Coppens, een naam als een klok in de Vlaamse tv-wereld

In ruim twee weken door 7 landen hobbelen in een busje, met als passagiers 6 mensen met het syndroom van Down: Dieter Coppens heeft er met 'Down The Road', ondanks de ietwat flauwe woordspeling in de titel, een sterke reeks van gemaakt. Een jaar na seizoen 1 is de tweede jaargang van start gegaan, en dit keer trekt de bende naar Zuid-Afrika.

Coppens, een naam als een klok in de Vlaamse tv-wereld © Isopix


Soms zit programma’s maken in de familie, en voor Dieter is dat zeker zo: ook zijn neven Staf en Mathias hebben al heel wat tv-watertjes doorzwommen. Een overzicht van de opmerkelijkste wapenfeiten van de familie Coppens op het kleine scherm.


Stafkes Straffe Kost

Stafkes Straffe Kost © VRT


Toen Staf Coppens nog Stafke genoemd werd, presenteerde hij op Ketnet de uiterst lollige serie Stafkes Straffe Kost. Eigenlijk was dat programma een nagesynchroniseerde versie van het Canadese Incredible Story Studio: er kwamen verhalen aan bod die geschreven en gespeeld werden door kinderen. Eigenlijk zag je dus Canadese kinderen, maar werd de hele zwik ingesproken door Belgische leeftijdsgenoten. Dat kon de pret niet drukken, en tijdens de opnames werd niet zelden over de grond gerold van het lachen: ‘De fantasie van die kinderen is onuitputtelijk. De verhalen gaan vaak over monsters die uit het toilet komen of dingen die onder het bed zitten’, vertelde Matthias toendertijd in een interview met Het Nieuwsblad.


De Meest Identieke Tweeling

De Meest Identieke Tweeling © VTM


Lara en Britt Melotte werden anno 2004 door de sms’ende tv-kijkers verkozen tot ‘meest identieke tweeling van Vlaanderen’ en mochten België vertegenwoordigen op de internationale tweelingenconventie te Twinsburg, in de Amerikaanse staat Ohio. In het programma De Meest Identieke Tweeling kon het publiek de twee meisjes amper uit elkaar houden. De show, gepresenteerd door Staf Coppens en z’n broer Matthias (zelf geen tweelingen, Matthias is enkele jaren ouder) scoorde niet onaardig in de kijkcijferlijsten. Tijdens de opnames sloeg de vonk tussen Lara en Staf flink over, en de twee werden een koppel. Of hij zich wel eens van zus vergiste, is niet geweten. Helaas liep hun relatie na 2 jaar op de klippen.
 


Dancing On Ice

Dancing On Ice © VTM


Lara was niet de enige jongedame die voor de charmes van Staf viel tijdens een gezamenlijk tv-optreden: achter de schermen van de sierschaatsshow Dancing On Ice deden de heer Coppens en zijn danspartner Monique, die een glansrijke overwinning lieten optekenen, meer dan schaatsen alleen. Ondertussen is hij met haar getrouwd, en hebben ze 2 kinderen. De eerste jaargang van ‘Dancing On Ice’ was een Nederlands-Belgische coproductie en werd gepresenteerd door Francesca Vanthielen en Martijn Krabbé.


De Slechtste Chauffeur van Vlaanderen

De Slechtste Chauffeur van Vlaanderen © Photo News


Het is ondertussen 14 jaar geleden, maar Guy, één van de laureaten van De Slechtste Chauffeur van Vlaanderen, herinnert zich zijn deelname aan het programma nog levendig. Guy scheurde voor het oog van tv-kijkend Vlaanderen met 100 kilometer per uur door de bebouwde kom, waarna de rij-instructeur hem aanmaande te stoppen en het hazenpad koos. Toch vond de man zichzelf zeker geen slechte bestuurder, en hield hij vol dat sommige van z’n vrienden er niet om maalden om hem een lift te vragen. 'Ik nodig de jury uit om nog eens mee te rijden en een nieuw oordeel te vellen’, meldde hij in de pers.

Hier en daar werd gefluisterd dat het programma, dat aan elkaar werd gepraat door Mathias Coppens, volledig in scène gezet werd. In 2011 was er een tweede seizoen voorzien, maar vtm wilde het niet uitzenden. Naar verluidt paste de reeks rond de brokkenpiloten niet meer bij het familievriendelijke imago van de zender.


Hollywood In ’t Echt

Hollywood In ’t Echt © VTM


Zijn witte haaien even bloeddorstig als Jaws? Hoe gaat het eraan toe in de wereld der worstelaars? Op die vragen zochten Staf en Mathias een antwoord in Hollywood in ’t echt. Het doel was om te onderzoeken of het er in de States echt aan toegaat zoals Amerikaanse films ons dat willen doen geloven. De broers lieten zich zelfs verleiden tot een echte Amerikaanse worstelmatch. Voor Staf luidde de conclusie van het programma achteraf alleszins ‘Oost, West, België best’: ‘De Verenigde Staten zijn een fantastisch land, maar ik zou er niet kunnen wonen. Als ik moet kiezen tussen Venice Beach en de markt van Tremelo, kies ik direct voor het laatste', liet hij zich na de opnames ontvallen.


Beauty En De Nerd

Beauty En De Nerd © VTM


In 2006 vatte men bij de Vlaamse Televisiemaatschappij en het Nederlandse RTL het niet door iedereen even gesmaakte idee op om een Vlaams-Nederlandse versie te maken van een programma dat in het buitenland onder de noemers ‘Beauty And The Geek’, ‘Prinsessen og Professoren’ en ‘Das Model Und Der Freak’ op hoongelach werd onthaald, en zo geschiedde: Beauty En De Nerd was geboren.

Het concept was simpel: een groep knappe, maar niet bijster slimme vrouwen werd gekoppeld aan een aantal intelligente maar sociaal minder vaardige mannen, en men liet ze samen behoorlijk gênante opdrachten uitvoeren: de heren moesten zich bekwamen in het dansen of een interieur ontwerpen, terwijl de vrouwen (veelal vruchteloze) pogingen ondernamen om muziek op een cd te branden of een toespraak te houden over een maatschappelijk relevante kwestie. Er werden drie seizoenen gemaakt, en telkens nam Mathias Coppens de presentatie voor zijn rekening. Eerst kreeg hij het gezelschap van Renate Verbaan, die vanaf het tweede seizoen plaats ruimde voor Bridget Maasland.


Copy Beest

Copy Beest © VRT


Elektriciteit opwekken met een sidderaal, een diefstal plegen met de hulp van een uil, truffels zoeken met een varken of DNA bemachtigen met hulp van een mug: in Copy Beest testte Dieter Coppens uit of dat soort samenwerkingen tussen dier en mens evident is. Hij deed daarbij zo nu en dan beroep op assistentie van zijn neven: zo liet hij enkele op bloed beluste muggen los op de rug van Mathias.


Rijker Dan Je Denkt

Rijker Dan Je Denkt © VTM

Rijker Dan Je Denkt is een kunstmagazine waarin voorwerpen worden getaxeerd door experten. Dat levert vaak verrassingen op: soms komen mensen die zich miljonair wanen door een hebbedingetje dat ze nog in huis hebben liggen, van een kale reis thuis omdat het niets waard blijkt te zijn. Anderen komen dan weer tot de conclusie dat het voorwerp dat ze lieten schatten, een fortuin waard is zonder dat ze het wisten. Best aangenaam kijkvoer, vakkundig aan elkaar gepraat door Staf Coppens.

Op ’t Verkeerde Been

Op ’t Verkeerde Been © VTM


Kort nadat Staf een exclusiviteitscontract tekende bij VTM, werd hij het gezicht van Op ’t Verkeerde Been. Dat moest een vernieuwend verborgen cameraprogramma worden, klonk het toendertijd bij de commerciële zender.

Coppens nodigde voor elke aflevering twee kandidaten uit om een etentje te organiseren met enkele goede vrienden. Wat die vrienden niet wisten, is dat ze naast een gezellige maaltijd ook een waanzinnig verhaal geserveerd zouden krijgen. Tamelijk ongeloofwaardige histories over gekloonde mensen, gelande UFO’s en beroepsmodellen passeerden de revue. Vlak voor het etentje lieten de bevallige assistentes van Coppens, Elke Vanelderen en Tess Goossens, de deelnemers weten wat ze hun tafgezelschap op de mouw moesten spelden. Tot in de kamerplanten toe werden microfoons verstopt. Naderhand bepaalde een jury wie er het best in slaagde haar of zijn vrienden op het verkeerde been te zetten, en in de prijzen viel.


Aspe

Aspe © VTM


Na z’n acteerdebuut in Familie had Matthias Coppens de smaak te pakken, en de kans om in de huid van rechercheur Mitch Dedecker te kruipen in de populaire politieserie Aspe liet hij dan ook niet liggen. Hij maakte z’n debuut in het derde seizoen en hield het 3 jaargangen vol, voor zijn personage te pletter stortte.


Het Lichaam Van Coppens

Het Lichaam Van Coppens © VTM


In Het Lichaam Van Coppens onderwerpen Staf en Matthias hun lichaam aan allerlei spectaculaire wetenschappelijke experimenten: ze vogelen uit of een tatoeage onder hypnose ook pijnlijk is, testen of ze onderbroekenmodel kunnen worden of onderzoeken of je een auto kan optillen met een stofzuiger.

Lees ook:
Nieuw seizoen Down The Road - dit zijn de reisgezellen van Dieter Coppens

 


Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook