1983 brengt IJzeren Gordijn terug in Polen

Wat als het IJzeren Gordijn nooit was gevallen? Dat was het uitgangspunt van de makers van 1983, de eerste Poolse Netflix Original Serie. Het verhaal speelt zich dan ook af in een alternatieve toekomst, waarin de Sovjet-Unie nog steeds een grote en machtige speler is.

1983 brengt IJzeren Gordijn terug in Polen © IMDb


Vanaf nu kun je op Netflix genieten van de 8-delige Poolse serie 1983, een nieuwe spannende maar ook wel duistere en deels politieke thriller. De serie speelt zich af in een fictief 2003, na twee decennia van vrede en welvaart. De leiders van het regime voeren een geheim plan uit met een nogal onwaarschijnlijke tegenstander. Verrassend is dat het IJzeren gordijn niet gevallen is en Polen nog steeds een vazalstaat van de Sovjet-Unie is. Alles begint met een terroristische aanval in het jaar 1983 die bepalend is voor de toekomt van de Polen.

Twintig jaar na terroristische aanslag

Twintig jaar na terroristische aanslag © IMDb


Polen staat dan ook nog altijd onder het bewind van de Sovjet Unie met een militaire politiemacht. Dat komt door een terroristische aanslag in 1983. Twintig jaar later lijkt alles rustig, tot rechtenstudente Maciej Musial en voormalig politieagent Robert Wieckiewicz op een oude samenzwering stuiten die Polen nog steeds in haar greep houdt. Als dat naar buiten komt, kan een revolutie ontketend worden en het IJzeren Gordijn vallen.

Kat en muis spel vol intrige en duistere politieke spelletjes

Kat en muis spel vol intrige en duistere politieke spelletjes © IMDb


Natuurlijk zijn er ook machtige partijen die deze hele zaak proberen te verhullen. Zo ontstaat er een kat en muis spel vol intrige en duistere politieke spelletjes. Dat klinkt al veelbelovend, maar het wordt nog beter!

Klinkende namen

Klinkende namen © IMDb


Eén van de mensen achter deze serie is de Oscar-genomineerde Agnieszka Holland. Die naam zal je misschien op het eerste gezicht weinig zeggen, maar deze Poolse regisseur en screenwriter heeft namelijk ook House of Cards, The Killing en The Wire op haar naam staan.

Ook de producenten mogen er zijn, met klinkende namen als Frank Marshall (Jurassic World, Jason Bourne) en Robert Zotnowski (House of Cards). Alle ingrediënten voor een topserie zijn dus aanwezig. Benieuwd naar het resultaat? Het volledige eerste seizoen (8 afleveringen) staat sinds 30 november op Netflix.

Netflix in december: deze films en series komen eraan

Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze series rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Bekijk nu de trailer van 1983

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook