De opmerkelijkste films van Bernardo Bertolucci

Bernardo Bertolucci is overleden. De regisseur werd 77. Hij kreeg in 1988 een Oscar voor 'The Last Emperor' en maakte verder school met onder meer '1900', 'Little Buddha' en 'The Dreamers'. Bertolucci maakte vaak politiek geëngageerde en historische films, en zijn werk werd niet zelden beheerst door persoonlijke obsessies. Een overzicht van zijn opmerkelijkste filmexploten.

De opmerkelijkste films van Bernardo Bertolucci © Richard Saker / Isopix

Ultimi Tango A Parigi

In Ultimi Tango A Parigi - of Last Tango In Paris - uit 1972 ontmoet de Parijse Jeanne (Maria Schneider) de mysterieuze Amerikaan Paul (Marlon Brando). De twee beginnen een passionele relatie. De film was controversieel door de expliciete sekkscènes, maar wat nadien aan het licht kwam was nog schokkender: de verkrachtingsscène in de film stond niet in het script. Marlon Brando vergreep zich aan een nietsvermoedende Maria Schneider omdat Bertolucci het zo wilde. ‘Ik wilde haar reactie zien als meisje, niet als actrice’, verklaarde de regisseur nadat hij aan de tand werd gevoeld over de bewuste scène. Schneider - toen amper 19 jaar oud - reageerde ontsteld. Pas een aantal jaren geleden werd de waarheid wereldwijd opgepikt, waarna tal van Hollywoodberoemdheden zwaar uithaalden naar Bertolucci. Die liet weten er geen spijt van te hebben en noemde het ‘een belachelijk misverstand’.

Schneider wilde na 'Last Tango in Paris' nooit nog naaktscènes spelen. De actrice kampte een hele tijd met depressies en verslavingen en overleed 7 jaar geleden aan een slepende ziekte.


Prima della Rivoluzione

Prima della Rivoluzione © Isopix/ Ronald Grant Archive


Bernardo Bertolucci werd geboren in een gegoed milieu. Hij was fan van het werk van Fellini, en kreeg op z’n 15 jaar zijn eerste 16 mm-camera van zijn vader, een filmcriticus en dichter. Anno 1964 maakte hij op 23-jarige leeftijd een eerste autobiografische film, Prima della Rivoluzione getiteld. Hoofdfiguur Fabrizio is een arbeider die in opstand komt tegen de gegoede klasse, de kerk en de staat. Hij voelt zich aangetrokken tot Clélia, zijn toekomstige vrouw en de verpersoonlijking van het conformisme, en tot zijn tante Gina, die de wanorde verpersoonlijkt.

De titel van de film komt van een citaat van de Franse politicus Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord : ‘Wie het leven voor de revolutie heeft gekend, weet hoe goed het toen was’. De film won in 1964 de kritiekprijs op het Filmfestival van Cannes.


Il Conformista

Il Conformista © Isopix / Collection Christophel


En 1969 schreef Bernardo samen met Dario Argento het scenario voor Once Upon A Time In The West. De western van regisseur Sergio Leone met muziek van Ennio Morricone werd legendarisch. In 1970 verfilmde hij Il Conformista, een boek van Alberto Moravia. Tijdens het bewind van Mussolini gaat Marcello Clerici naar Parijs om de antifascistische leider Luca Quadri het hoekje om te helpen. Quadri was op de universiteit een van zijn docenten. Stefania Sandrelli, Dominique Sada en Jean-Louis Trintignant geven het beste van zichzelf in dit drama.

Bekijk ook:
Het allerbeste van filmcomponist Ennio Morricone


1900 (Novecento)

1900 (Novecento) © Isopix / Collection Christophel


In de zomer van 1900 worden ergens op de Povlakte twee kinderen geboren: Olmo (Gerard Depardieu) en Alfredo (Robert De Niro). Olmo is een telg uit een boerenfamilie en Alfredo komt uit een rijke familie grootgrondbezitters, maar ondanks hun verschillende afkomst geraken de twee bevriend. In een wereld die verscheurd wordt door politieke conflicten met als climax de Tweede Wereldoorlog, komt hun vriendschap uiteindelijk sterk onder druk te staan.


La Luna

La Luna © Isopix / Collection Christophel

Last Tango in Paris moest destijds qua controverse onderdoen voor La Luna, een andere film van Bertolucci. Na de dood van haar man vertrekt operazangeres Catarina met haar zoon Joe naar Rome, waar ze zich toelegt op haar zangcarrière om het leed te vergeten. Joe raakt aan de drugs en er ontwikkelt zich bij de jongeman een Oedipuscomplex. Catarina en de vijftienjarige Joe beginnen een incestueuze verhouding. Het drama werd geroemd voor de sterke operascènes en het uitstekende camerawerk van Vittorio Storaro.

The Last Emperor

The Last Emperor © Isopix / Collection Christophel / Jerry Thomas

The Last Emperor vormde een hoogtepunt in de carrière van Bertolucci. In de film draaide het allemaal om de laatste keizer van China. De Italiaanse regisseur kreeg de toestemming om in de verboden stad van Peking te filmen. De prent was goed voor 9 Oscars waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste bewerkte scenario.


The Dreamers

The Dreamers © Photo News


Matthew is een Amerikaanse filmstudent in Parijs. Op een dag ontmoet hij Isabelle en haar tweelingbroer Theo tijdens een studentenbijeenkomst. Ze nodigen hem uit om bij hen in te trekken. Al gauw merkt Theo dat het er ten huize Isabelle en Theo behoorlijk excentriek aan toe gaat : ze zijn dol op het imiteren van filmscènes die de ander dan moet raden. Wanneer dat niet lukt, moet die tegenpartij een opdracht uitvoeren, die vaak van seksuele aard is.

The Dreamers betekende de doorbraak voor Eva Green. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Michael Pitt en Louis Garrel.


Little Buddha

Little Buddha © Photo News


De negenjarige Jess en zijn ouders Dean en Lisa krijgen bezoek van een groep boeddhistische monniken uit Bhutan onder leiding van Lama Norbu. Jess is volgens hen de reïncarnatie van één van hun spirituele leiders. De ouders vinden het aanvankelijk maar niks, maar uiteindelijk stemt vader Dean erin toe zijn zoon te begeleiden naar Bhutan. Keanu Reeves schittert in de hoofdrol, Chris Isaak, Bridget Fonda en Ruocheng Ying flankeren hem.

Zin in een onvergetelijke filmavond? Neem een kijkje in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV

 


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook