Nightflyers: nieuwe successerie van George R.R. Martin op Netflix

We hoeven niet lang meer te wachten tot de nieuwe productie van George R. R. Martin (Game of Thrones) bij Netflix te bekijken is. Op 1 februari is het zover. Daarmee kunnen we in België razendsnel aan de slag met het eerste seizoen van 10 afleveringen, dat in december nog werd uitgezonden bij Syfy.

Nightflyers: nieuwe successerie van George R.R. Martin op Netflix © IMDb


George R. R. Martin, die we al kennen als de bedenker van Game of Thrones, ziet met Nightflyers opnieuw een boek tot leven komen. De auteur schreef de verhalen van Nightflyers in 1985 en in 1987 verscheen er al voor het eerst een film over het verhaal. Binnenkort kunnen we ook een de SyFy/Netflix-serie verwachten waarin acht wetenschappers centraal staan.

Bekijk hier alvast de trailer van de nieuwe serie

Nightflyers: het verhaal

Nightflyers: het verhaal © IMDb


Acht wetenschappers hopen contact te kunnen leggen met buitenaards leven en gaan met het ruimteschip 'The Nightflyer' op pad om naar de rand van het zonnestelsel te vliegen. Als er onverklaarbare en angstaanjagende dingen gebeuren is het de vraag wie nog te vertrouwen is. Naarmate de reis vordert, wordt de trip echter steeds angstaanjagender en gewelddadiger. De missie slaat dan ook al snel om in een ware nachtmerrie. Als je dacht dat Martin zijn personages pas sinds Game Of Thrones met bosjes laat creperen, kom je bedrogen uit. De ruimtedreiging belooft bijzonder dodelijk te zijn.

Nightflyers op Netflix

Nightflyers op Netflix © IMDb


Hoewel George Martin het verhaal schreef, was hij zelf, door zijn contract met HBO voor GOT, niet bij de productie van de serie betrokken, al woonde hij wel enkele opnames in Ierland bij. Martin zegt wel erg opgetogen te zijn met het resultaat, in tegenstelling tot de eerste verfilming uit 1987. De nieuwe sciencefictionhorrorserie blijft ook dichter bij het originele verhaal. Ook omdat er - in tegenstelling tot bij de film uit 1987 - een gekleurde actrice (Jodie Turner-Smith) in de hoofdrol werd gecast. Precies zoals Martin het eigenlijk bedoeld had.

Science-fiction horror

Science-fiction horror © IMDb


We kennen George R.R. Martin natuurlijk vooral als de schrijver van het hypersuccesvolle Game of Thrones (GOT). Nightflyers is echter totaal andere koek. Waar GOT vooral is geïnspireerd op de middeleeuwen, neemt Martin ons met Nightflyers juist mee naar de toekomst in een genre dat het best valt te omschrijven als 'science-fiction horror'. Hoe Martin tot die vondst kwam? Hij las ooit van een recensent dat die genres niet te combineren zijn. Martin wou het tegendeel bewijzen en zo vloeide Nightflyers uit zijn pen.

Het boek speelt zich af in een 'duizend werelden universum' waar een groep astronauten op expeditie gaan naar het buitenaardse wezen 'Volcryn'. Tijdens de missie blijkt echter dat het grootste gevaar afkomstig is van de computer op hun eigen ruimteschip. Daardoor loopt de boel in het honderd en vallen er, zoals we van Martin gewend zijn, een heleboel doden.

De schrijver was door het aantal doden dan ook verbaasd dat Syfy er een serie in zag: "Eerst was ik verbijsterd over hoe ze een serie uit dat verhaal willen maken, aangezien vrijwel iedereen dood is op het einde. Maar toen zag ik in het script hoe ze daarmee omgaan. Het las goed en ik begreep beter hoe ze er meerdere seizoenen uit willen halen."

Goed nagedacht

Goed nagedacht © IMDb


Dat Nightflyers een serie is waar goed over nagedacht is, moge duidelijk zijn. In de trailer komen zelfs verwijzingen langs naar '2001: A Space Odyssey'. Zo zie je tegen het einde HAL 9000 voorbijkomen, een fictieve computer met kunstmatige intelligentie die ook al de controle van het ruimteschip overnam en de bemanning doodde in de klassieker van Stanley Kubrick'

Als uitoeverend producent en showrunnerwerd werd Jeff Buhler ('Pet Sematary', 'Jacob's Ladder', 'The Prodigy', 'The Midnight Meat Train', 'The Grudge') ingeschakeld, naast David Bartis en Gene Klein van 'Suits'. De cast bestaat o.a. uit David Ajala ('The Dark Knight'), Angus Sampson ('Fargo'), Jodie Turner-Smith ('The Neon Demon'),  

Herkansing

Herkansing © IMDb


Of Nightflyers kan tippen aan GOT zal nog moeten blijken. Martins korte sciencefictionverhaal werd in 1987 al eens verfilmd door T.C. Blake (Robert Collector), met o.a. Catherine Mary Stewart, Michael Praed, John Standing, Lisa Blount en Glenn Withrow in de hoofdrollen. Het resultaat was niet bijster goed, en dat is nog zacht uitgedrukt. Het is voor Martin te hopen dat de producers van de serie het beter doen dan de makers van de film, want die kan met een schamele 4 op IMDB een absolute flop genoemd worden. VPRO Cinema omschrijft de oorspronkelijke film als "een saaie, bespottelijke SF-film over een vernietigende macht die een groep wetenschappers in een ruimteschip uitmoordt. Een combinatie van een slap aftreksel van 'Alien' en '2001: A Space Odyssey'. Regisseur Collector heeft maar een pseudoniem aangenomen". Tijd voor een herkansing dus.

Het eerste seizoen van Nightflyers omvat tien afleveringen en is vanaf 1 februari te bekijken op Netflix.
 
Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze serie rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!Wie toch benieuwd is naar de oorspronkelijke film uit 1987, kan hem hier integraal bekijken.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook