De Luizenmoeder duikt in de absurde wereld van de lagere school

VTM pakt vanaf woensdag uit met de comedyreeks De Luizenmoeder, de Vlaamse remake van de Nederlandse serie over het reilen en zeilen in een basisschool.

De Luizenmoeder duikt in de absurde wereld van de lagere school © vtm


De Luizenmoeder is een comedyreeks die zich afspeelt in een even bijzondere als alledaagse en herkenbare arena: de lagere school. Het leven om en rond de basisschool lijkt - meer dan we vermoeden - op het echte leven in de hedendaagse maatschappij, waar vaak te veel regels of (gedrags)codes gelden, waar de volwassenen zich soms als kinderen gedragen en omgekeerd. Met eigen speelplaatsafspraken, verkeers- en verjaardagsfeestjesregels, hiërarchieën, hangouders, tienminutengesprekken en natuurlijk… luizenmoeders.

Een topcast, aangevoerd door Lynn Van Royen en Tom Audenaert, schittert in deze gloednieuwe fictiereeks, met onder andere Els Dottermans, Katelijne Damen, Hélène Devos, David Cantens en Isabelle Van Hecke.

De serie werd in Nederland een echte hype en brak er alle kijkcijferrecords dankzij de politiek incorrecte humor en pijnlijke herkenbaarheid.

Bekijk De Luizenmoeder elke woensdag om 20u35 bij VTM of waar je ook bent via proximustv.be of de Proximus TV-app. Klik hier om het programma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Het verhaal

Het verhaal © vtm


Door het afnemend aantal leerlingen heeft de basisschool De Akker een moeilijk jaar achter de rug, waardoor enkele onderwijzers én de conciërge ontslagen zijn. Het is nu aan de schoolleiding om in het nieuwe schooljaar een frisse start te maken.

Centraal staat Hannah (Lynn Van Royen), de mama van de 7-jarige Fleur. Als moeder van een nieuwe leerlinge probeert ze zich staande te houden in een wereld vol moedermaffia, speelplaatsregels, rigide verjaardagsprotocollen, zingende juffen, ouderparticipatie en ander leed. De vaak ondoordachte initiatieven van de directeur (Tom Audenaert) om een nieuwe wind door de school te laten waaien, maken het er niet eenvoudiger op.

Lynn Van Royen als Hannah

Lynn Van Royen als Hannah © vtm

32 jaar
Moeder van Fleur - 1ste leerjaar bij Juf Els
Gescheiden van Pieter
Kinderpsychologe


Beste eigenschap: haar engagement
Slechtste eigenschap: haar naïviteit
Heeft een hekel aan: strikte protocollen zonder ruimte voor flexibiliteit of vernieuwing

Hannah is een pas gescheiden kinderpsychologe en de moeder van de 7-jarige Fleur. Hannah is nieuw op school, en laat aanvankelijk makkelijk over zich heen lopen door de heersende 'oudermaffia'. Wanneer Fleur luizen blijkt te hebben, wordt Hannah min of meer gedwongen de 'vrijwilligersfunctie' van luizenmoeder op zich te nemen, want iemand moet de luizen bij de schoolkinderen verwijderen, toch?

Al snel beheert ze ook de solidariteitspot (bedoeld voor scholieren die een extra cadeautje verdiend hebben), en werkt ze mee als groene-vingermoeder. Maar al probeert ze zich zo goed en zo snel mogelijk aan te passen, het lijkt een onmogelijke opdracht. Achter de schijnbaar eenvoudige wereld van De Akker schuilt immers een hindernissenparcours vol regels en onuitgesproken afspraken.

Tom Audenaert als directeur Erik

Tom Audenaert als directeur Erik © vtm

42 jaar
Vrijgezel en kinderloos


Beste eigenschappen: is enthousiast, gelooft in eigen kunnen, vat vol initiatief en energie
Slechtste eigenschappen: zijn vaak misplaatste humor en ondoordachte initiatieven, overschat zichzelf vaak, niet zo goed in het Engels
Heeft een hekel aan: mensen die minder enthousiast zijn dan hijzelf over zijn eigen briljante ideeën

Erik is eigenlijk leraar, maar in die rol totaal onbekwaam. Hij wil als directeur te graag laten zien dat hij rekening houdt met iedereen en politiek correct is. Uit de manier waarop blijkt echter pijnlijk dat hij overloopt van de vooroordelen. Erik verzint regelmatig nieuwe ideeën (een 'participizza-avond', de glansmethode, Winterklaas…) die bij het personeel geen enkele steun vinden, maar neemt nooit de verantwoordelijkheid als er door zijn toedoen dingen mislopen. Met name hulpmoeder Nancy moet het hierbij vaak ontgelden. Deze onbetaalde kracht wordt door hem voortdurend met allerlei karweitjes opgescheept en respectloos behandeld.

Els Dottermans als juf Els

Els Dottermans als juf Els © vtm

48 jaar
Relatie met Bert, kinderloos
Juf in het 1ste leerjaar


Beste eigenschappen: streng maar rechtvaardig
Slechtste eigenschappen: zingt continu en niet altijd even toonvast, stresskip
Heeft een hekel aan: ouders die het ingewikkelde huisreglement niet respecteren en zwaaiende ouders als de les al begonnen is

Juf Els is een enigszins gestreste onderwijzeres met dyscalculie. Ze gaf door omstandigheden al een tijdje les als kleuterjuf maar staat nu voor het eerst sinds lang weer voor het eerste leerjaar. Ze houdt van zingen en begint elke schooldag weinig toonvast met "Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent...", tot grote ergernis van ouders en collega’s. Ze laat haar eigen mening duidelijk merken. Maar als iemand anders er één heeft, wijst ze die erop dat dit geen goede manier van werken is. Ze behandelt ouders net als de kinderen.

Katelijne Damen als juf Chantal

Katelijne Damen als juf Chantal © vtm

58 jaar
Weduwe, kinderloos
Juf in het 6de leerjaar


Beste eigenschappen: heeft tonnen ervaring, no-nonsense mentaliteit
Slechtste eigenschappen: rookt (door het raam tijdens de pauze), gaat met andermans eten lopen in de leraarskamer
Heeft een hekel aan: vernieuwing

Juf Chantal geeft les in het zesde leerjaar. Door haar jarenlange ervaring beseft ze dat 'gewoon doen' al zot genoeg is. Daarom moet ze weinig hebben van de vernieuwende ideeën van de directeur en gaat ze graag haar eigen gang. Ze trekt zich niets aan van de rest en loopt demonstratief weg wanneer ze iets moet doen waar ze geen zin in heeft. Hoewel ze meestal cynisch en koud lijkt, laat ze soms ook haar gevoelige kant zien.

Elise Bundervoet als Nancy

Elise Bundervoet als Nancy © vtm

46 jaar
Gehuwd met Paul, moeder van 2 tienerzonen
Huisvrouw en lid van de ouderraad


Beste eigenschappen: haar onvoorwaardelijke toewijding aan De Akker
Slechtste eigenschappen: ze laat over zich heen lopen door de directeur en duldt geen concurrentie
Heeft een hekel aan: verandering en onuitgesproken gevoelens

Nancy is de voorzitter van de ouderraad, hoewel haar kinderen de school al een paar jaar hebben verlaten. Nancy vindt zichzelf onmisbaar in De Akker, maar een slippertje in het conciërgehok met directeur Erik is mogelijk de echte reden dat ze er nog steeds is. Haar inzet voor De Akker moet het gebrek aan zin in haar eigen leven maskeren. Ze betekent iets op deze school, een gevoel dat ze thuis waarschijnlijk een stuk minder heeft. Ze heeft als vrijwilligster op school het hele hiërarchische traject doorlopen, van luizenmoeder tot de hoogst haalbare vrijwilligerspositie: de ouderraad. Ze regelt ook de verzameling van de toiletrolletjes voor het knutselen, de decoraties en wordt door de directeur telkens voor zijn kar gespannen. Dit ondergaat ze meestal lijdzaam omdat Erik op een niet altijd subtiele manier misbruik maakt van haar toewijding.

Maarten Ketels als Ronald

Maarten Ketels als Ronald © vtm

32 jaar
Kinderloos, relatiestatus onbekend
Ex-militair en huidige schoolconciërge


Beste eigenschappen: is rustig, zelfzeker en probleemoplossend
Slechtste eigenschappen: is onvoorspelbaar en antiautoritair
Heeft een hekel aan: vechten en ruzie

Ronald is de nieuwe conciërge. Een ex-militair, die lijdt aan posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hij wordt door Erik aangenomen omdat de school voor hem subsidiegeld opstrijkt, al zal de directeur dat natuurlijk niet met zoveel woorden zeggen. Ronald heeft de slechtst betaalde job, maar doorziet alles en is een baken van rust. Hij kan mensen makkelijk naar zijn hand zetten en lost op die manier veel problemen op. Dat zorgt voor de nodige wrevel bij Erik, die achter de PTSS van Ronald, een extreem traumatisch oorlogsverleden vermoedt. Ondanks zijn mysterieuze verleden en zijn, verder onbenoemde, psychologische problemen lijkt hij over de grootste dosis gezond verstand te beschikken.

Ikram Aoulad als Mel

Ikram Aoulad als Mel © vtm

35 jaar
Moeder van Shanaya - 1ste leerjaar bij Juf Els
Gehuwd met Mehmet Fulltime huisvrouw


Beste eigenschappen: is eerlijk en neemt geen blad voor de mond
Slechtste eigenschappen: deinst er niet voor terug uit te dagen en voor commotie te zorgen Heeft een hekel aan: de overdreven politieke correctheid van Erik

Mel, afkorting van Melanie, is fulltime huisvrouw. Ze heeft een opleiding Mode en Kleding gedaan, is getrouwd met Mehmet en heeft een Turkse achtergrond. Kim, de mama van een klasgenootje van Shanaya, is haar beste vriendin.

Hélène Devos als Kim

Hélène Devos als Kim © vtm

33 jaar
Moeder van Youendi - 1ste leerjaar bij Juf Els
Relatiestatus onduidelijk


Beste eigenschappen: is eerlijk en een echte moederkloek
Slechtste eigenschappen: is een beetje dom en naïef
Heeft een hekel aan: directeur Erik

Kim, afkorting voor Kimberley, is de mama van Youendi, prominent aanwezig op school en onafscheidelijk van andere mama Mel. Ze heeft een oogje op Kenneth, de vader van Rita, van wie ze hoopt dat hij geen fulltime homo is (wat hij soms lijkt te suggereren).

Isabelle Van Hecke als Angelique

Isabelle Van Hecke als Angelique © vtm

37 jaar
Moeder van Joëlle - 1ste leerjaar bij Juf Els
Gehuwd met Ronnie
Runt met haar man een traiteurszaak


Beste eigenschap: steekt de school regelmatig een centje toe
Slechtste eigenschap: is grofgebekt
Heeft een hekel aan: zone 30, bakfietsen en zingende juffen

Angelique is rijk, grofgebekt, asociaal en doet er alles aan om haar kind teleurstellingen te besparen. Omdat ze de school geld toestopt bij tombola's en mee zorgt voor de levende kerststal, eigent ze zichzelf het recht toe om zich te bemoeien met bepaalde aspecten van het beleid en het leerplan. Zo heeft ze uitgesproken meningen over seksuele voorlichting, wc-rolletjes en zone 30. Ze weet - of denkt tenminste - wat het best is voor haar kind en pakt haar denkbeeldige bezem erbij wanneer een uitdaging zich voordoet voor haar dochter. Vegen, vegen, vegen, zodat haar hartendief niet tegen een nieuwe of moeilijke situatie hoeft te botsen.

Steven Beersmans als Karel

Steven Beersmans als Karel © vtm

34 jaar
Vader van Maledive (1ste leerjaar bij Juf Els) en Filippien (5de leerjaar)
Samenwonend met Ine Huisman


Beste eigenschappen: bakt als de beste speltbrood en is erg geëngageerd
Slechtste eigenschappen: heeft opdringerige meningen en een overdreven kennis van het schoolreglement
Heeft een hekel aan: ouderwetse en vastgeroeste opvattingen

Hypercorrecte Karel is de luizenvader van groep drie, en vader van Maledive en Filippien. In de opvoeding zijn Karel en zijn vrouw open over seks en wordt er veel aandacht besteed aan het milieu, een levenshouding die hij te pas en te onpas luid verkondigt en verdedigt.

David Cantens en Malik Mohammed als Youri en Kenneth

David Cantens en Malik Mohammed als Youri en Kenneth © vtm

33 en 35 jaar
Adoptievaders van Rita - 1ste leerjaar bij Juf Els
Al 10 jaar een koppel


Beste eigenschappen: zijn tolerant en open-minded. Passen zich, als nieuwe ouders, zeer snel aan.
Slechtste eigenschappen: zijn niet zo diplomatisch, roddelen nog meer dan de moeders en als ze kunnen stoken, zullen ze het niet laten.
Hebben een hekel aan: moeders die zich niet aan de afspraken houden

Youri en Kenneth zijn de vaders van adoptiekind Rita. Kenneth is zwart en wordt daardoor meer dan eens geconfronteerd met raciale stereotyperingen of juist overdreven politieke correctheid die ze meestal heel verwonderd incasseren.

Bekijk De Luizenmoeder elke woensdag om 20u35 bij VTM of waar je ook bent via proximustv.be of de Proximus TV-app. Klik hier om het programma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook