Vlaamse regisseurs aan de slag in Hollywood

Met Beautiful Boy heeft Felix van Groeningen een uitstekend Hollywooddebuut te pakken, die zelfs genoemd wordt als mogelijke kanshebber voor een Oscarnominatie.

Vlaamse regisseurs aan de slag in Hollywood © Isopix, Photonews


De Gentse regisseur is lang niet de eerste Vlaming die aan de slag ging in Hollywood, het mekka van de filmindustrie. Wij zetten nog enkele Vlaamse regisseurs op een rij die over de grote plas draaiden, de ene al wat bekender dan de andere!

Felix van Groeningen

Felix van Groeningen © Photonews - Matt Crossick


Felix van Groeningen werd opgemerkt in Hollywood dankzij The Broken Circle Breakdown (2012), een film die goed was voor een Oscarnominatie voor beste buitenlandse film. Dat leverde van Groeningen heel wat aanbiedingen op, onder andere van Plan B, het productiehuis van Brad Pitt. Zij hadden de rechten op de verfilming van twee boeken van New York Times-journalist David Sheff over de drugsverslaving van zijn zoon. Het resultaat, Beautiful Boy met Steve Carell en Timothée Chalamet in de hoofrollen, is nu te bekijken in de bioscoop en een echte aanrader! Tussendoor maakte Van Groeningen ook nog Belgica (2016) in eigen land.

The Broken Circle Breakdown is nu beschikbaar voor de abonnees van de Movies & Series Pass.

Bekijk ook:
Felix van Groeningen over zijn Beautiful Boy

Adil El Arbi en Bilall Fallah

Adil El Arbi en Bilall Fallah © instagram/adilelarbi


Eind vorig jaar werden Adil El Arbi en Bilall Fallah door het Amerikaanse vakblad genoemd bij de '10 directors to watch for 2018', nog voor de release van hun succesvolle derde langspeelfilm Patser. Met dank aan de goede reacties op de film Black (2015), die onder andere in de prijzen viel op het filmfestival van Toronto. Dat bracht hen in 2016 al naar Hollywood, waar ze de eerste twee afleveringen van Snowfall draaiden, een serie die bij ons onlangs te zien was op Q2 en waarvan ondertussen een derde seizoen aangekondigd is. Ook draaiden ze de pilootaflevering van Scalped, een project dat tijdens de montage stopgezet werd toen de tv-zender overgekocht werd.

Momenteel is het regisseursduo volop bezig met de voorbereidingen op Bad Boys 3 met Martin Lawrence en Will Smith, een film die in 2020 in de zalen wordt verwacht. Het project om Beverly Hills Cop 4 met Eddie Murphy te verfilmen zit voorlopig in de koelkast.

Michaël R. Roskam

Michaël R. Roskam © Photonews - Jan De Meuleneir


Michaël R. Roskam werd in 2011 al door Variety genoemd als een van de ’10 directors to watch’, nog voor zijn Oscarnominatie voor Rundskop bekend werd gemaakt. De film met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol was uiteindelijk goed voor 21 internationale prijzen en leverde Roskam ook een agent op in Hollywood.

In 2014 volgde zijn Hollywooddebuut The Drop, een film met naast Schoenaerts ook Tom Hardy, Noomi Rapace en James Gandolfini in de hoofdrollen. Tussendoor werkte Roskam ook aan de pilootaflevering van de HBO-serie Buda Bridge Bitch en The Tiger, een film die geproduced zou worden door Brad Pitt, twee projecten die uiteindelijk niet doorgingen. Roskam maakte dan maar Le Fidèle in eigen land, alweer een film met Matthias Schoenaerts.

Zijn volgende project zou een biopic zijn over Sylvia Kristel, die vertolkt zal worden door de Nederlandse actrice Sylvia Hoeks.

Rundskop is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Jakob Verbruggen

Jakob Verbruggen © Isopix


Jakob Verbruggen, de neef van acteur Herman, raakte bekend als regisseur van de gewelddadige serie Code 37 met Veerle Baetens in de hoofdrol. Eerder werkte hij ook mee aan 16+ en Vermist. De internationale doorbraak kwam er dankzij de miniserie The Fall (2013) van de BBC, met Gillian Anderson en Jamie Dornan in de hoofdrollen. Vervolgens draaide hij twee afleveringen van de Amerikaanse remake van The Bridge met Diane Kruger en mocht hij een aflevering uit seizoen 3 van Black Mirror draaien, een Netflix-original. De BBC schakelde Verbruggen opnieuw in voor de miniserie London Spy met Ben Wishaw en Charlotte Rampling. Helemaal top was dat Netflix hem vroeg om de finale van het vierde seizoen van House of Cards te draaien.

Dit jaar verscheen dan The Alienist op Netflix, waarvan Verbruggen de eerste drie afleveringen naar zijn hand zette. Voor de donkere serie met Daniel Brühl, Luke Evans en Dakota Fanning won Verbruggen onlangs een Emmy voor beste visuele effecten.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze serie rechtstreeks op je tv-scherm (menu 'op aanvraag' > series of via het kanaal 204)!

Tim Mielants

Tim Mielants © Photonews - Gregory Van Gansen


Ook Tim Mielants werkte mee aan Code 37 en ook aan de Ketnetreeks Zingaburia, voor hij doorbrak met de serie Cordon. Die serie over de uitbraak van een virale besmetting in Antwerpen werd uitgezonden op BBC Four en in Australië én kreeg een Amerikaanse remake. Het leverde Mielants een internationale carrière op. Hij regisseerde twee afleveringen van de Brits-Franse serie The Tunnel, maar vooral: hij mocht het hele derde seizoen van de Britse historische gangsterreeks Peaky Blinders maken, met Cilian Murphy en Tom Hardy. Hollywood kon niet ontbreken: daar regisseerde hij enkele afleveringen van de scifi-reeks Legion voor Fox en de horrorreeks The Terror voor AMC. Voor die laatste serie moest hij zelf het derde seizoen van Fargo aan zich voorbij laten gaan.

Ondertussen werkt Mielants in eigen land aan zijn langspeeldebuut De Patrick, een Vlaamse film met Kevin Janssens in de hoofdrol, gebaseerd op zijn eigen ervaringen als kind op een nudistencamping.

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk de vier seizoenen van Peaky Blinders rechtstreeks op je tv-scherm (menu 'op aanvraag' > series of via het kanaal 204)!


Erik Van Looy

Erik Van Looy © Isopix


Natuurlijk mocht ook Erik Van Looy niet ontbreken in dit lijstje, al kan zijn doortocht in Hollywood bezwaarlijk een succes genoemd worden. Erik Van Looy werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij De Zaak Alzheimer (2003). De verfilming van de gelijknamige politieroman van Jef Geeraerts werd met 720.000 bioscoopbezoekers een van de meest succesvolle Vlaamse films allertijden. De film werd ook in het buitenland gesmaakt en werd zelfs uitgebracht in de Verenigde Staten. In 2007 tekende Van Looy een overeenkomst om de horror-thriller Mile Zero te regisseren in Hollywood, maar na problemen met de audities zegde Van Looy dit project af.

In de plaats maakte hij de Vlaamse film Loft (2008) naar een scenario van Bart De Pauw. Die film werd de meest succesrijke Belgische film allertijden met 1,1 miljoen bezoekers. Loft kreeg een Nederlandse remake én een Amerikaanse versie, The Loft, die Van Looy in 2011 zelf draaide met acteurs als Wentworth Miller, Eric Stonestreet en James Marsden. Matthias Schoenaerts hernam zijn rol in zijn allereerste Hollywoodproductie. Door problemen met de distribiteur werd de release van de film telkens uitgesteld en toen de film in 2014 eindelijk uitkwam, flopte die grandioos in Amerika. Het resultaat was dat De Vijver Media, het moederbedrijf van Woenstijnvis, dat jaar een verlies boekte van 20 miljoen euro. Ondertussen knoopt Erik Van Looy in eigen land wel opnieuw aan met het succes met De Premier (2016).

De Zaak Alzheimer is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

The Loft is nu beschikbaar voor de abonnees van de Movies & Series Pass.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook