Dit zijn de filmflops van het jaar

Terwijl Black Panther en Avengers: Infinity War dit jaar echte hits waren in de bioscoop, waren er ook films die het aan de kassa een pak minder goed deden dan verwacht.

Dit zijn de filmflops van het jaar © Isopix


Ontdek hier de films die het grote publiek niet konden overtuigen, ondanks een groot budget.

Mortal Engines

Mortal Engines © Isopix


Een populaire boekenreeks die onder handen genomen werd door Peter Jackson: het leek een garantie voor succes, maar de spectaculaire post-apocalyptische sciencefictionfilm Mortal Engines kan die verwachtingen helemaal niet inlossen. De film bracht tot nu tot 55 miljoen dollar op, maar kostte wel meer dan 100 miljoen, alleen maar om hem te maken. Of ook de volgende boeken uit de reeks verfilmd zullen worden, is dan ook maar de vraag.

Duizenden jaren nadat een vernietigende catastrofe de aarde onvruchtbaar maakte, zwerven mobiele steden rond op zoek naar eten en brandstof. Toms leven wordt overhoop gegooid wanneer hij de mysterieuze Hester ontmoet. Die bindt de strijd aan met Thaddeus Valentine, die jaren geleden haar moeder vermoordde. Het blijkt echter een ongelijke strijd, en Hester en Tom worden gedwongen zich aan te sluiten bij een rebellenbeweging die wil voorkomen dat Valentine een machtig wapen in handen krijgt.

Robin Hood

Robin Hood © Isopix


Een bekend verhaal en grote namen als Taron Egerton, Jamie Foxx en Jamie Dornan op de affiche: het was niet genoeg om van de nieuwste Robin Hood een succes te maken. Acht jaar na de ook al geflopte Robin Hood van Ridley Scott kon ook deze verfilming het publiek niet overtuigen. Een opbrengst van zo’n 73 miljoen voor een productiebudget van 100 miljoen dollar is te weinig.

Als Robin Hood terugkomt van de kruistochten, herkent hij het land dat hij achterliet niet meer. Engeland is tot een onder corruptie kreunende maatschappij verworden waarin intriges en klassenongelijkheid welig tieren. Hood besluit gewapend met masker, pijl en boog orde op zaken te stellen. Hij vindt een medestrijder in Little John en wordt verliefd op de even mooie als koppige Marian. Al snel krijgt hij echter af te rekenen met de genadeloze sheriff van Nottingham.

The Girl in the Spider’s Web

The Girl in the Spider’s Web © Isopix


Na het succes van The Girl With the Dragon Tattoo stond het in de sterren geschreven dat Hollywood ook aan de slag zou gaan met het vervolg, The Girl in the Spider’s Web, hoewel niet neergepend door Stieg Larsson. Maar zonder regisseur David Fincher en Rooney Mara als Lisbeth Salander kreeg de film nauwelijks aandacht. Ondanks positieve recensies over hoofdrolspeelster Claire Foy bracht de film slechts 34 miljoen op, tegenover een productiebudget van 43 miljoen dollar.  

Lisbeth Salander had alle contact met haar vroegere partner Mikael Blomkvist verbroken, maar wordt nu toch opnieuw door hem ingeschakeld. Samen moeten ze op zoek naar de ware toedracht achter de moord op Frans Balder, een expert op het gebied van kunstmatige intelligentie. Tegelijk moeten ze Balders autistische zoon August voor eenzelfde lot behoeden. Intussen steekt een nieuwe tegenstander van formaat de kop op.

The Sisters Brothers

The Sisters Brothers © Isopix


Veel positieve geluiden over The Sisters Brothers bij de critici: de westernkomedie met John C. Reilly en Joaquin Phoenix leverde regisseur Jacques Audiard de Zilveren Leeuw op op het filmfestival van Venetië. Maar The Sisters Brothers is met een budget van 38 miljoen dollar wel een dure indiefilm en dan is een opbrengst van slechts 10 miljoen een erg pijnlijke zaak.

De broeders Charlie en Eli Sisters trekken het land rond als moordcommando voor de mysterieuze opdrachtgever 'de Commodore'. Onderweg naar de goudmijnen in de buurt van Sacramento krijgt Eli wroeging over hun immorele manier van geld verdienen, maar daar heeft de aan whiskey en vechtpartijen verslaafde Charlie geen oren naar. Hun volgende slachtoffer is een zekere Warm, de eigenaar van een goudmijn. De opdracht pakt evenwel anders uit dan verwacht.

Kin

Kin © Isopix


Is de sciencefictionfilm Kin je dit jaar helemaal ontgaan? Dat hoeft niet te verbazen. De film met Zoë Kravitz, Dennis Quaid en James Franco was een regelrechte flop die nog geen derde van zijn productiebudget van 30 miljoen dollar kon ophalen aan de box office.

Na zijn vrijlating uit de gevangenis slaat een man op de vlucht met zijn adoptiebroer. Ze worden achtervolgd door een gewetenloze misdadiger die wraak wil nemen. Het enige dat hen kan helpen is een vreemd wapen dat in hun handen is gekomen en een vrouw die het voor hen opneemt.

Kin is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

The Happytime Murders

The Happytime Murders © Isopix


Zelfs Melissa McCarthy kon deze van de pot gerukte komedie niet redden. Wel goed onderhandeld, want ze zou voor deze film een salaris van 17,5 miljoen dollar opgestreken hebben. Als je weet dat de film in totaal slechts 27,5 miljoen dollar opbracht, is de rekening snel gemaakt.

In deze misdaadkomedie wordt de wereld bevolkt door zowel mensen als poppen. Deze laatste worden als minderwaardige burgers beschouwd. Privédetective Phil Phillips komt de moordenaar van zijn broer op het spoor. Het blijkt al snel dat het een seriemoordenaar is die de acteurs uit een beroemde televisieserie uit de jaren tachtig in het vizier heeft. Ook het vroegere liefje van Phil, de mooie Jenny, staat op de lijst van de moordenaar.

The Happytime Murders is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Solo: A Star Wars Story

Solo: A Star Wars Story © Isopix


Hoewel Solo: A Star Wars Story geen flop is in de strikte zin van het woord met een wereldwijde opbrengst van 390 miljoen dollar, was dat toch een flinke ontgoocheling voor Disney. Met een productiebudget van 275 miljoen dollar was de film met Alden Ehrenreich en Emilia Clarke dan ook een van de duurste ooit om te maken. Het verschil met de 1,3 miljard opbrengst voor The Last Jedi en 1 miljard voor Rogue One is bovendien groot. Disney besliste dan ook zich te bezinnen over de Star Wars franchise.

In deze prequel op de originele Star Wars films volgen we de avonturen van de jonge ruimtesmokkelaar Han. Tijdens zijn escapades in de duistere criminele onderwereld ontmoet Han zijn toekomstige copiloot Chewbacca en de beruchte gokker Lando Calrissian. Van daaruit ontvouwt zich een reis aan boord van de Millenium Falcon die het lot zal bepalen van een van de meest onwaarschijnlijke helden ooit.

Solo: A Star Wars Story is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

A Wrinkle in Time

A Wrinkle in Time © Isopix


Een pak minder goed nog verging het Disney met A Wrinkle in Time. De langverwachte verfilming van het gelijknamige kinderboek door Ava DuVernay met sterren als Reese Witherspoon, Oprah Winfrey en Mindy Kaling in de hoofdrollen, verscheen bij ons zelfs niet in de bioscoop na de tegenvallende prestaties in de Verenigde Staten. Uiteindelijk verdiende de film ongeveer de helft van zijn productiebudget van 250 miljoen dollar terug.

Meg is de dochter van wetenschapper Alex Murry. Als haar vader plotseling verdwijnt, spit Meg de zaak tot op de bodem uit. Ze ontdekt dat Alex aan een speciaal project voor de overheid werkte, de zogenoemde tesseract, een hyperkubus waarmee men gebruik kan maken van de vijfde dimensie. Samen met haar kompanen gebruikt Meg de tesseract om allerlei kleurrijke planeten af te reizen op zoek naar haar vader.

The Hurricane Heist

The Hurricane Heist © Isopix


Een mix tussen een rampenfilm en een heistfilm van de regisseur van de allereerste The Fast of the Furious klonk nog zo slecht niet, maar het resultaat was dat volgens de critici wel. De kritiek op de slechte vertolkingen van Maggie Grace en Toby Kebbell en de zwakke plot bereikten uiteraard ook het publiek. Uiteindelijk is het nog straf dat deze film 31 miljoen dollar opbracht, al kostte de film 35 miljoen om te maken.

Een team hackers infiltreert in een gelddrukkerij in een klein Amerikaans kustdorpje. De buit bedraagt tweehonderd miljoen dollar. Tijdens de overval barst de hevigste orkaan los uit de geschiedenis van Amerika. Meteoroloog Will en bewaker Casey moeten niet alleen proberen de roof te verijdelen, maar ook de waanzinnige storm zien te overleven.

The Hurricane Heist is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Early Man

Early Man © Isopix


Deze stopmotion animatiefilm met de stemmen van Tom Hiddleston, Eddie Redmayne en Maisie Williams kreeg goede kritieken, maar kon het publiek niet overtuigen. De film kwam uit een week na Pieter Konijn en dezelfde week als blockbuster Black Panther: de concurrentie was dan ook zwaar. Na een mislukte start in Groot-Brittannië probeerde de filmmaatschappij het tij nog te keren met een dure promotiecampagne in de Verenigde Staten, maar met 54 miljoen opbrengst bracht de film slechts ongeveer evenveel op als het productiebudget alleen.

Dug is een kerel uit de steentijd die door zijn rijzige gestalte niet echt geschikt is voor een leven als holbewoner. Wanneer hij en zijn stamgenoten uit hun idyllische plekje in het bos worden verdreven door hun opvolgers uit de bronstijd, gaat Dug samen met het zwijn Hognob de strijd aan tegen de arrogante Lord Nooth en diens handlangers.

Bekijk ook:
Wereldwijde box-office stevent af op absoluut recordjaar
De beste films van 2018 volgens de redactie

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook