Deze internationale topfilms werden voor een stuk opgenomen in België

Deze week komt Kursk in de zalen, de nieuwe film van de Oscargenomineerde Deense regisseur Thomas Vinterberg over de ramp met de gelijknamige Russische onderzeeër in 2000. Met Matthias Schoenaerts in een glansrol en internationale sterren als Colin Firth en Léa Seydoux, maar ook met bijrollen voor Vlaamse acteurs zoals Josse De Pauw, Eva Van der Gucht en Koen De Sutter.

Deze internationale topfilms werden voor een stuk opgenomen in België © Belga Films


De film werd voor een groot stuk dan ook opgenomen bij ons: de onderwaterscènes zijn gedraaid in de AED Studios in Lint en er werd ook op locatie gedraaid in Deinze, Antwerpen, Brussel, Binche en Charleroi. Maar liefst 400 Belgische crewleden en een tiental acteurs werden betrokken bij de productie.

Kursk is heus niet de eerste internationale topfilm die voor een stuk bij ons gedraaid werd. Wij zetten nog enkele recente films op een rijtje.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children © Isopix


De wonderlijke fantasyfilm Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (2016) van Tim Burton is gebaseerd op de gelijknamige roman van Ransom Riggs. Voor het donkere sprookje liet Riggs zich inspireren door de Villa Nottebohm in Brecht, die ondertussen afgebroken is. Omdat Burton daar niet kon filmen, zocht hij heel Engeland af op zoek naar een nieuwe locatie. Maar uiteindelijk belandde hij toch weer in België. Het mysterieuze huis waar Miss Peregrine (Eva Green) haar kinderen ontvangt, is het pittoreske Kasteel Torenhof in Brasschaat.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

A Quiet Passion

A Quiet Passion © Isopix

A Quiet Passion (2016) vertelt het verhaal van de oer-Britse dichteres Emily Dickinson en is voor een stuk dan ook gefilmd op het Dickinson-domein in Amherst, maar de binnenopnames werden gefilmd in de AED-studio’s in Lint. Daarnaast trok de ploeg ook naar de Minardschouwburg in Gent en Kapellen. Hoofdrolspeelster Cynthia Nixon werd tijdens de opnames gespot in enkele horecazaken in Antwerpen. A Quiet Passion won in 2016 de grote prijs op het Film Fest Gent.

Emperor

Emperor © Corsan


In 2015 was de Gentse binnenstad het decor voor de opnames van de Hollywoodproductie Emperor van de Nieuw-Zeelandse regisseur Lee Tamahori. In de film kruipt Oscarwinnaar Adrien Brody in de huid van Keizer Karel. Kleinere rollen waren er voor Sam Louwyck, Michaël Pas en Lize Feryn. Na het faillissement van het filmbedrijf Corsan lijkt het echter weinig waarschijnlijk dat Emperor ooit in de zalen zal verschijnen. Voor het afwerken van de film zouden nog enkelen miljoenen euro nodig zijn.

The Danish Girl

The Danish Girl © Isopix


The Danish Girl (2015) van Tom Hooper is gebaseerd op het leven van Lili Elbe, een Deense kunstenares geboren als Einar Wegener (Eddie Redmayne) die als een van de eerste transseksuelen een geslachtsoperatie onderging. In de film speelt onze Matthias Schoenaerts een glansrol, maar duiken ook enkele Belgische locaties op. Het café La Mort Subite, het Hortamuseum en de Sint-Hubertusgalerij in Brussel zijn te zien in het opmerkelijke liefdesverhaal. De film was goed voor vier Oscarnominaties.

The Danish Girl is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Grace of Monaco

Grace of Monaco © Isopix

Grace of Monaco (2014) speelt zich af begin jaren zestig wanneer de Amerikaanse actrice Grace Kelly na haar huwelijk met Reinier Hollywood de rug moet toekeren. Tegelijkertijd zit Monaco in een politieke strijd verwikkeld met Frankrijk. Omdat prins Albert van Monaco geen toestemming gaf om in het Monegaskische paleis te filmen, trokken de filmmakers naar België. Naast de filmstudio’s in Lint werd er ook gefilmd in het Brusselse parlement. Hoofdrolspeelster Nicole Kidman bracht tijdens haar verblijf onder andere een bezoek aan de Brusselse kerstmarkt. In de film zijn ook zo’n 300 Belgische figuranten te zien.

The Fifth Estate

The Fifth Estate © Isopix


Nadat hij eerder al eens in Vlaanderen was voor de opnames van de serie Parade’s End, kwam Benedict Cumberbatch terug naar ons land voor de opnames van The Fifth Estate, een film over WikiLeaks en Julian Assange. Het iconische stationsgebouw van Luik siert zelfs de filmposter. Daarnaast werd er ook gefilmd in Brussel, Antwerpen, Gent, Hoeilaart en Sint-Niklaas.

Nymphomaniac

Nymphomaniac © Isopix


Ook de controversiële film Nymphomaniac van de Deense regisseur Lars von Trier heeft een Belgisch kantje. Voor zijn tweedelige erotische film, die in de director’s cut samen maar liefst 5,5 uur duurt, kwam Von Trier twee weken opnames maken in Gent. Michaël Pas, Ivan Pecnik en Lien Van de Kelder kregen trouwens een rolletje in de film, al werd de laatste er uiteindelijk uitgeknipt wegens 'te lang'.

The Expatriate

The Expatriate © Isopix

The Expatriate (2012) vertelt het verhaal van voormalig CIA-agent Ben Logan (Aaron Eckhart) die samen met zijn tienerdochter naar Brussel verhuist om er een nieuw leven uit te bouwen. Wanneer blijkt dat de multinational waarvoor hij werkt eigenlijk niet bestaat, slaat hij samen met zijn dochter op de vlucht. Onderweg herken je heel wat Belgische plekjes. In de trailer alleen al speelt het Antwerpse Centraal Station een belangrijke rol.

In Bruges

In Bruges © Isopix


In Bruges, het pareltje van Martin McDonagh dat goed was voor een Oscarnominatie, kon natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Het verhaal gaat over huurmoordenaar Ray, die in Brugge onderduikt na een mislukte opdracht. Ondanks het feit dat hoofdrolspeler Colin Farrell Brugge in de misdaadkomedie een 'shithole' noemde, kreeg het toerisme er toch een flinke boost. Sindsdien was Brugge trouwens ook het toneel van de Bollywoodblockbuster Peekay.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook