De beste films van 2018 volgens de redactie

Welke film is je dit jaar bijgebleven? De redactie van Proximus stelt haar lijstje met favorieten voor.

De beste films van 2018 volgens de redactie © Isopix, KFD


Geen volledige opsomming, want uiteraard hebben we niet alle films gezien, maar wel een aardig gevarieerde lijst. Als je niet weet wat gedaan tijdens de kerstvakantie: deze films zijn op zijn minst de moeite om mee te pikken!

Three Billboards outside Ebbing Missouri

Three Billboards outside Ebbing Missouri © Isopix


Een drama met Frances McDormand in een glansrol, en verder ook sterke vertolkingen van Woody Harrelson en Sam Rockwell. Zowel McDormand als Rockwell wonnen een Oscar voor hun rol. De cynische, zwarte humor is schitterend. Three Billboards outside Ebbing Missouri is een topper van Martin McDonagh, die ons eerder al kon overtuigen met In Bruges.

De dochter van Mildred Hayes werd maanden geleden in de buurt van haar huis verkracht en vermoord, maar elk spoor naar de dader ontbreekt. Mildred denkt dat de plaatselijke politie haar werk niet naar behoren doet en komt in actie. Ze plaatst drie reclamepanelen aan de rand van haar stadje met provocerende boodschappen aan het adres van politiechef William Willoughby. Wanneer de onvolwassen hulpsheriff Dixon extreem vijandig op deze actie reageert, escaleert de situatie in het stadje al snel.

Patser

Patser © KFD

Patser, de derde langspeelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, is een flitsende actiefilm met een flinke dosis humor, een geweldige Matteo Simoni in de hoofdrol en verrassende rollen van onder andere Nora Gharib en Ali B.

Vier Marokkaanse vrienden wonen in Antwerpen, rijden rond in blitse sportkarren en dealen drugs op straat. Het zijn patsers met een grote mond en nog veel grotere ambities, maar ook met een klein hartje. Wanneer ze een drugsdeal proberen te saboteren, lopen de zaken niet helemaal zoals gepland. Voor ze er erg in hebben, bevinden de vier zich midden in een drugsoorlog tussen een Amerikaanse drugsbaas en de Colombiaanse kartels.

Bekijk ook:
Een Hollywoodfilm in Vlaanderen: Adil en Bilall over Patser

The Shape of Water

The Shape of Water © Isopix

The Shape of Water is een bijzondere fantasyfilm van de Mexicaanse regisseur Guillermo Del Toro: een mix tussen een sprookje, een liefdesverhaal en een politieke allegorie. De film is visueel verbluffend, met prachtige vertolkingen van Sally Hawkins, Octavia Spencer, Richard Jenkins en Michael Shannon. Goed voor vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste regisseur.

De stomme Elisa werkt tijdens de Koude Oorlog in een strikt geheim labo van de Amerikaanse regering. Als zij en haar collega Zelda een uiterst geheim experiment ontdekken met een geheimzinnig amfibieachtig wezen, verandert hun leven voorgoed. Elisa krijgt gevoelens voor de amfibieman en besluit hem met de hulp van haar buurman te ontvoeren. De Amerikanen willen het wezen tegen de Sovjets inzetten bij een eventuele oorlog en zetten alles op alles om Elisa en haar amfibieman op te sporen.

Black Panther

Black Panther © Isopix


De beste superheldenfilm van het jaar is er één uit de stal van Marvel: Black Panther, de eerste zwarte superheldenfilm. Daarin maken we kennis met Wakanda, een heel nieuwe, supergeavanceerde wereld en hun opmerkelijke inwoners, onder wie een pak straffe dames. Alle ingrediënten voor een goede superheldenfilm zijn aanwezig, de straffe soundtrack geproduced door hiphopicoon Kendrick Lamar doet de rest. Een film van Ryan Coogler met Chadwick Boseman, Michael B. Jordan en Lupita Nyong'o in de hoofdrollen.

Na zijn avonturen in 'Captain America: Civil War' keert T'Challa alias Black Panther terug naar zijn hoogtechnologisch ontwikkelde Afrikaanse heimat Wakanda om er zijn plaats als koning in te nemen. Huursoldaat Erik Killmonger dingt evenwel mee naar de kroon en vindt steun bij de dubieuze wapenhandelaar Ulysses Klaue.

Call Me By Your Name

Call Me By Your Name © Isopix


Een prachtig liefdesverhaal in een sensuele setting. Call Me By Your Name is gebaseerd op het gelijknamige boek van André Aciman. James Ivory paste het aan voor het witte doek en werd daarvoor beloond met een Oscar. Een film van Luca Guadagnino met Timothée Chalamet en Armie Hammer in de hoofdrollen.

Noord-Italië, 1983. De familie Perlman brengt de zomer in een mondaine villa aan de rustige Rivièra door. Enige zoon Elio is zeventien en ontdekt volop de liefde. Wanneer Elio's vader de Amerikaanse academicus Oliver in huis haalt om hem te helpen met zijn onderzoek naar de Griekse en Romeinse cultuurgeschiedenis, ontstaat er gaandeweg een fysieke vorm van genegenheid tussen Elio en Oliver. Elio's wereldbeeld gaat aan het wankelen en hij beseft dat de liefde een vat vol geheimen is.

Hereditary

Hereditary © Isopix


De horrorhit van het jaar was Hereditary, het filmdebuut van regisseur Ari Aster. Berichten over mensen die de bioscoop gillend uitrenden, bleken niet uit de lucht gegrepen. Er werden zelfs speciale telefoonnummers geopend waar kijkers met vragen terechtkonden. Met Toni Collette, Milly Shapiro en Gabriel Byrne.

De dominante matriarch van de familie Graham is gestorven. Maar nu lijkt het alsof haar dochter en kleinkinderen letterlijk en figuurlijk worden achtervolgd door de donkere geheimen van hun voorouders. Het gezin raakt betrokken bij steeds meer mysterieuze voorvallen. Welk vreselijk noodlot hebben moeder en kinderen geërfd?

Hereditary is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

The Equalizer 2

The Equalizer 2 © Isopix

Denzel Washington speelt voor de allereerste keer in zijn 40 jaar tellende acteercarrière mee in een sequel en bewijst meteen dat sequels soms wél een goed idee zijn. Regisseur Antoine Fuqua levert met The Equalizer 2 dan ook een uitstekende actiefilm af met perfect opgebouwde spanning en wervelende actiescènes.

In deze sequel keert Robert McCall terug als een privédetective die er alles aan doet om een stem te geven aan mensen die door het systeem onderdrukt en misbruikt worden. Wanneer hij te horen krijgt dat zijn oude jeugdvriendin Susan vermoord is teruggevonden, zweert hij de daders te vinden en te straffen. Zal gerechtigheid geschieden?

The Equalizer 2 is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Win een PlayStation 4 en een jaarabonnement op PlayStation Plus, met The Equalizer 2!

BlacKkKlansman

BlacKkKlansman © Isopix


Het verhaal van BlacKkKlansman is zo straf dat het bijna niet te geloven is dat het echt gebeurd is. Spike Lee vertelt op zijn kenmerkende directe, maar tevens humorvolle wijze dit ongelooflijke verhaal dat je in de meeste geschiedenisboeken niet tegenkomt. Met John David Washington (zoon van) en Adam Driver.

Ron Stallworth is een Afro-Amerikaanse politieagent die erin slaagt om in de Ku Klux-Klan te infiltreren. Samen met zijn partner weet hij op te klimmen binnen de organisatie met als enige doel om te voorkomen dat de extreemrechtse nationalisten politieke macht krijgen. Gebaseerd op waargebeurde feiten.

A Simple Favor

A Simple Favor © Isopix


Een van de verrassingen van dit filmjaar kwam van Paul Feig: A Simple Favor, met Anna Kendrick en Blake Lively in de hoofdrollen. Met enkele plottwists zet de film je constant op het verkeerde been. Een leuke mix van een mysterieuze thriller en een luchtige komedie.  

Stephanie heeft een zoontje en houdt ervan om te vloggen. Wanneer haar beste vriendin Emily, die een drukke en succesvolle baan heeft, haar vraagt om haar zoontje van school op te halen, twijfelt ze niet. Dat gebeurt immers wel vaker. Maar Emily komt haar kind deze keer niet ophalen en is op geen enkele manier bereikbaar. Stephanie begint een zoektocht naar wat er aan de hand is.

Niet Schieten

Niet Schieten © KFD


Niet Schieten is de aangrijpende Bende van Nijvel-film van regisseur Stijn Coninx, met een fenomenale Jan Decleir in de hoofdrol. De film is gebaseerd op het boek dat slachtoffer David Van de Steen schreef en is een verbijsterend portret van een mank lopend onderzoek waarbij de slachtoffers in de kou blijven staan.

Bij de laatste aanslag van de Bende Van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de 9-jarige David Van de Steen hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden neergeschoten. Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. De grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op en hebben de loodzware opdracht om ondanks het grote verlies en verdriet, en vele onbeantwoorde vragen, hun kleinzoon een toekomst te bieden… Het wordt een lange en bij momenten hallucinante strijd.

Niet Schieten loopt momenteel in de zalen.

Bekijk ook:
Interview: Stijn Coninx en Jan Decleir over Niet Schieten!

Girl

Girl © Menuet


Het filmdebuut van Lukas Dhondt verzamelt de prijzen sinds zijn eerste vertoning op het filmfestival van Cannes, waar het goed was voor vier prijzen, waaronder de prestigieuze Caméra d’Or voor beste debuut. Een nominatie voor de Oscars zat er dan wel niet in, op de Golden Globes maakt Girl wel nog kans op een beeldje. Dit waargebeurde verhaald met een geweldige vertolking van Victor Polster raakt je tot in het diepste van je ziel.

Lara is 15 en heeft alles over voor haar grote droom om ballerina worden. Er is evenwel één groot probleem: hoewel ze zich een meisje voelt, werd ze geboren in het lichaam van een jongen. Lara's leven wordt dan ook gedomineerd door hormoonbehandelingen en het wachten op de chirurgische ingrepen die van haar een fysieke vrouw zullen maken. Wanneer de spanningen tussen haar en haar vader blijven toenemen, neemt Lara haar lot in eigen handen.

Girl loopt momenteel in de zalen.

Beautiful Boy

Beautiful Boy © The Searchers


Het Hollywooddebuut van Felix Van Groeningen is een prachtige, ontroerende film over de onvoorwaardelijke liefde tussen een vader en zijn zoon. Een waargebeurd verhaal en een emotionele rollercoaster, die je naar de keel grijpt én even blijft nazinderen. In de hoofdrollen zie je topacteurs Steve Carell en Timothée Chalamet, die beiden een schitterende prestatie neerzetten. Op de Hollywood Film Awards werd Van Groeningen bekroond met de prijs voor beste doorbraak terwijl acteur Timothée Chalamet in de categorie beste bijrol in de prijzen viel.

David Sheff heeft jarenlang een uitstekende band met zijn zoon Nic. Op een dag blijkt echter dat Nic al geruime tijd aan methamfetamine of crystal meth verslaafd is. David probeert tot zijn zoon door te dringen, maar die laat hem niet meer in zijn leven toe. Terwijl Nic steeds verder van zijn vader en van het leven wegdrijft, zet David alles op alles in de strijd tegen het verslavende witte goedje. Zullen vader en zoon elkaar vinden in dit slopende gevecht?

Beautiful Boy loopt momenteel in de zalen.

Bekijk ook:
Felix van Groeningen over zijn Beautiful Boy
De beste tv-series van 2018 volgens de redactie

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook