Prestigieuze Franse miniserie ‘Résistance’, nu in de Movies & Series Pass!

Liefhebbers van oorlogsdrama worden verwend in de Movies & Series Pass. Résistance is een Franse miniserie met een boeiend verhaal en een sterke cast.

Prestigieuze Franse miniserie ‘Résistance’, nu in de Movies & Series Pass! © TF1 - Gaumont


Wie houdt van historische series en oorlogsdrama’s mag deze Franse miniserie niet aan zich voorbij laten gaan. ‘Résistance’ is een prestigieuze serie van TF1 over een groepje Parijse jongeren die in de Tweede Wereldoorlog in het verzet gaan. Een spannende serie met een boeiend verhaal, neergezet door een sterke cast.


Jonge helden in Parijs

Jonge helden in Parijs © TF1 - Gaumont


Parijs, 1940. Duitse soldaten marcheren door de Franse straten, de Franse politie is volledig onder de controle van het Duitse leger. Verontwaardigd over het onrecht van de Duitse bezetting, besluit de zeventienjarige Lili om lid te worden van een verzetsgroep en te vechten tegen de Duitsers en hun Franse collaborateurs. Net als andere tieners voegt ze zich bij een groeiende ondergrondse beweging die als doel heeft het land te bevrijden van de Duitse bezetting.


Musée de l’Homme: symbool van het Franse verzet

Musée de l’Homme: symbool van het Franse verzet © TF1 - Gaumont


De jonge Lily is typiste in het Parijse Musée de l’Homme … en dat is niet zomaar een plek.

Een streepje geschiedenis, hieronder.

Het Musée de l’Homme of Museum van de Mensheid is een museum in Parijs, opgericht in 1937 door Paul Rivet. 
In 1940 ontstaan na een oproep van Generaal De Gaulle overal in het land verschillende verzetsnetwerken. In Paris ziet een van de eerste verzetsbewegingen het licht als het ‘Réseau du Musée de l'Homme’. Het netwerk werd opgericht door Boris Vildé, Anatole Lewitsky en Yvonne Oddon. Met de (clandestiene) hulp van Paul Rivet, destijds directeur van het museum, groeit de beweging uit tot het ‘Comité National de Salut Public’. In december 1940 lanceert de groep een verzetskrant: Résistance. In februari 1941 vallen de Duitsers binnen in de lokalen van de verzetsgroep en ontmantelen ze het netwerk gedeeltelijk. Paul Rivet vlucht naar Zuid-Amerika en zal pas na de oorlog weer terugkeren naar Frankrijk keren.
 
Veel personages in de serie zijn gebaseerd op of geïnspireerd door reële personen uit het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees verder voor een overzicht van de cast en hun personages.


Pauline Burlet is Lili Franchet

Pauline Burlet is Lili Franchet © TF1 - Gaumont


De zeventienjarige Lili Franchet vindt dat ze oud genoeg is om bij het verzet te gaan en sluit zich daarom aan bij de ‘Groep van het Musée de l’Homme’, een van de eerste verzetsbewegingen in Parijs. Ze begint met het printen en verspreiden van verzetskranten, maar al snel helpt ze met het uitbreken van gevangenen, het helpen van Britse militairen en het plegen van aanslagen.
 
Lili wordt gespeeld door de Belgische actrice Pauline Burlet. Ze werd geboren in 1996 in Bergen en begon al op jonge leeftijd met acteerlessen. Haar eerste grote rol was die van de jonge Edith Piaf in La Vie en rose (2007). Burlet won in 2014 een Magritte in de categorie ‘meest veelbelovende actrice’ voor haar rol in Le Passé.


Tom Hudson is Jeannot

Tom Hudson is Jeannot © TF1 - Gaumont


Het personage Jeannot is geïnspireerd op een echt bestaande verzetsman: Jean Frydman.

Jean Frydman werd geboren in Parijs. In 1940, op vijftienjarige leeftijd, sluit hij zich aan bij het Verzet. Nadat hij in Pau gevangen heeft gezeten, trekt hij naar Nice en vervoegt hij de rangen van de Francs-Tireurs. In 1942 verneemt hij dat er een grootscheepse razzia gepland is in Parijs en keert hij terug naar de hoofdstad om zijn ouders te verwittigen.

Jeannot wordt gespeeld door Tom Hudson (links op de foto), een Franse acteur die je eerder al aan het werk kon zien in Malavita van Luc Besson en Kursk van Thomas Vinterberg.


Jérémie Petrus is André Kirschen

Jérémie Petrus is André Kirschen © TF1 - Gaumont


André Kirschen is eveneens een bestaand personage.

Kirschen werd geboren in 1926 in Boekarest, Roemenië en komt op vijfjarige leeftijd met zijn ouders naar Frankrijk. Ook hij sluit zich al op jonge leeftijd aan bij het Verzet. Tijdens een verzetsmissie schiet hij in het metrostation Porte Dauphine op een officier van de Wehrmacht. Hij wordt gearresteerd en ontsnapt dankzij zijn jeugdige leeftijd aan de doodstrafm ;qqr zordt zel veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf in Duitsland. Tijdens zijn gevangenschap, in 1942, verneemt hij dat zijn vader en broer gedood zijn en zijn moeder gedeporteerd werd.
 
André Kirschen wordt gespeeld door Jérémie Petrus, een Franse acteur en regisseur die je eerder al op het scherm kon zien in Black Spot en Unité 42.


Robert Plagnol is Boris Vildé

Robert Plagnol is Boris Vildé © TF1 - Gaumont


Opnieuw een reëel personage: Boris Vildé werd geboren in 1908 in sint-Petersburg. In juli 1940 start hij met verzetsstrijd samen met enkele collega’s van het Musée de l'Homme, waar hij werkt. Hij richt met hen het ‘Comité National de Salut Public’ op, geeft pamfletten uit en richt de verzetskrant Résistance op, met een oplage van ongeveer vijfduizend exemplaren.
 
Boris Vildé wordt gespeeld door Robert Plagnol (foto links boven), een Franse acteur die je eerder aan het werk kon zien in series als Profilage, Reporters, enz.
 
Naast de bovengenoemde acteurs zie je onder meer ook Fanny Ardant, Cristina Flutur en Richard Berry.
 
Résistance omvat zes afleveringen van 52 minuten en is nu beschikbaar in de Movies & Series Pass van Proximus TV.

Tip: voor Tuttimus-klanten is de Movies & Series Pass inbegrepen.
Meer info over het Entertainment-aanbod van Proximus TV? Klik hier!Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook