De tekenfilmlegende die Spongebob heet

Spongebob is wees geworden, want enkele dagen geleden overleed zijn geestelijke vader Stephen Hillenburg. De man was ernstig ziek en werd slechts 57 jaar oud. De grappigste spons uit het universum, die in het Frans 'Bob l’éponge' en in het Duits 'Schwammkopf' heet, heeft er al een hele carrière opzitten. Een paar wetenswaardigheden uit zijn bewogen geschiedenis.

De tekenfilmlegende die Spongebob heet © Isopix


In den beginne werd de tekenfilmfiguur bedacht met de naam Spongeboy, maar daar was het gelijknamige dweilenmerk allesbehalve tevreden mee. Stephen Hillenburg wou de term 'sponge’ absoluut niet laten vallen, omdat hij vreesde dat z’n kijkers de spons zouden verwarren met een stuk gatenkaas. Spongebob Squarepants werd het dus.


Marinebioloog als geestelijke vader

Marinebioloog als geestelijke vader © Stephen Hillenburg


Hillenburg was een marinebioloog met een grote interesse in de films van Jacques Cousteau. Hij behaalde ook een diploma als animator en kreeg een hele lading prijzen voor twee kortfilms die hij maakte, namelijk The Green Beret en Wormholes. Maar het idee voor Spongebob dateert al van de jaren ‘80, toen hij op de proppen kwam met The Intertidal Zone: een educatieve strip waarin een vroege versie van de spons opdook. Die werd in 1999 opgevist, en gepromoveerd tot hoofdrolspeler in een tekenfilmreeks. Hillenburg tekende ‘m eerst als een natuurlijke spons, maar dat werd later een vierkant exemplaar omdat hij die grappiger vond.


Medebewoners van de zeebodem

Medebewoners van de zeebodem © Isopix


Spongebob deelt zijn onderzeese universum met de hoofdfiguren Patrick Ster, Sandy Wang, Gerrit de slak, Sheldon J. Plankton, Eugene H. Krabs en Octo Tentakel. Er doet al een hele tijd een theorie de ronde dat het karakter van elk van deze protagonisten gebaseerd is op één van de zeven hoofdzonden: Krabs is een ontieglijke gierigaard, Patrick Ster is lui, Octo is wraakzuchtig en Gerrit verpersoonlijkt gulzigheid. Plankton (nijd), Spongebob (begeerte) en Sandy (hoogmoed) maken het rijtje compleet.


Enkel de groten krijgen een zwam naar hen genoemd

Enkel de groten krijgen een zwam naar hen genoemd


Acht jaar geleden werd in het Maleisische nationaal park Lambir Hills een nieuwe zwammensoort ontdekt. Door de gelijkenis met de tekenfilmheld werd het organisme, dat tot de familie van de Boletaceae behoort, Spongiforma squarepantsii gedoopt.


Bikini

Bikini © Nickelodeon


Bob de spons en zijn gouwgenoten resideren in Bikinibroek. Die naam is een verwijzing naar het Bikini-atol, waar na de Tweede Wereldoorlog met atoomwapens werd geëxperimenteerd. Als we Spongepedia mogen geloven, zou het wel eens kunnen dat de zeedieren uit de animatieserie kunnen praten door blootstelling aan radioactieve straling.


Leeftijd

Leeftijd © Nickelodeon


Fans van ‘s werelds bekendste spons vragen het zich wel vaker af: hoe oud is dat heerschap nu eigenlijk? Zoals zoveel animatie- en stripfiguren lijkt hij namelijk niet te verouderen, ook al maakt hij al bijna 20 jaar het tv-scherm onveilig. Aandachtige kijkers zagen evenwel een aflevering waarin zijn paspoort in beeld kwam, met daarop de geboortedatum 14 juli 1986. Toen hij zijn tv-debuut maakte was hij dus 13 jaar oud, in juli werd hij 32.


Records

Records © Isopix


De zeespons breekt records: de reeks die rond hem draait is met 19 jaar op antenne de langstlopende Nickelodeonserie. Er kwamen al twee films en er zit een derde in de pijplijn. Hij heeft ook z'n eigen games. 

Obama is fan

Obama is fan © Isopix


In 2008 gaf toenmalig Amerikaans presidentskandidaat Barack Obama toe dat hij een groot Spongebob-fan was. Jaren later gebruikte Donald Trump de animatieserie tegen zijn voorganger: hij tweette een foto van Patrick Ster die een glazen bokaal probeert te openen, waarbij de tekst ‘Obama kon 8 jaar geen pot open maken, vervolgens opent Trump hem en vertelt Obama dat hij het deksel al voor hem had losgemaakt’ stond. De tekenfilmserie werd dus ook gebruikt in het politieke steekspel.Een eigen hotel

Een eigen hotel © Nickelodeon Hotels And Resorts Punta Cana


Voor een vakantie in ware Spongebob Squarepants-stijl moet je naar Nickelodeon Resorts Punta Cana: een vijfsterrenhotel waar je kan slapen in een huis dat de vorm heeft van een ananas, zoals dat van de held zelve. Alle elementen uit de reeks komen terug, van de decoratie over de televsie tot de favoriete fauteuil van Spongebob. Zelfs ontbijten met Bob de Spons behoort tot de mogelijkheden.


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook