Zangeressen die het probeerden als actrice: niet altijd even geslaagd

In de remake van A Star is Born door Bradley Cooper, goed voor acht Oscarnominaties, is het niemand minder dan Lady Gaga die met alle aandacht gaat lopen. Het leverde de popster zelfs een Oscarnominatie op als beste actrice in een hoofdrol.

Zangeressen die het probeerden als actrice: niet altijd even geslaagd © Isopix


Eerder won Lady Gaga ook al een Golden Globe voor haar rol in de tv-serie American Horror Story. Je kan de acteercarrière van Stefani Germanotta, die begon met rolletjes in Machete Kills en Sin City: A Dame to Kill For, dus wel degelijk een succes noemen!

Maar dat kan niet van alle zangeressen gezegd worden! Een overzicht van enkele tops en flops.

A Star is Born is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Beyoncé

Beyoncé © Isopix


Beyoncé mag dan al de enige echte Queen B zijn van de muziek, ook als actrice heeft ze ambities. In Austin Powers 3: Goldmember en The Pink Panther bewees ze haar komisch talent, meer waardering kreeg ze voor haar rol in Dreamgirls (foto). De verfilming van de gelijknamige musical, gebaseerd op het verhaal van The Supremes, was goed voor acht Oscarnominaties. Twee Oscars werden uiteindelijk binnen gehaald, waaronder één voor haar collega Jennifer Hudson als beste actrice in een bijrol. Beyoncé zelf kreeg wel een nominatie voor de Golden Globes achter haar naam. Sindsdien was Beyoncé ook nog te zien in het drama Obsessed. Zonder veel succes: het leverde Beyoncé zelfs een nominatie voor de Razzies op. Later dit jaar zal ze te horen zijn als Nala in de live-actionremake van The Lion King.

Rihanna

Rihanna © Isopix


Ook die andere grote popster van het moment is niet vies van wat acteerwerk. Rihanna maakte haar debuut als actrice in de sciencefiction/oorlogsfilm Battleship (foto), losjes gebaseerd op het spel zeeslag. De film was 'goed' voor zeven nominaties op de Razzie Awards en Rihanna werd er uitgeroepen als slechtste actrice in een bijrol. Daarna volgde ook nog een rolletje in Valerian and the City of a Thousand Planets, een film van Luc Besson gebaseerd op de stripreeks Valérian et Laureline. Vorig jaar was ze te zien als een van de vrouwelijke misdadigers in Ocean’s 8.

Ocean’s 8 is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez © Isopix


Nog voor ze haar debuutalbum uitbracht, was Jennifer Lopez al aan het werk als actrice. Haar doorbraak kwam er dankzij de film Selena, een biopic over de gelijknamige Mexicaans-Amerikaanse zangeres, waarvoor ze genomineerd werd voor de Golden Globes. Daarna piekte haar carrière met rollen in Anaconda, Out of Sight, The Cell, The Wedding Planner en Maid in Manhattan. In 2003 flopten haar films Gigli (foto) en Jersey Girl, twee films waarin ze te zien was met Ben Affleck, met wie ze toen een relatie had. Voor Gigli kreeg ze twee Razzies: voor slechtste actrice en slechtste koppel. Monster-in-law buiten beschouwing gelaten, bleven de successen aan de box-office sindsdien uit. Voor What to Expect When You’re Expecting and The Boy Next Door werd ze de laatste jaren nogmaals genomineerd voor de Razzies. Het afgelopen jaar was ze nog te zien in Second Act.

Mariah Carey

Mariah Carey © Isopix


Voor haar rol in het semi-autobiografische Glitter werd ze neergesabeld door de critici. De film over een zangeres die een wereldster wil worden, leverde haar de Razzie op voor slechtste actrice. Ook haar werk voor The Bachelor, WiseGirls en Tennessee was bezwaarlijk een succes te noemen. In 2009 volgde dan toch waardering voor haar rol van maatschappelijk werkster in Precious (foto). De film was goed voor twee Oscars, onder andere voor beste actrice in een bijrol Mo’Nique.

Whitney Houston

Whitney Houston © Isopix


Begin jaren negentig was Whitney Houston een van de populairste zangeressen van het moment en dat leverde haar ook aanbiedingen op in de filmwereld. In eerste instantie voelde ze daar niet veel voor, maar 1992 maakte ze dan toch haar debuut als actrice naast Kevin Costner in de romantische thriller The Bodyguard (foto). De film werd een enorm succes aan de box office, maar was wel goed voor zeven nominaties voor de Razzie Awards, waaronder één voor Whitney Houston als slechtste actrice. Daarna volgden ook nog Waiting to Exhale en The Preacher’s Wife, die het succes van The Bodyguard echter niet konden evenaren. Vlak voor haar overlijden in 2012 had ze de opnames van Sparkle afgerond, haar comeback op het witte doek die postuum werd uitgebracht.

Madonna

Madonna © Isopix


Madonna maakte haar debuut als actrice op het toppunt van haar beroemdheid in de jaren tachtig met Desperately Seeking Susan. Haar look in de film werd al gauw de trend van het moment. Opvolgers Shangai Surprise met Sean Penn en Who’s That Girl bleken grote flops, waarvoor Madonna telkens ook de Razzie als slechtste actrice won. Passen ook in het rijtje mislukkingen: Body of Evidence, een mislukte poging om iets te maken zoals Basic Instinct, en Swept Away, een film van haar toenmalige echtgenoot-regisseur Guy Ritchie, goed voor zeven nominaties op de Razzies. Tussendoor 'won' ze ook nog Razzies voor Four Rooms, The Next Best Thing en Die Another Day. Tussen al die ellende ook één voltreffer: haar vertolking van de Argentijnse presidentsvrouw Evita Perron in Evita (foto), waarvoor ze bekroond werd met een Golden Globe.

Björk

Björk © Isopix


De IJslandse zangeres Björk kennen we allemaal dankzij haar uniek stemgeluid en de hits Army of Me en It’s Oh So Quiet. In 1990 maakte ze haar filmdebuut in de IJslandse film The Juniper Tree. Tien jaar later speelde ze de hoofdrol in Dancer in the Dark (foto) van Lars von Trier, een melodramatische musical over een jonge moeder en immigrante die probeert te ontsnappen aan de trieste dagelijkse sleur. De film won de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, waar Björk ook uitgeroepen werd als beste actrice. Voor haar rol werd ze ook genomineerd op de Golden Globes. Toch speelde ze sindsdien enkel nog mee in Drawing Restraint 9, een film van haar vriend Matthew Barney.

Courtney Love

Courtney Love © Isopix


De weduwe van Kurt Cobain raakte bekend als zangeres van de rockband Hole en omwille van haar vele fratsen, maar ze kan ook acteren. Dat bewees ze in The People vs. Larry Flint (foto), waarin ze een doorleefde Althea neerzette, de vrouw van Larry Flint, stripclubeigenaar en geestelijke vader van het blootblad Hustler. De film leverde haar een nominatie op voor de Golden Globes als beste actrice. Sindsdien was ze ook nog te zien in 200 Cigarettes, Man on the Moon en Trapped. De laatste jaren had ze rolletjes in tv-series Sons of Anarchy, Empire en Revenge.

Barbra Streisand

Barbra Streisand © Isopix


Barbra Streisand brak door als zangeres in de jaren zestig: haar debuutalbum uit 1963 was meteen goed voor drie Grammy’s. Daarnaast schitterde ze ook op Broadway in de musical Funny Girl. Het was de filmversie van Funny Girl (foto) waarmee ze haar debuut maakte in Hollywood en de rol leverde haar meteen de Oscar op voor beste actrice. Daarna volgde nog meer succes met Hello, Dolly!, The Owl and the Pussycat, The Way We Were, Funny Lady en A Star is Born, de voorganger van de versie met Lady Gaga uit 1976 waarvoor ze bekroond werd met de Golden Globe als beste actrice. Barba Streisand is met 150 miljoen verkochte albums wereldwijd bovendien een van de meest succesvolle artiesten allertijden.

Tina Turner

Tina Turner © Isopix


Als zangeres is Tina Turner een fenomeen, maar als actrice heeft ze duidelijk een pak minder talent. In 1975 was ze te zien als The Acid Queen in de musicalfilm Tommy, met ook nog Elton John. Haar bekendste rol speelde ze in Mad Max Beyond Thunderdome (foto), al was het maar omwille van haar groteske outfit. Na een klein rolletje in Last Action Hero met Arnold Schwarzenegger hield ze het wijselijk voor bekeken als actrice.

Diana Ross

Diana Ross © Isopix


Diana Ross van The Supremes maakte haar debuut als actrice in Lady Sings the Blues (foto), een biografie over Billie Holiday uit 1972. Mét succes, want de film was goed voor vijf Oscarnominaties, waaronder één voor Diana Ross als beste actrice. Met opvolger Mahogany scoorde ze vooral nog dankzij de soundtrack. Dieptepunt was The Wiz, een musicalremake van The Wizard of Oz met Diana Ross als Dorothy en Michael Jackson als de vogelverschrikker. Een bizarre film die dankzij de muziek en kostuums toch nog vier Oscarnominaties in de wacht sleepte. Diana Ross besloot zich daarna wijselijk te richten op haar zangcarrière.

Bekijk ook:
Lady Gaga: meer dan gewoon goed gek

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook