Nederlandstalige series op Netflix

Nederlandstalige series op Netflix, ze zijn niet dik gezaaid. Maar daar komt binnenkort verandering in, want de streamingdienst gaat jaarlijks zo'n slordige twee miljoen euro investeren in Vlaamse fictie. En er lopen ook onderhandelingen om meer Nederlandse NPO-series op Netflix te krijgen. Goed nieuws dus voor liefhebbers van Nederlandstalige fictie.

Nederlandstalige series op Netflix © IMDb


De komende jaren zullen er veel meer Vlaamse series op Netflix verschijnen. Dat is een direct gevolg van een gesprek tussen mediaminister Sven Gatz en de streamingdienst. Daarnaast produceert Netflix voor het eerst ook een Belgische serie. Een ruwe schatting maakt duidelijk dat er in het komende jaar al zo'n twee miljoen euro zal worden geïnvesteerd. En dat is hoog nodig, want op Beau Séjour, Code 37, co-productie The Team en Tabula Rasa na, heerst er momenteel Vlaamse bloedarmoede op Netflix. Series van Nederlandse makelij zijn er nog minder te vinden, tenzij voor de allerjongsten. Een overzicht...

Undercover

Undercover © Jan De Meuleneir / Photonews


Netflix financiert samen met VRT, productiehuis De Mensen en Dutch Filmworks 'Undercover' een Vlaams-Nederlandse politieserie met Tom Waes (foto) in de hoofdrol. De reeks zal eerst bij ons op Eén uitgezonden worden, daarna zal ze wereldwijd te zien via Netflix. De tiendelige reeks gaat over twee agenten die undercover gaan in het drugsmilieu in de grensstreek tussen België en Nederland. Ferry Bouman, één van 's werelds grootste xtc-producenten, leeft er een comfortabel leven, tot twee undercoveragenten zijn netwerk proberen op te rollen.

De grote rollen in de 'zwartkomische' reeks worden vertolkt door Vlaamse en Nederlandse acteurs. Tom Waes neemt de mannelijke hoofdrol voor zijn rekening en kruipt in de huid van de Belgische undercoveragent Bob Lemmens en ook Kevin Janssens krijgt een belangrijke rol. De tegenspeelster van Waes is de Nederlandse actrice Anna Drijver (bekend van de Nederlandse remake van 'Loft'). Zij speelt agente Kim De Rooy. Beide agenten worden ingezet om een Nederlandse drugsbaron in de val te lokken.

Tabula Rasa

Tabula Rasa © IMDb


Tabula rasa was in Vlaanderen een kijkcijferhit met gemiddeld meer dan 1,25 miljoen kijkers. Na Vlaanderen volgden Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Netflix heeft daarna vrijwel onmiddellijk de 9-delige serie opgepikt zodat die nu ook wereldwijd te bekijken is. Niet zonder succes trouwens, want de internationale kritieken voor deze reeks zijn meer dan lovend. Een quotering van 8.2 op IMDb is bovendien niet min.

Deze meeslepende, psychologische thrillerreeks gaat over een jonge vrouw met geheugenverlies die de enige sleutel vormt in een mysterieuze verdwijningszaak. Mie D'Haeze (Veerle Baetens) zit vast in een psychiatrische instelling. Ze krijgt er bezoek van politie-inspecteur Wolkers die de onrustwekkende verdwijningszaak rond Thomas De Geest probeert op te lossen. Om de spoorloze De Geest terug te vinden, moet Mie opnieuw haar weg zoeken in het raadselachtige doolhof van haar recente verleden. Geen eenvoudige opdracht door haar geheugenverlies. Samen met Mie probeer je als kijker de puzzelstukken te leggen en een antwoord te vinden op de vraag: wat is er met Thomas De Geest gebeurd? Waar kan je nog op vertrouwen als je twijfelt aan je eigen herinneringen en omgeving?

Naast een sterke Veerle Baetens schitteren onder meer Stijn Van Opstal, Gene Bervoets, Natali Broods, Peter Van den Begin, Jeroen Perceval, Hilde Van Mieghem en Lynn Van Royen in de productie. Veerle Baetens is overigens naast hoofdrolspeelster ook scenariste van de reeks, samen met Malin-Sarah Gozin (Clan) en Christophe Dirickx (De Helaasheid der Dingen). De regie was in handen van Kaat Beels (Beau Séjour) en Jonas Govaerts (Welp).

Tabula Rasa: soms is het beter om te vergeten

Tabula Rasa: 1 seizoen, te bekijken op Netflix

Beau Séjour

Beau Séjour © IMDb


Begin vorig jaar kon je op Eén tien zondagen lang genieten van topfictie van Belgische bodem: Beau Séjour, een serie van productiehuis De Mensen, geregisseerd door bedenkers Kaat Beels en Nathalie Basteyns. Naast Lynn Van Royen in de rol van Kato schitteren onder meer Johan Van Assche, Inge Paulussen, Kris Cuppens, Jan Hammenecker, Barbara Sarafian, Reinhilde Decleir en Charlotte Timmers in deze productie. Beau Séjour was de allereerste Vlaamse reeks ooit die op Arte te zien was in Duitsland en Frankrijk. De productie kaapte in april 2016 ook de publieksprijs weg op Séries Mania in Parijs.

Onder het bloed en zonder herinnering ontwaakt Kato in hotel Beau Séjour en ziet haar eigen lijk liggen. De tiener begint aan een schijnbaar onmogelijke opdracht: haar eigen moordzaak oplossen. Gaandeweg ontdekt ze dat maar een handjevol mensen haar nog kan zien en horen, alsof ze toch nog onder de levenden is. Sommigen van hen kent ze, anderen niet. De vijf zieners zijn een hoofdinspecteur van de lokale politie, maar ook haar vader, haar vriendin Ines, haar stiefzus Sofia en de knappe jongen Charlie. Wie heeft haar vermoord? En waarom zijn er enkele mensen die haar toch nog kunnen zien? Waarom net die mensen?

Beau Séjour: wanneer een dood tienermeisje zelf op zoek gaat naar haar moordenaar

Beau Séjour: 1 seizoen, te bekijken op Netflix

Code 37

Code 37 © IMDb


Ook de politieserie Code 37 is beschikbaar op Netflix en een absolute aanrader. Deze serie werd gereleased in 2009, met een hoofdrol voor  Veerle Baetens. Code 37 liep uiteindelijk drie seizoenen bij VTM. Het verhaal werd daarna in 2011 afgerond met een film, maar die viel – ondanks de grote belanstelling – heel wat minder in de smaak.

In Code 37 staan zedendelicten centraal en daarmee wordt tegelijk ook de titel van de serie verklaard. Het is namelijk het codenummer dat wordt gebruikt door de Parketten voor de tenlastelegging van zedendelicten. Dat Hannah Maes op de Sectie Zeden is gaan werken mag geen toeval heten. Haar verleden speelt namelijk een grote rol in de keuze voor deze richting in haar vak. Samen met haar team tracht Hannah verschillende heftige zaken op te lossen. Daarnaast bestaan er nog altijd de vragen over haar persoonlijke verleden, waar ze een antwoord op probeert te krijgen door middel van onderzoek te doen.

De cast bestaat naast Veerle Baetens uit o.a. Michael Pas, Marc Lauwrys, Gilles De Schryver, Geert Van Rampelberg, Carry Goossens, Ben Segers, Mieke De Groote, Herman Gilis en Clara Cleymans

Code 37: 3 seizoenen, te bekijken op Netflix

The team

The team © IMDb


Geen misdaadserie zonder -alweer - Veerle Baetens zou je wel kunnen zeggen. In het eerste seizoen van de serie 'The Team' vormen de Deen Harald Bjørn (Lars Mikkelsen), de Duitse Jackie Mueller (Jasmin Gerat) en Alicia Verbeek (Veerle Beatens) uit België een Europees team in de strijd tegen de internationale misdaad. Die strijd brengt ze in Den Haag, Antwepen, Kopenhagen, Berlijn, Oostenrijk en Litouwen. Onderling spreken de leden van The Team Engels, maar met landgenoten spreken ze hun eigen taal. Geen vreemde situaties dus zoals je die in andere films en series wel tegenkomt, wanneer een verhaal zich bijvoorbeeld afspeelt in Zweden, maar iedereen op wonderbaarlijke wijze toch Engels spreekt. Dat is alleszins een plus voor de taalliefhebber onder ons. Het maakt de serie ook een stuk realistischer.

Het begint allemaal wanneer in de steden Antwerpen, Berlijn en Kopenhagen drie prostituees worden vermoord, nadat ze alle drie bezoek hebben gekregen van dezelfde man. Bovendien worden ze op dezelfde manier aangetroffen: ze zijn in hun linkeroog geschoten en ze missen een vinger. The Team wordt samengesteld en het is meteen duidelijk dat twee van de drie teamleden een beladen geschiedenis delen.

Het eerste seizoen van The Team 1 is een Duits-Deens-Belgisch-Oostenrijkse coproductie, maar een grotendeels Deens team geeft de serie het gevoel en de kwaliteit van Nordic Noir. Hij is geschreven door Mai Brostrøm en Peter Thorsboe en geregisseerd door Kathrine Windfeld en Kasper Gaardsø. De serie ging in 2015 dan ook in première op de Deense televisie. The Team S1 werd een internationaal succes met hoge kijkcijfers zowel in België, Denemarken en Noorwegen. Er keken meer dan tien miljoen mensen naar, verspreid over tien landen en zenders. Intussen is er ook een tweede seizoen uit, maar enkel S1 is te bekijken op Netflix.

The team : 2 seizoenen, 1 seizoen te bekijken op Netflix

Verliefd op Ibiza

Verliefd op Ibiza © IMDb


In de achtdelige serie 'Verliefd op Ibiza' volgen we de levens en romantische escapades van verschillende Nederlandse personages die op Ibiza wonen. We zien hoe ze leven op een prachtig eiland waar de zon altijd schijnt en de verleidingen op de loer liggen. Maar uiteindelijk komt het altijd weer goed. Want dit is Ibiza...
Geniet vooral van de landschappen, want die zijn adembenemend. Naast het vrouwelijk en mannelijk schoon uiteraard...
Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Louis Talpe en Rick Engelkes   

Verliefd op Ibiza, 1 seizoen, te bekijken op Netflix. Ook de film is beschikbaar op Netflix

Freddy

Freddy © IMDb


Eind 2016 ging het boek 'Judas' van Astrid Holleeder, zus van Heineken-ontvoerder Willem Holleeder, als zoete broodjes over de toonbank in Nederland. Maar niet alleen Willem Holleeder is een kleurrijk figuur, ook Freddy Heineken zelf was fascinerend. Dat kan je allemaal  – inclusief de ontvoering – terugzien in de Nederlandse miniserie 'Freddy' (langere titel: 'Freddy Heineken – Leven in de brouwerij') op Netflix.

In vier afleveringen zien we hoe Freddy Heineken van ambitieuze jongen uitgroeit tot een van de meest besproken figuren uit de Nederlandse geschiedenis. We zien zijn veelzijdigheid, van zakenman tot flamboyante filmproducent tot componist. En dan is er nog de moeizame relatie met zijn dochter Charlene, zijn gedoodverfde opvolgster, die daar alleen helemaal geen zin in heeft. Voor een zakenman blijkt Freddy een onverwacht complexe man te zijn.

De serie met Thom Hoffman in de rol van Freddy Heineken sr. (die het "met afstand de gekste rol in mijn leven" noemde) was voor het eerst te zien begin februari 2013 bij de Nederlandse publieke omroep. De rest van de cast bestaat uit o.a. Xander van Vledder als de jonge Freddy, Anna Drijver, Liz Snoijink en Hannah Hoekstra.

Freddy:  1 seizoen, te bekijken op Netflix

Voor de allerjongsten

Voor de allerjongsten © IMDb


Ook voor jongste kijkertjes zijn er een aantal leuke Nederlandstalige (animatie)series beschikbaar. Wie kent er Nijntje niet? De vorig jaar overleden Dick Bruna werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over Nijntje. Van het beroemdste konijn ter wereld (Miffy in het Engels) zijn er maar liefst drie series te zien op Netflix : 'Nijntje', 'Nijntje : kleuren, cijfers en vormen' en 'Ontdek de wereld met Nijntje'.

Ook iedereen is dol op Kikker, het vrolijke hoofdpersonage uit de boeken van Max Velthuijs. Heel wat Vlaamse en Nederlandse ouders hebben de boeken van Kikker en zijn vriendjes voorgelezen aan hun kinderen, die op hun beurt (hopelijk) de traditie zullen voortzetten. Voor ouders die iets minder tijd of geduld hebben, of voor wie zondagochtend wat langer willen uitslapen, zijn er maar liefst 8 afleveringen van 'Kikker en vriendjes' beschikbaar op Netflix.

Fien & Teun is dan weer een typische 'Hollandse' animatieserie. Fien en Teun (in typische klederdracht) wonen op een boerderij waar ze liedjes zingen, leren over eten en avonturen beleven met hun dierenvrienden. 1 seizoen van 8 afleveringen is te bekijken op Netflix.

'Airport' is dan weer een Nederlandse animatireeks over het kleine vliegtuigje Winky die ervan droomt de wereld te zien en vrienden te ontmoeten op de luchthaven, zoals o.a. het transportvliegtuig Gugu en de privéjet Force King. Eén seizoen, 8 afleveringen van ongeveer 20 minuten, te bekijken op Netflix.

En last but not least is er de dertiendelige reeks 'Puppy Patrol'. Geen animatieserie deze keer, maar een reeks met echte dieren (lees : superschattige puppy's). In deze dertiendelige reeks redden Mark, Tessa, hun kleine zusje Sara en hun superslimme hond Max puppy's en lossen raadsels op in het dierenpension van hun ouders.

Al deze series zijn integraal of gedeeltelijk beschikbaar op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!


De beste Hollandse series
Zin een Hollands avondje? Dit zijn de beste Nederlandse films
Historische actieseries om te zien op Netflix!


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook