Wat je nog niet wist over Mickey Mouse

Wat je nog niet wist over Mickey Mouse © Photonews - Dan Herrick


Op 18 november mocht Mickey Mouse 90 kaarsjes uitblazen. Het animatiefiguurtje van Walt Disney is in die 90 jaar uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Wij zetten 9 leuke weetjes op een rij over ’s werelds bekendste muis!

Het begon allemaal met een konijn

Het begon allemaal met een konijn © Isopix


Nog voor er sprake was van Mickey Mouse, bedachten Walt Disney en tekenaar Ub Iwerks Oswald the Lucky Rabbit. De tekenfilmserie over een konijn met menselijke trekjes werd Disney’s eerste grote succes. Maar toen na onenigheid over het budget met Universal Pictures bleek dat de rechten van het figuurtje bij Charles Mintz van Universal lagen, besloot Disney te stoppen met de reeks. Disney moest dus op zoek naar een vervanger.

De reeks over Oswald the Lucky Rabbit werd voortgezet door Walter Lantz, die later Woody Woodpecker zou lanceren.

Met dank aan zijn vrouw

Met dank aan zijn vrouw © Isopix


Tijdens een treinrit van New York naar Hollywood bedacht Walt Disney het figuurtje van een schalkse muis. De inspiratiebron? Een muis op zijn kantoor in Kansas City.

Het had trouwens niet veel gescheeld of Mickey Mouse had anders geheten. In de allereerste prototypes was de naam van het figuurtje Mortimer. Disney’s vrouw Lillian Marie Bounds vond die naam echter te hoogdravend en niet representatief voor de bevolking. Mickey Mouse was geboren!

Geen instant succes

Geen instant succes © Isopix


De eerste Mickey Mouse-cartoon werd Plane Crazy. Maar nadat een testpubliek weinig enthousiast reageerde op de zes minuten durende film, vond de film geen verdeler. Hetzelfde lot was ook opvolger The Gallopin’ Gaucho beschoren.

Op 18 november 1928 maakte Mickey Mouse dan toch zijn debuut in de zalen met Steamboat Willie. Met dank aan de soundtrack die Disney onder de bewegende beelden monteerde, een baanbrekende vernieuwing en een groot succes bij de bioscoopbezoekers.

Met de stem van Walt Disney

Met de stem van Walt Disney © Isopix


Eind jaren twintig kwam in Hollywood het tijdperk van de stomme film ten einde. In 1929 kreeg ook Mickey Mouse zijn eigen stem, ingesproken door Walt Disney zelf. De eerste woorden van Mickey Mouse?  "Hot dog's" in The Karnival Kid.

Toen Walt Disney het in 1946 te druk kreeg om de stem in te spreken, werd hij opgevolgd door Jimmy MacDonald. Sindsdien werd de stem van Mickey Mouse ook nog vaak vertolkt door Wayne Allwine, Bret Iwan en Chris Diamantopoulos.

Van brutale vlegel naar verstandig kereltje

Van brutale vlegel naar verstandig kereltje © Isopix


In de periode dat Walt Disney de stem van Mickey Mouse insprak, werd het uiterlijk van Mickey aangepast door Fred Moore. Het figuurtje kreeg een vriendelijker gezicht met witte pupillen en ook zijn typische witte handschoenen maakten hun intrede.

Omdat zoveel kinderen naar hem opkeken, werd ook zijn brutale karakter afgevlakt. Deed Mickey in het begin nog mee aan vechtpartijen en verminkingen, zoals de meeste tekenfilmfiguurtjes uit die tijd, dan evolueerde hij naar een braaf en verstandig figuurtje. Niet toevallig, volgens Mickey-tekenaar Frank Thomas. "Mickey is eigenlijk gewoon Walter zijn alter ego. Het muisje reflecteert zijn persoonlijkheid, zijn levensvisie en zijn dromen. Wanneer Mickey zich in een lastige situatie bevindt, geeft hij nooit op en zoekt hij altijd een slimme oplossing. Zo werkte Walt ook", aldus de tekenaar.

Een geflopt langspeeldebuut

Een geflopt langspeeldebuut © Isopix


Tussen 1928 en 1953 kwam Mickey Mouse in maar liefst 118 animatiefilms voor, meestal kortfilms. Straf als je weet dat striptekenaar Ub Iwerks die destijds nog allemaal met de hand uittekende, aan een recordgemiddelde van 700 Mickey Mouse-tekeningen per dag.

De eerste langspeelfilm kwam er in 1940: Fantasia, waarin Mickey te zien is als leerling-tovenaar. Een prestigieuze en dure productie bestaande uit acht sequenties gemonteerd op klassieke muziek, gespeeld door het Philadelphia Orchestra onder leiding van Leopold Stokowski. Het was de derde langspeelfilm van Disney, na Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen en Pinocchio, maar in tegenstelling tot deze films werd Fantasia een grote flop aan de kassa. Het grote publiek mist het pretentieloze kinderamusement, fans van klassieke muziek vonden het pure kitsch. Door het uitbreken van WOII kon de film bovendien niet in Europa uitkomen en kreeg Disney financiële problemen.

Tegenwoordig wordt Fantasia echter beschouwd als een klassieker en mijlpaal in de animatiegeschiedenis. In 1999 kwam er met Fantasia 2000 een vervolg uit.

Een wereldwijde ster met veel verschillende namen

Een wereldwijde ster met veel verschillende namen © Isopix


Naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag in 1978 kreeg Mickey Mouse zijn eigen ster op de Hollywood Walk of Fame. En dat als eerste animatiefiguurtje! Zijn vriendin Minnie Mouse moest zelfs wachten tot januari van dit jaar op haar eigen ster.

Mickey Mouse is dan ook overal ter wereld bekend, maar de muis luistert niet overal naar dezelfde naam. In het Italiaans spreken ze van Topolino, in het Zweeds Musse Pigg, in het Japans Miki Kuchi en in het Pools Myszka Miki.

Zijn eigen talentenshow

Zijn eigen talentenshow © Isopix


Toen Mickey Mouse in de jaren vijftig aan populariteit verloor, startte Walt Disney met het televisieprogramma The Mickey Mouse Club, een talentenshow voor kinderen avant la lettre waarin Mickey Mouse uiteraard zijn opwachting maakte.

Het programma liep oorspronkelijk van 1955 tot 1959, kreeg een nieuwe versie eind jaren zeventig én een make-over vanaf 1989. Vooral de laatste twee seizoenen zijn legendarisch, wegens de deelname van Christina Aguilera, Britney Spears, Justin Timberlake en Ryan Gosling, die allen zouden uitgroeien tot supersterren.

Van merchandising tot kunstwerken

Van merchandising tot kunstwerken © Isopix


Van de allereerste schrijftablet uit 1930 tot nu groeide de merchandising rond Mickey Mouse uit tot een ware miljoenenbusiness. Sinds de opening van het allereerste Disneyland pretpark in 1955 is Mickey hét uithangbord van de verschillende parken en The Walt Disney Company in het algemeen. Mickey Mouse is dan ook de basis van het imperium van Walt Disney.

Zijn erg herkenbaar design inspireerde bovendien verschillende kunstenaars en ontwerpers, zoals Andy Warhol en Claes Oldenburg. Momenteel kan je in Brussel trouwens terecht voor een street art parcours rond Mickey in enkele metrostations en de Dansaertwijk. Klik hier voor meer info. Verschillende modemerken hebben ter ere van zijn 90ste verjaardag dan weer een speciale Mickey-collectie uitgebracht.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook