De beste tv-series van 2018 volgens de redactie

December, tijd voor een terugblik: een lijstje van onze favoriete series van het afgelopen jaar. 

De beste tv-series van 2018 volgens de redactie © Netflix - BBC - MGM


Ook dit jaar verorberde onze redactie heel wat tv-series. Stonden onder meer op het menu: koppige dienstmaagden, hormonale pubers en getroebleerde bodyguards. Dit zijn onze favoriete reeksen van het afgelopen jaar!


Donker bochtwerk

Donker bochtwerk © Netflix

The End of the Fucking World

Een geweldige hit op Netflix: gitzwart, bijzonder goed en met een geweldige soundtrack. En een verhaal dat zich gaandeweg ontspint, allerlei bochten neemt en vreselijk goed in elkaar zit.
 
In de hoofdrollen: James en Alyssa, twee getroebleerde tieners die ergens in Groot-Brittannië op roadtrip gaan. Een niet onbelangrijk detail: James is een zelfverklaarde psychopaat met een plan om het meisje te vermoorden. Alyssa heeft een problematische thuissituatie en vertrekt om op zoek te gaan naar haar vader, die wegging toen ze een ukkepuk was.
 
Een topper, deze!

Meer over The End of the Fu***ing World

Misdadig goed

Misdadig goed © Netflix

Collateral
 
Een vierdelige miniserie die Netflix produceerde met de BBC, met een verhaal dat zich afspeelt over een periode van vier dagen in Londen.
 
De misdaad: een pizzabezorger komt om het leven bij een schietincident, aan een huis waar elke week pizza wordt bezorgd. ‘Toevallig’ werd niet de normale bezorger eropuit gestuurd voor de levering, maar wel de Syrische vluchteling Abdullah Asif.
 
Carey Mulligan schittert als Kip Glaspie, de inspecteur die de moord moet onderzoeken.
 
Meer over Collateral

La Casa de Papel, deel 2
 
Een groep van acht criminelen laat zich opsluiten in de Koninklijke Munt van Spanje, met de bedoeling weer buiten te wandelen met een buit van – jawel – 2,4 miljard euro. Om dat gigantische bedrag te kunnen binnenhalen, hebben ze elf dagen toegang nodig tot de drukmachines van de Koninklijke Munt.
 
El Profesor en de zijnen zetten de energie van het eerste seizoen dit jaar verder met deel twee. Opgepast, deze serie is best verslavend! Nu op Netflix.
 
Meer over La Casa de Papel
 
Marcella, seizoen 2
 
De ideale mix tussen een Scandinavische crimeserie en Britse kwaliteit: Marcella is de eerste Engelstalige serie van de schrijver Hans Rosenfeldt, die ook The Bridge uit zijn pen liet vloeien.

Anna Friel kruipt in de huid van Marcella Backland, een politie-inspecteur die na jaren afwezigheid weer aan de slag gaat en terug op een oude zaak wordt gezet.

Probleem: Marcella heeft zo haar eigen demonen. En haar echtgenoot heeft haar net laten zitten voor een andere vrouw. Om maar te zeggen: Marcella zit niet zo goed in haar vel en heeft soms agressieve neigingen. En black-outs.

Momenteel zijn de eerste twee seizoenen beschikbaar op Netflix. Seizoen drie wordt in de loop van volgend jaar verwacht.

Meer over Marcella
 
Safe
 
Een gated community, of omheinde woonwijk. Veiligheid troef, zou je denken. Maar misschien loert daar wel evenveel gevaar als in de wereld buiten de hekken. Dat ondervindt ook Tom Delaney, een kinderchirurg die in actie schiet als zijn oudste dochter mysterieus verdwijnt na een feestje.
 
In de hoofdrol: Dexters Michael C. Hall! Nu te zien op Netflix.
 
Meer over Safe

Complotten en terreur

Complotten en terreur © Netflix - MGM

Bodyguard
 
De best bekeken serie van het jaar op de BBC, en wat ons betreft zeker op zijn plaats in dit rijtje.
 
Richard Madden speelt David Budd, een ex-militair die gehavend is teruggekomen uit Afghanistan en nu aan de slag is bij een beveiligingseenheid van de Londense politie. Wanneer hij erin slaagt een bomaanslag op een trein te voorkomen, wordt hij gepromoveerd tot lijfwacht van Julia Montague, de minister van Binnenlandse Zaken.
 
De serie dendert binnen met een geweldige, zenuwslopende scène en laat je de volgende zes uur niet meer los. Een sterk verhaal waarin niet is wat het lijkt. Trefwoorden: actie, terreur en politiek drama. Nu op Netflix.
 
Meer over Bodyguard
 
Condor
 
Drama, spionage, verraad en terreur vind je ook in Condor, een bloedstollende spionagethriller met Max Irons en William Hurt.
 
De serie is gebaseerd op Sydney Pollacks Three Days of the Condor (1975) en brengt een moderne versie van het verhaal. Irons speelt Joe Turner, een techie die werkt voor de CIA en een paar jaar eerder een algoritme ontwikkelde om terroristen in het buitenland op te sporen. Op een dag worden al zijn collega’s op kantoor in koelen bloede doodgeschoten. Irons moet op de vlucht en kan niémand vertrouwen.

Nu in de Movies & Series Pass van Proximus TV. 
Meer over Condor 

Nordic noir

Nordic noir © Lumière


Een portie Scandinavische kwaliteit mag niet ontbreken in dit lijstje, want er was weer heel wat goeds te zien dit jaar. Hieronder drie series die op de redactie goed gesmaakt werden.
 
Hassel
 
Grove stoppelbaard, leren jack, zwart mutsje. Roland Hassel (Ola Rapace) is een stoere flik, een die wel eens de grenzen van de wet opzoekt om een zaak op te lossen. Samen met zijn team bindt hij de strijd aan tegen de georganiseerde misdaad in Stockholm, en dat durft er al eens hard aan toe gaan.

Nu in de Movies & Series Pass van Proximus TV.
Meer over Hassel 
 
Springvloed, seizoen 2
 
De prachtige Julia Ragnarsson was dit jaar terug voor het tweede seizoen van Springvloed. Ragnarsson stapt opnieuw in de schoenen van Olivia Rönning en krijgt in dit tweede deel het gezelschap van Kjell Bergqvist, als Tom Stilton, en Dar Salim, als haar vriend Abbas.
 
Moord en een ogenschijnlijke zelfmoord in Marseille en Stockholm, een spannend verhaal, duistere sfeer en sterke cast.

Nu in de Movies & Series Pass van Proximus TV.
Meer over Springvloed 
 
The Bridge, seizoen 4
 
Canvas verblijdde ons dit jaar met het vierde en laatste seizoen van topkrimi The Bridge, en dat was even sterk en spannend als de vorige seizoenen.
 
De eerste reeks begon met een moord op de Øresundbrug tussen Denemarken en Zweden. De tweede ging van start met een tanker die tegen diezelfde brug botste en de derde met de moord in Zweden op een Deense vrouw. Ook in de vierde reeks is er opnieuw een link tussen beide Scandinavische landen.
 
De eerste drie seizoenen van The Bridge zijn momenteel te zien op Netflix en het vierde laat niet erg lang meer op zich wachten: vanaf 1 januari is ook dat beschikbaar op de streamingdienst.


Comedy met soms een vleugje drama

Comedy met soms een vleugje drama © Netflix

Big Mouth

Big Mouth is een animated comedy van Nick Kroll en Andrew Goldberg over de heerlijke nachtmerrie die puberteit heet. Gierende hormonen, een lichaam dat niet luistert en gênante romances … deze periode in ons leven is niet altijd prettig, maar levert wel materiaal voor een geweldig grappige serie.

De makers lieten zich inspireren door hun eigen adolescentie in New York, en schuwen geen enkel onderwerp. Verwacht je aan veel ongepaste humor en grove beledigingen, maar vergis je niet: de serie kan ook slim en gevoelig uit de hoek komen.

Meer over Big Mouth en andere animatieseries voor volwassenen, nu te bekijken op Netflix.

GLOW, seizoen 2
 
Worstelende vrouwen, strakke glitterpakjes, body slams en véél haarlak. Gorgeous Ladies of Wrestling brengt het fictieve – maar op ware gebeurtenissen geïnspireerde – verhaal van een bont team van vrouwelijke pro-wrestlers in de jaren ’80.
 
Afgelopen jaar kwam het tweede seizoen online, en het is de moeite! Ook voor wie niet van worstelen houdt. GLOW brengt op Netflix een mix van comedy en drama, en een verrassend intiem verhaal met verschillende lagen. En alles baadt in de sfeer van de eighties.
 
Meer over GLOW

Een portie horror?

Een portie horror? © Netflix

The Haunting of Hill House
 
Een familiedrama verpakt als een horrorverhaal. Wie zin heeft in een dosis hartverzakkingen en Michiel Huisman zit helemaal goed met deze serie.
 
Jaren 90. Henry en Olivia Crain nemen met hun vijf kinderen hun intrek in wat later het beroemdste spookhuis van Amerika zou worden. In het begin lijkt alles koek en ei, maar al snel blijken er paranormale krachten aan het werk.
Dertig jaar later zijn de kinderen volwassen en worden ze door een tragedie opnieuw samengebracht. Ze keren terug naar Hill House, en opnieuw wordt pijnlijk duidelijk dat de ellende nog niet gedaan is.
 
Meer over The Haunting of Hill House, nu te bekijken op Netflix.

Dystopieën en rampscenario’s

Dystopieën en rampscenario’s © Netflix - MGM

The Handmaid’s Tale, seizoen 2
 
Als er nu één serie was die in 2017 potten brak, was het wel ‘The Handmaid’s Tale’. Het eerste seizoen werd alom geprezen en kaapte maar liefst vijf Emmy’s en twee Golden Globes weg.
 
In 2018 kwam Elizabeth Moss terug voor een tweede seizoen, en dat was even sterk als het eerste. Prachtige en ijzingwekkende beelden, een meeslepend verhaal en een ijzersterke cast. Praise be!
 
Meer over The Handmaid’s Tale. Het tweede seizoen is nog steeds beschikbaar in de Movies & Series Pass, en het derde seizoen komt eraan in het voorjaar van 2019.
 
The Rain 
 
Een agressief virus in de regen. Eén druppel en je bent er geweest.
 
In de Deense survival-thriller The Rain wordt de Scandinavische bevolking bijna volledig uitgeroeid. Bijna, want er zijn enkele overlevenden. En die hebben een plan nodig om te kunnen overleven.
 
Een duistere, spannende serie over een virus waar niemand op zit te wachten, en een maatschappij waarin alles anders is na de apocalyps.
 
Meer over The Rain, nu te bekijken op Netflix.

Terug in de tijd

Terug in de tijd © Netflix - Isopix


Af en toe gaan we op de redactie eens graag terug in de tijd, maar dan wel met een serie die bijblijft.
 
Anne with an E, seizoen 2
Anne with an E kwam afgelopen zomer met een tweede seizoen naar Netflix. Een verhaal met een zonnige kant en ook (behoorlijk wat) schaduw. Showrunner en auteur van het scenario is Moira Walley-Beckett, die eerder werkte aan Breaking Bad.
Stijlvol gemaakt, met prachtige landschappen en hartverwarmende lessen over liefde, verlies en opgroeien. Voer voor fans van L.M. Montgomery’s Anne of Green Gables en hartverscheurend drama.
 
Versailles, seizoen 3
 
Fans van historische tv-series konden dit najaar op Eén kijken naar het derde en laatste seizoen van kostuumdrama Versailles. Een seizoen dat opnieuw draait rond drama, intrige en gekonkelfoes aan het hof van de Zonnekoning, die in deze derde reeks oppermachtig is.
 
Vikings, seizoen 4
 
Ook bij Q2 viel er historie te rapen dit jaar, en wel met het geweldige vierde seizoen van Vikings.
 
Realistisch en gruwelijk, met verhaallijnen die geïnspireerd zijn door ware gebeurtenissen: Vikings is een serie die bol staat van politieke spelletjes, lust, veroveringen en harde vechtpartijen. Het vierde seizoen draait rond Ragnar en zijn zonen, verraad en verandering.


Van Vlaamse bodem

Van Vlaamse bodem © VRT

Salamander, seizoen 2
 
Begin 2018 opende Eén opnieuw de jacht op Salamander. Met – uiteraard – Filip Peeters als politie-inspecteur Gerardi, die deze keer een samenzwering rond het bezit van diamantmijnen op het spoor komt.

Meer over Salamander
 
Professor T., seizoen 3 
 
Ook dit jaar: het derde en laatste seizoen van Professor T.
 
De briljante - en de soms ook iets te directe - politieconsultant Jasper Teerlinck, alias professor T. (Koen De Bouw), schoot eind vorig seizoen de corrupte commissaris Serge Lauwers neer om zijn grote liefde Christina Flamant te beschermen. Het derde seizoen van Professor T. begon dus met Jasper achter tralies, en dat was een helse beproeving voor de man met autisme en smetvrees.
 
Professor T. is op zondagavond afgelost door Over water, een nieuwe serie van Tom Lenearts. Lees er hier alles over!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook