteur zijn, een droomjob? Je wordt verwend, gepamperd en vertroeteld op de set vooraleer je even een scène moet draaien en daarna weer vrolijk verdergaat? Dat is buiten de veeleisendheid, of soms zelfs tirannie, van deze mythische regisseurs gerekend die de geschiedenis van de bioscoop hebben geschreven.

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock © EPA


Hitchcock stond op de set bekend als een onverbeterlijke grappenmaker. Met een wel zeer persoonlijke zin voor humor. Tijdens de opnames van Psycho bijvoorbeeld, vond Janet Leigh een vals lijk in haar kleedkamer. Ze werd hysterisch en was helemaal van slag. Tot ze Alfred Hitchcock tegen het lijf liep, die haar gebrul hilarisch vond en duidelijk fier op zijn grapje was. En dan hebben we het nog niet over The Birds gehad. Hij eiste dat de scènes met echte dieren en niet met mechanische replica's werden gefilmd. Na vijf dagen filmen was actrice Tippi Hedren doodop en moest ze naar het ziekenhuis met een oogwonde.


James Cameron

James Cameron © EPA


Moeilijk, intelligent, wispelturig... James Cameron heeft de reputatie zijn acteurs en opnamecrews te vernederen. Zo werd hij tijdens de opnames van Aliens door zijn eigen vrouw, producer Ann Hurd, ontslagen. De opnames waren van bij de start turbulent. Cameron bleef maar schreeuwen op alles en iedereen en eiste dat de acteurs in onmenselijke omstandigheden werkten. Ed Harris vertelt dat hij op een dag tijdens het filmen van Abyss een masker vol vloeistof moest dragen en zijn adem moest inhouden terwijl hij 30 voet onder water zat. Actrice Mary Elizabeth Mastrantonio kreeg een zenuwinzinking omdat ze tijdens de scènes onder water vreesde voor haar veiligheid en haar leven.


Stanley Kubrick

Stanley Kubrick © Belga


De excentrieke uitspattingen van Kubrick op de set hebben bijgedragen tot de legende die hij is geworden. Tijdens Spartacus moesten Kirk Douglas en Jean Simmons tientallen keren dezelfde scènes opnieuw spelen. Idem dito bij The Shining waarbij Scatman Crothers in tranen uitbarstte toen de regisseur hem vroeg een scène voor de dertigste keer te spelen. Men zegt ook dat Shelley Duvall haar haar verloor omdat Kubrick zo veel schreeuwde dat ze er psychologisch aan onderdoor ging: hij dwong haar zelfs de meest onbeduidende scènes honderd keer opnieuw te doen.
Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola © EPA


Voor de Vietnamfilm Apocalypse Now had de regisseur eerst voor acteur Harvey Keitel gekozen. Maar omdat die weigerde aan zijn eisen tegemoet te komen, verving hij hem door Martin Sheen. Hij dwong hem elke dag meer dan goed voor hem was te drinken zodat hij zich beter in zijn rol kon inleven en de ideale gezichtsuitdrukking bij de openingsscène zou neerzetten. Door dat overdadig alcoholgebruik kreeg de acteur zelfs een hartaanval! Coppola lag er echter niet van wakker en weigerde de productie ervan op de hoogte te brengen zodat hij zijn financiering niet verloor. Overweldigd door alle problemen op de set verkeert de regisseur in een staat van sombere psychose. Wanneer de opnames erop zitten en Coppola naar de VS terugkeert, heeft hij 250 uren film bij. Het zal nog twee jaar duren vooraleer de montage klaar is en zijn film in 1979 verschijnt en een Gouden Palm op het Festival van Cannes in de wacht sleept.

Lars Von Trier

Lars Von Trier © EPA


Lars Von Trier is een van de meest controversiële regisseurs van vandaag, vooral dan omwille van zijn pro-nazistische standpunten. Bij Dancer in the Dark, zijn bekendste film, begon de machtsstrijd met de zangeres Björk al alvorens de opnames van start gingen. De crew vertelt dat Von Trier de zangeres in een staat van voortdurende zwakte hield en ze constant met elkaar in de clinch lagen. Na #MeToo beschuldigt Björk de Deense regisseur van geestelijke en seksuele intimidatie en beschrijft ze de verschrikkelijke ervaring van deze sociale muzikale komedie. Ze heeft sindsdien trouwens nooit meer in een langspeelfilm meegespeeld...


William Friedkin

William Friedkin © EPA


De vader van de horrorfilm The Exorcist creëerde op de set dezelfde angstaanjagende sfeer als in zijn film. Opdat de blik van de personages echt doodsangsten zou uitstralen schrok William Friedkin er niet voor terug op zijn minst twijfelachtige technieken in te schakelen. Tijdens de duiveluitdrijvingsscène werd de stilte verbroken door een rinkelende telefoon. Om de priester echt te laten schrikken, schoot de regisseur een kogel in de lucht! Hij werd ook beschuldigd van lichamelijk geweld: hij sloeg de acteurs en smakte ze tegen de muur zodat de verschrikking zo natuurlijk mogelijk zou lijken.

David Fincher

David Fincher © EPA


Deze bekroonde regisseur maakte films zoals Seven, Zodiac, Fight Club en The Curious Case of Benjamin Button. Het is de lieveling van de bioscoopwereld en maakt geen compromissen als het op esthetiek, budgetten of mensen waarmee hij werkt aankomt. Hij wil tijdens alle stappen van zijn films enkel met de allerbeste mensen werken. Bij de opnames van Zodiac klaagt Robert Downey Jr zijn disciplinaire aanpak aan. De regisseur zou eenzelfde scène 90 keer opnieuw gevraagd hebben, zodat die exact aan zijn verwachtingen beantwoordde. Veeleisend en ietwat... verwend misschien? Fincher beweert in elk geval dat hij al te evenwichtige prestaties haat en dat een acteur zijn beste spel pas neerzet vanaf de 17de opname!


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook