Hollywoodpolyglotten: deze celebs spreken aardig wat talen

Peruviaan Miguel Rojas-Berscia spreekt ongeveer 30 talen. Stel hem een vraag in het Roemeens, Esperanto, Catalaans, Guarani of Oudgrieks en hij zal die zonder problemen beantwoorden. Rojas-Berscia is wat je noemt een hyperpolyglot.

Hollywoodpolyglotten: deze celebs spreken aardig wat talen © Isopix


Zo’n pak talen spreken is uitzonderlijk, maar toch heb je ook bekende medemensen die het niet onaardig doen. Salma Hayek bijvoorbeeld: de ravissante Mexicaanse actrice spreekt misschien geen 30 talen, maar beheerst naast Spaans en Engels wel Arabisch en Portugees. Ook andere ronkende namen schakelen vlot over van hun moedertaal naar onder meer het Deens, Italiaans, Grieks of Mandarijn.

Sandra Bullock

Sandra Bullock © Isopix


Sandra Bullock heeft een Duitse moeder en woonde tot in haar vroege tienerjaren in Nürnberg. De ouders van de begenadigde actrice leerden elkaar kennen toen haar vader bij het Amerikaanse leger zat, en gestationeerd was in Duitsland. Sandra heeft nog altijd een dubbele nationaliteit, en spreekt dus uiteraard ook Duits.

 


Shakira

Shakira © Isopix


Wie een Colombiaanse met Italiaanse en Spaanse roots en een Libanese Amerikaan als ouders heeft, moet wel een polyglot worden. Shakira Isabel Mebarak Ripoll, door de gemiddelde aardbewoner doorgaans kortweg Shakira genoemd, maakte die verwachting waar en kan zich vlot uitdrukken in het Spaans, Italiaans, Portugees, Arabisch en Engels.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg © Isopix


Mark Zuckerberg, de man die ons opzadelde met Facebook, doet al een aantal jaren verwoede pogingen om vlot Mandarijn te spreken. Da’s lang niet makkelijk: de uitspraak is allesbehalve een sinecure omdat iedere klank op meerdere manieren kan worden uitgesproken, en naargelang die uitspraak een andere betekenis heeft. Maar Zuckerberg laat zich niet afschrikken en gaf vier jaar geleden al een interview in het Mandarijn, dat een half uur duurde. De Chinezen vonden het woordenschat- en grammaticagewijs prima, maar aan zijn uitspraak is volgens hen nog wat werk.Penélope Cruz

Penélope Cruz


De carrière van Penélope Cruz kunnen we gerust glansrijk noemen.  Waar minder mensen van op de hoogte zijn, is het feit dat ze naast haar moedertaal Spaans en het onvermijdelijke Engels ook vlotjes Italiaans en Frans spreekt. Haar kennis van het Italiaans is te aanschouwen in To Rome with Love, een film waarin ze de rol van prostituee Anna vertolkt. De jonge vrouw komt per vergissing bij een zekere Antonio terecht, in plaats van bij de klant die haar ontbood. De onervaren jongeman is pas getrouwd met Milly, die al even groen ziet achter de oren, maar Anna is vastbesloten om hem op seksueel vlak het één en ander bij te brengen.


Hugh Laurie

Hugh Laurie © Isopix


Hugh Laurie, die beroemd werd met z’n rol als dokter House in de gelijknamige serie, is van alle markten thuis. De man is naast acteur schrijver, comedian, muzikant en regisseur. Zijn talenkennis is ook niet mis: Laurie spreekt niet alleen Engels, maar ook Frans, Duits en Spaans.

Darren Criss

Darren Criss © Isopix


De van een luchtige muzikale toets voorziene serie Glee is een succes. Vooral in de States heeft de lichtvoetige reeks een trouw kijkerspubliek. Eén van de favorieten van Glee-fans is Darren Criss, die de rol van Blaine Anderson vertolkt. Criss heeft Filipijnse roots en spreekt dan ook vloeiend Filipijns. Maar de jongeman is ervan overtuigd dat meertaligheid een grote troef is, en dus bekwaamde hij zich ook in het Italiaans, Japans, Duits, Portugees en Frans. Al die talenkennis vergaarde-ie tijdens z’n studies.


Natalie Portman

Natalie Portman © Isopix

Natalie Portman heet eigenlijk Natalie Hershlag en werd geboren in Jeruzalem. Aan talenkennis heeft de ravissante actrice geen gebrek: ze spreekt Hebreeuws, Engels, Spaans, Duits en Japans. Ook kan ze zich uit de slag trekken in het Frans en zou ze ooit Arabisch hebben gestudeerd.
 

Viggo Mortensen

Viggo Mortensen © Isopix


Viggo Mortensen kan je dezer dagen aan het werk zien in Green Book. Hij speelt een dijk van een rol als Tony Lip, de chauffeur van jazzmuzikant Don Shirley. Viggo’s vader is van Deense afkomst, en leerde hem de taal aan. Ook in twee buurlanden van Denemarken is in de officiële talen communiceren geen probleem voor hem: hij kan zich namelijk ook meer dan behoorlijk uitdrukken in het Noors en het Zweeds. De acteur liep ook school in Argentinië, waar hij zich het Spaans meester maakte. Italiaans en Frans maken het plaatje compleet.

 

Sandra Oh

Sandra Oh © Isopix


Sandra Oh acteert de pannen van het dak in de thrillerserie Killing Eve, waarin ze als Eve Polastri de psychopatische huurmoordenares Villanelle achternazit. Mevrouw Oh groeide op in Canada, en heeft Koreaanse ouders. Ze kan zich moeiteloos uitdrukken in het Engels, Koreaans en Frans.

 

Nelly Furtado

Nelly Furtado © Isopix


Zangeres Nelly Furtado is van Canadees-Portugese komaf en spreekt naast vloeiend Engels en Portugees ook Spaans en Hindi.

Tom Hiddleston

Tom Hiddleston © James Gourley / Isopix

The Night Manager is een razend spannende serie die draait rond ex-soldaat Johan Pine, die als nachtwaker werkt in een luxehotel in Caïro. Brits veiligheidsmedewerkster Angela Burr rekruteert hem om te infiltreren in het gezelschap van zakenman Richard Roper, die ze ervan verdenkt dat hij met louche zaakjes bezig is. Tom Hiddleston schittert in de hoofdrol. Hiddleston kan niet alleen acteren, hij spreekt ook Spaans, Frans en Grieks. Dat leerde hij aan de universiteit van Cambridge.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook