Parfum: bedwelmend, duister en mysterieus

Parfum: bedwelmend, duister en mysterieus © ZDF neo


Een zesdelige crimeserie, losjes gebaseerd op de eighties bestseller van Patrick Süskind en Tom Tykwers Perfume: The Story of a Murderder uit 2006.

‘Parfum’ is een verhaal van geur, passie en moord. Met bizarre moorden en donker mysterie in de Duitse Nederrijn.

Bekijk hier de trailer:
Schepper van geuren

Schepper van geuren © ZDF neo


De serie is een moderne bewerking van de gelijknamige roman.

Het originele verhaal speelt zich af in de achttiende eeuw en volgt de verguisde Jean-Baptiste Grenouille. Een weeskind, zonder eigen lichaamsgeur geboren, maar begiftigd met de fijnste neus ter wereld.

Zijn scherpe reukzin stelt hij ten dienste van een gerenommeerd Parijs parfumeur. Hij leert geuren te onttrekken aan bloemen en planten, en koestert gaandeweg de ambitie zelf een schepper van geuren en de grootste parfumeur ter wereld te worden. Het ultieme doel: een eigen lichaamsgeur creëren. Om dat te bereiken, moet hij geuren onttrekken aan mensen en wordt hij seriemoordenaar.

Bizarre moord

Bizarre moord © ZDF neo


De Netflix-serie begint al mysterieus, met een stem die zegt: ‘Ambergrijs is lust. Zoete, pijnlijke, moorddadige lust.’

Intussen gaat de camera over een grauw heidelandschap in de Duitse Nederrijn. Je ziet een roodharige vrouw die naakt in haar zwembad stapt. En even later haar dode lichaam, drijvend in het water.

Een bizarre moord. Haar rode haren zijn verwijderd, op één streng na. Haar lichaam is gehavend, en niet een beetje. Het slachtoffer heeft geen geurklieren meer, zo blijkt later.

De flik en de procureur

De flik en de procureur © ZDF neo


Rechercheur Nadja Simon (Frederike Becht) wordt erbij geroepen om haar licht op de zaak te laten schijnen.

Ook van de partij is Joachim Grunberg (Wotan Wilke Möhring): procureur, getrouwd en verwikkeld in een stomende (en stormachtige) affaire met de dienstdoende rechercheur. De onderhuidse spanningen zijn al snel voelbaar.

Verdachte vrienden

Verdachte vrienden © ZDF neo


Tijdens het onderzoek komen Simon en haar collega’s uit bij een groepje jeugdvrienden van het slachtoffer. Een vreemd gezelschap, toch wel. Vier mannen en een vrouw, mensen die je niet meteen als vrienden zou zien.

Een harde pooier, een wat onhandige ‘tandloze’, een vreemde parfumeur, en een koppel met de nodige problemen.

Alle vijf hadden ze een band met het slachtoffer, zangeres Katharina Läufer, of kortweg ‘K’. In de jaren 90 trokken ze samen op. Twee meisjes, en vier jongens uit het nabijgelegen internaat, die een passie deelden: geuren. Op een geheime plek bekwaamden ze zich in de kunst van het geuren herkennen. Geïnspireerd door Jean-Baptiste Grenouille…

Wat spookte het zestal uit? En wat heeft dat te maken met de moord op een van hen? Donkere geheimen komen gaandeweg naar boven.

Flashbacks

Flashbacks © ZDF neo


Het verhaal zit goed in elkaar, met flashbacks en verschillende parallelle verhaallijnen die ingenieus verteld worden.

De cast is goed gekozen, het camerawerk mooi. Sombere landschappen, gedempte kleuren, sfeervolle en soms ook harde beelden. En een flinke portie seks.

De flashbacks hebben een heel andere kleur en nemen je mee naar de jaren 90, met het zestal als vijftienjarige pubers. Pubers die heel wat geheimen koesteren.

Horrorthriller

Horrorthriller © ZDF neo

Parfum is geen verfilming van Süskinds boek. Geen historisch moordverhaal van Grenouille, maar een hedendaagse en mysterieuze horrorthriller.

Fans van ‘Dark’ of ‘Hannibal’ zullen deze Duitse miniserie niet aan zich voorbij willen laten gaan, en zullen ongetwijfeld meegezogen worden in het verhaal en de bedwelmende sfeer van ‘Parfum’.

Parfum is een coproductie van Netflix en ZDF neo. Het eerste seizoen omvat zes afleveringen en is nu te bekijken op Netflix.
 
Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze serie rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook