Deze ruimtevaartfilms zijn gebaseerd op waargebeurde feiten

Vanaf deze week kan je in de zalen het waargebeurde verhaal van astronaut Neil Armstrong, de eerste man op de maan, beleven.

Deze ruimtevaartfilms zijn gebaseerd op waargebeurde feiten © Isopix


First Man vertelt het boeiende verhaal van de NASA-missie die als doel had mannen naar de maan te sturen, met de nadruk op astronaut Neil Armstrong en de periode van 1961 tot en met 1969. Deze indringende persoonlijke vertelling is gebaseerd op het boek van James R. Hansen, en laat zien wat Armstrong en heel Amerika er wel niet voor over hadden om één van de gevaarlijkste expedities in de geschiedenis een succes te laten worden.

First Man is een film van Oscarwinnend regisseur Damian Chazelle en steracteur Ryan Gosling, die na het bekroonde La La Land opnieuw samenwerken. Met deze visueel overdonderende film, die de minder heroïsche kantjes van de ruimtemissie allesbehalve onderbelicht laat, lijkt het duo opnieuw op Oscarkoers te zitten.

First Man is niet de eerste film over het Amerikaanse ruimtevaartprogramma: wij zetten nog enkele films op een rijtje die je moet gezien hebben!

Hidden Figures

Hidden Figures © Isopix


In Hidden Figures (2016) maken we kennis met Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson. Drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA en daar sleutelposities bekleden in het ruimteprogramma op een moment dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie de zogeheten 'space race' uitvechten. Ze weten belangrijke wiskundige data te leveren om de eerste succesvolle ruimtemissie te realiseren en dat in tijden van segregatie.

De film met Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe kreeg drie Oscarnominaties achter zijn naam, waaronder die voor beste film en beste actrice in een bijrol, voor Octavia Spencer. Hidden Figures zou ook een eigen serie krijgen op National Geographic.

October Sky

October Sky © Isopix

October Sky (1999) vertelt het waargebeurde verhaal van Homer Hickam, de zoon van een mijnwerker die geïnspireerd raakt door de lancering van de Russische Spoetnik 1 in 1957, wat meteen ook de start van de ruimtewedloop zou betekenen. Tegen de wil van zijn vader in, die hem graag in de mijnen zou zien werken, zet Homer alles op alles om raketten te leren bouwen en zo uiteindelijk tewerkgesteld te worden bij de NASA.

De film van Joe Johnston is gebaseerd op het boek Rocket Boys. Een jonge Jake Gyllenhaal speelt de hoofdrol.

Apollo 13

Apollo 13 © Isopix


In Apollo 13 (1995) van Ron Howard herbeleven we het waargebeurde verhaal van de mislukte missie van de Apollo 13 naar de maan in 1970. Slechts een jaar na de eerste maanlanding heeft het team het volste vertrouwen in een veilige reis, maar daar komt al snel verandering in wanneer een explosie het ruimteschip beschadigt en de kans op een veilige thuiskomst met elke seconde slinkt…

Tom Hanks speelt commandant Jim Lovell, de man die de legendarische woorden "Houston, we have a problem" uitsprak. Apollo 13 was goed voor negen Oscarnominaties en won uiteindelijk twee Oscars voor beste geluid en beste montage.

The Right Stuff

The Right Stuff © Isopix

The Right Stuff (1983) gaat over de eerste Amerikanen in de ruimte; van Chuck Yeager, de eerste man die de geluidsbarrière doorbrak, tot de Mercury astronauten. In 1959 werden de zeven Mercury astronauten net zo van slag gebracht als dat twaalf jaar eerder gebeurde met Yeager. Terwijl de Verenigde Staten en de Sovjet Unie met grote stappen steeds verder in de ruimte komen, worden de astronauten en hun vrouwen verheven tot nationale helden, lang voordat hun eerste vlucht is gemaakt.

De film van Philip Kaufman is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Wolfe. Ed Harris, Scott Glenn, Sam Shepard, Dennis Quaid en Fred Ward spelen de hoofdrollen. The Right Stuff kreeg acht Oscarnominaties achter zijn naam, waarvan het er vier ook effectief binnenhaalde.

Wordt verwacht: The Challenger

Wordt verwacht: The Challenger © Isopix


Met The Challenger zit er ook nog een nieuwe film over de ruimtegeschiedenis in de pijplijn. De film van de Deense regisseur Martin Zandvliet zal het verhaal vertellen van de ramp met het gelijknamige ruimteveer, die op 28 januari 1986 73 seconden na de lancering ontplofte. Bij de ramp kwam de voltallige bemanning om het leven. Een van die astronauten was Christa McAuliffe, een docente aan een middelbare school in de Amerikaanse deelstaat New Hampshire. Ze zou tijdens de missie les geven vanuit de ruimte. Ze kreeg postuum een Congressional Space Medal of Honor toegekend.

Michelle Williams zal de rol van McAuliffe vertolken. De opnames van The Challenger zullen in mei volgend jaar starten.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook