Nieuwe Vlaamse series op Netflix

Vlaamse series op Netflix, ze zijn niet dik gezaaid. Maar daar komt binnenkort verandering in, want de streamingdienst gaat vanaf 2019 jaarlijks zo'n slordige twee miljoen euro investeren in Vlaamse fictie. Intussen worden er ook al met mondjesmaat nieuwe series aan het aanbod toegoevoegd.

Nieuwe Vlaamse series op Netflix © Eyeworks


En dat is hoog nodig, want op Beau Séjour, Code 37, co-productie The Team en Tabula Rasa na, heerste er tot voor kort Vlaamse bloedarmoede op Netflix. Met Eigen Kweek, Tytgat Chocolat, Bevergem en De Ridder zijn er sinds begin november vier nieuwe Vlaamse series te zien op Netflix.

Eigen Kweek

Eigen Kweek © IMDb


De sympathieke boerenfamilie Welvaert leeft op het ritme van de aardappelteelt in het rustige West-Vlaalser dorp Wijtschate. Vader Jos is een bescheiden, harde werker, die als geen ander weet hoe je tot een geslaagde aardappeloogst moet komen. Tot zijn grote frustratie hebben zijn zonen Frank en Steven geen enkele interesse in het voortzetten van de familieboerderij. Moeder Ria hoopt dan weer dat ze snel kleinkinderen zal krijgen. Van Steven moet ze niet veel verwachten die woont nog in 'hotel mama'. Al haar hoop is gericht op Frank. Die is net het huis uitgetrokken en laat zijn Filipijnse skypevriendin Julita overkomen. Wanneer Jos het slachtoffer wordt van een oplichter wil hij de financiële tegenslag opvangen door samen met Steven in 't geheim wiet te kweken. Ondertussen probeert Frank gelukkig te worden met Julita, maar algauw steken onverwachte cultuurverschillen de kop op. Naast West-Vlaams wordt er vooral sappig 'Engels' gesproken. Iemand 'shit of mouse' op de boterham of 'egg vers van 't gat'?

Een serie van Joël Vanhoebrouck, met o.a. Dirk Van Dijck, Sien Eggers, Wim Willaert, Rhoda Montemayor, Sebastien Dewaele en Maaike Cafmeyer

Eigen Kweek : 2 seizoenen + Kerstspecial, nu te bekijken op Netflix

Het derde en laatste seizoen is momenteel in postproductie.

Tytgat Chocolat

Tytgat Chocolat © De Mensen


Roadmovie en love story over een groep inpakkers bij chocoladebedrijf Tytgat Chocolat. Jasper Vloemans, een charmante jongen met Downsyndroom, werkt als inpakker bij het Vlaamse chocoladebedrijf Tytgat Chocolat. Daar wordt hij verliefd op één van zijn collega's: Tina, een meisje van Kosovaarse afkomst. Wanneer Tina plots uitgewezen wordt naar haar land van herkomst, reizen haar vrienden haar achterna, aangevoerd door de dolverliefde Jasper.

De reeks werd geschreven en geregisseerd door Filip Lenaerts en Marc Bryssinck, artistiek directeur van Theater STAP.
Met in de hoofdrollen Jelle Palmaerts, Jan Goris, Mira Bryssinck, Jason Van Laere, Gert Wellens, Peter Janssens, Wim Opbrouck, Marc Van Eeghem, Els Dottermans, Frank Focketyn, Mieke De Groote, Jan Decleir en Flor Decleir.

Tijdens de opnameperiode van de reeks werd er achter de schermen ook een documentaire over de hoofdrolspelers gedraaid. Een eerlijk en ontroerend portret van vijf bijzondere acteurs: Jelle Palmaerts, Jan Goris, Jason Van Laere, Gert Wellens en Peter Janssens van Theater STAP.

Tytgat Chocolat won in 2017 trouwens de Internationale Diversiteitsprijs op de tv-beurs MIP TV in Cannes

Tytgat Chocolat : 1 seizoen, nu te bekijken op Netflix

Acteurs met een beperking, en bakken talent!


Bevergem

Bevergem © IMDb


De absurde fictieserie 'Bevergem' is het geesteskindje van Gilles Coulier en Bart Vanneste, alias komiek Freddy De Vadder. De reeks draaide volledig rond het gelijknamige - en fictieve - West-Vlaamse dorp en zijn ontspoorde inwoners, die in het leven worden gedreven door misplaatste ambitie en ijdelheid. Naast Vanneste zelf waren ook Piet De Praitere, Wim Willaert, Maaike Cafmeyer, Ann Tuts, Zouzou Ben Chikha en Wannes Cappelle in de afleveringen te zien.

De reeks werd internationaal geselecteerd voor Séries Mania, het Internationaal Filmfestival van Rotterdam en het World Media Festival in de Canadese stad Banff.

Bevergem : 1 seizoen, nu te bekijken op Netflix

De Ridder

De Ridder © IMDb


Deze reeks volgt de jonge, ambitieuze openbaar aanklager Helena De Ridder. Helena is scherp van geest en rad van tong. Ze heeft alles om het te maken als advocaat, maar wanneer een van haar zaken eindigt in een tragedie, voelt ze zich verantwoordelijk en besluit ze van kamp te veranderen. Voortaan gaat ze door het leven als substituut van de procureur des Konings op het parket van Gent en bijt ze zich elke week opnieuw vast in een nieuwe zaak en vecht ze voor rechtvaardigheid.

Helena De Ridder is verbaal sterk, heeft een goed psychologisch inzicht, en is bovendien erg matuur voor haar leeftijd: een typische 'madam' die er op jonge leeftijd al stààt. De beslissing om radicaal van kamp te veranderen, typeert Helena. Dezelfde karaktertrek maakt het echter ook soms moeilijk om met haar samen te werken. Ze is eerlijk op het brutale af en kan koppig en onverzettelijk haar eigen gang gaan. Ze heeft geen groot, maar wel een taai ego. Ze is betrokken en toegewijd, maar ook vol ongeduld. Haar drang om snel te gaan is verfrissend in de gerechtelijke wereld waarin de molens soms tergend traag draaien, maar het feit dat ze soms vanuit de buik reageert, maakt haar ook heel kwetsbaar.

Naast Clara Cleymans in de hoofdrol spelen ook Dahlia Pessemiers-Benamar, Michaël Pas, Michael Vergauwen, Lynn Van Royen, Katelijne Damen, Dirk Van Dijck, Lucas Van den Eynde en Stefaan Degand mee.

De Ridder : 4 seizoenen, waarvan de eerste 3 seizoenen nu te bekijken op Netflix

Nederlandstalige series op Netflix
Netflix in november: deze films en series staan op het menu

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook