Belgian Big Screen Awards: de meest bezochte films van 2018

Op 26 februari werden in de Brussels Kinepolis de Belgian Big Screen Awards uitgereikt: Met 553.230 bezoekers ging de prijs van best bezochte film in 2018 naar 'The Incredibles 2' van The Walt Disney Company. 'Patser' van Adil El Arbi en Bilall Fallah was de Belgische film die met 366.113 bezoekers vorig jaar de meeste landgenoten naar de cinema gelokt heeft. Het totale aantal bioscoopbezoekers ging er in 2018 licht op achteruit tegenover 2017: er werd een daling opgetekend van een kleine 4%. In totaal ging er 18.790.615 Belgen naar de bioscoop.

Belgian Big Screen Awards: de meest bezochte films van 2018 © IMDb

Top 10 van meest bezochte films in de Belgische bioscopen
Ook opvallend: de Vlaamse titels zijn in de algemene top 10 goed vertegenwoordigd. 'Patser' en 'Niet schieten' eindigden daar op de 9de en 10de plaats, na internationale kleppers als 'Jurassic World' en 'Avengers: Infinity War'. Dit is de top 10 van meest bezochte films in de Belgische bioscopen van 2018.

Foto : The incredibles 2, Jurassic world: fallen kingdom en Avengers: infinity war

1. The Incredibles 2: 553.230 bezoekers

1. The Incredibles 2: 553.230 bezoekers © IMDb


De best bekeken internationale film in België was 'The Incredibles 2' van Pixar. In de sequel staat Helen, de moeder van het gezin, in de spotlight als superheld, terwijl Bob als huisvader samen met Violet en Dash thuis blijft en moet wennen aan het normale leven.

De superhelden zijn terug en stelen opnieuw de show in Incredibles 2. In dit nieuwe avontuur staat Helen in de spotlight als superheld, terwijl Bob dagelijkse heldendaden verricht in het huishouden, met Violet, Dash en baby Jack-Jack, wiens superkrachten nog ontdekt moeten worden. De familie staat alleen al snel op zijn kop als er een briljante schurk opduikt met een meesterplan dat alles in gevaar zal brengen. Dit laten de superhelden natuurlijk niet gebeuren en samen met Frozone gaan ze de strijd aan. Dat is wat deze familie zo Incredible maakt!

Animatiefilm van Brad Bird, met de stemmmen van :  Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell (OV) / Ann Reymen, Karel Deruwe, Aline Goffin, Jack Crets, Ronny Mosuse, Dirk Denoyelle (Vlaamse versie)

2. Jurassic World: Fallen Kingdom: 537.441 bezoekers

2. Jurassic World: Fallen Kingdom: 537.441 bezoekers © IMDb


Het is vier jaar geleden dat het pretpark en luxe resort Jurassic World werd vernietigd door ontsnapte dinosaurussen.
Terwijl de dinosaurussen probeerden te overleven in de junlge werd Isla Nubar verlaten door de mens. Wanneer de slapende vulkaan op het eiland opnieuw tot leven komt, plannen Owen en Claire in Jurassic World: Fallen Kingdom een missie om de resterende dinosaurussen te redden vooraleer ze uitgestorven zijn. Owen wil absoluut Blue, zijn hoofdraptor, terugvinden. Claire maakt er haar missie van om deze wonderbaarlijke wezens te redden. Eens aangekomen op het door lava geteisterde eiland, onthult hun expeditie een samenzwering die onze planeet kan vernietigen.

Science-Fiction/avonturenfilm van J.A. Bayona, met Chris Pratt, Bryce Dallas, Ted Levine

Goed nieuws voor dinofans trouwens : Jurassic Park 1, 2 en 3 staan sinds 1 maart op Netflix, Jurassic World komt er op 15 maart aan.

Start Netflix op Proximus TV via het menu 'op aanvraag' > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze film rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

3. Avengers: infinity war: 481.684 bezoekers

3. Avengers: infinity war: 481.684 bezoekers © IMDb


Tien jaar nadat de eerste film van het Marvel Cinematic Universe werd uitgebracht, komt de spanning tot een hoogtepunt in de grootste confrontatie aller tijden in Marvel's Avengers: Infinity War. Voor het eerst komen alle helden en hun bondgenoten uit alle voorgaande films bij elkaar om het op te nemen tegen de machtige Thanos die een bedreiging vormt die te groot is voor een enkele held. De Avengers moeten bereid zijn alles op te geven in een poging om Thanos te verslaan, voordat zijn missie slaagt en zijn verwoesting een einde brengt aan alles.

Fantasyfilm van Joe & Anthony Russo met Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Tom Holland, Chris Pratt, Benedict Cumberbatch, Josh Brolin, Tom Hiddleston, Idris Elba, Zoe Saldana, Chadwick Boseman, Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Paul Bettany, Karen Gillan, Benicio Del Toro, Jon Favreau, Don Cheadle, Gwyneth Paltrow, Peter Dinklage en Michael Douglas.

The Avengers staat sinds 1 maart op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu 'op aanvraag' > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze film rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

4. Fantastic Beasts: the Crimes of Grindlewald: 457.320 bezoekers

4. Fantastic Beasts: the Crimes of Grindlewald: 457.320 bezoekers © IMDb

Fantastic Beasts: the Crimes of Grindlewald is de tweede van vijf verfilmingen van de tovenaarswereld, beschreven door cultfiguur J.K. Rowling. De verhalen spelen zich af lang voor het bestaan van 's werelds bekendste tovenaar Harry Potter. Op het einde van de eerste film werd de gevaarlijke Gellert Grindelwald ontmaskerd en gevangen genomen door de MACUSA (Magical Congres of the United States of America). Zijn gevangenschap zal echter van korte duur zijn. Hij wil zijn bedreigingen waar maken en een wereld creëren waarbij volbloed tovenaars de alleenheerschappij hebben over zowel tovenaars als mensen. Zijn aanhang wordt steeds groter en de jonge Albus Dumbledore (Perkamentus) zal de hulp van onze vriend Newt Scamander opnieuw moeten inroepen. Deze gaat in zijn typische stijl de uitdaging aan, zich niet ten volle bewust van het gevaar dat dit met zich zal meebrengen. De lijnen worden uitgezet en in een wereld in verandering is het vaak onduidelijk wiens loyaliteit waar ligt.

Fantasyfilm van David Yates, met Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Ezra Miller, Jude Law, Johnny Depp en Zoë Kravitz

5. Fifty Shades Freed: 440.971 bezoekers

5. Fifty Shades Freed: 440.971 bezoekers © IMDb


In Fifty Shades Freed, de laatste film uit de Fifty shades-trilogie, zijn Christian Grey en Anastasia Steele net getrouwd en het leven lacht hen toe. Ana's leven wordt echter bedreigd wanneer haar voormalige baas Jack Hyde wraak zweert. Hij werd immers ontslagen van zijn werk op SIP. Ook Elena laat het echtpaar niet gerust en komt Christian teisteren.

Erotische film van James Foley, met Dakota Johnson, Jamie Dornan, Rita Ora en Eric Johnson

6. Jumanji: Welcome to the Jungle: 422.247 bezoekers

6. Jumanji: Welcome to the Jungle: 422.247 bezoekers © IMDb


In Jumanji: Welcome to the Jungle ontdekken vier middelbare scholieren Jumanji, een oude videogame waar ze nog nooit van hebben gehoord. Ze worden meteen de junglewereld van het spel ingetrokken. Ze veranderen in de game-personages die ze zelf kozen. Al snel ontdekken ze dat je Jumanji niet zomaar speelt - je moet het zien te overleven. Om het spel te verslaan, moeten zij het gevaarlijkste avontuur van hun hele leven ondernemen, anders kunnen ze voor eeuwig in de game vast blijven zitten...

Fantasy/avonturenfim van Jake Kasdan, met Karen Gillan, Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Nick Jonas

7. Hotel Transylvania 3: Een Monsterlijk Leuke Vakantie: 407.044 bezoekers

7. Hotel Transylvania 3: Een Monsterlijk Leuke Vakantie: 407.044 bezoekers © IMDb


In de nieuwe 3D-animatiefilm Hotel Transsylvanië 3 van Sony Pictures Animation reis je mee met onze favoriete monsterfamilie. Ze vieren vakantie aan boord van een luxe cruiseschip voor monsters. Drac kan eindelijk eens bijkomen van het drukke werk in zijn hotel. De familie doet mee aan alle leuke activiteiten aan boord en natuurlijk liggen ze ook volop in het maanlicht te luieren om een lekker bleek kleurtje te krijgen. De droomvakantie mondt echter uit in een nachtmerrie als Mavis merkt dat Drac gevallen is voor de charmes van de mysterieuze cruisekapitein Ericka. Zij bewaart een geheim dat het einde kan betekenen voor alle monsters.

Anomatiefilm van Genndy Tartakovsky, met de stemmen van: Adam Sandler, Selena Gomez, Fran Drescher, Steve Buschemi, Keegan-Michael Key, Jim Gaffigan, Mel Brooks (O.V.) / Ludo Hellinx, Warre Borgmans, Manou Kersting, Tine Van den Wyngaertn Christel Domen (Vlaamse versie)

Hotel Transsylvanië 1 en Hotel Transylvania 3 zijn nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.
8. Bohemian Rhapsody: 368.050 bezoekers

8. Bohemian Rhapsody: 368.050 bezoekers © IMDb


De film 'Bohemian Rhapsody' is een ode aan Queen, hun muziek en leadzanger Freddie Mercury. Hij vocht tegen stereotypes en verbrijzelde het conventionele, om vervolgens uit te groeien tot een geliefd entertainer. De film volgt zowel de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid, als Mercury’s uit de hand gelopen levensstijl die bijna zorgde voor het ineenstorten van de band. Daarnaast zien we hun succesvolle reünie aan de vooravond van Live Aid, één van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek.

Bohemian Rhapsody deed het ook erg goed tijdens de Oscaruitreikingen dit jaar en won in totaal vier beeldjes: beste acteur (Rami Malek), beste geluid, beste montage en beste geluidseffecten.

Muzikaal biografisch drama van Bryan Singer met Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee en Ben Hardy

Bohemian Rhapsody is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV, evenals de documentaires Queen: How They Broke Free en Freddie Mercury: The Ultimate Showman.

Nieuw op Proximus TV: Bohemian Rhapsody, het niet te missen verhaal van rockgroep Queen
10 opmerkelijke weetjes over Freddie Mercury

9. Patser: 366.113 bezoekers

9. Patser: 366.113 bezoekers © IMDb


'Patser' is de eerste Belgische film in dit lijstje. De waanzinnige trip van vier vrienden op 't Kiel die ervan dromen om te leven als echte Patsers, namelijk snel rijk worden en leven zoals in een videoclip of zoals Tony Montana in Scarface. Living the good life met snelle patserbakken, dikke villa's, veel bling bling en... respect.

Thriller van Adil El Arbi & Bilall Fallah, met Matteo Simoni, Nora Gharib, Junes Lazaar, Saïd Boumazoughe, Nabil Mallat

5 redenen om 'Patser' te bekijken
"Een Hollywoodfilm in Vlaanderen": Adil en Bilall over Patser


10. Niet Schieten: 357.283 bezoekers

10. Niet Schieten: 357.283 bezoekers © IMDb

Niet Schieten is het langverwachte drama over De Bende van Nijvel van Stijn Coninx. Bij de laatste aanslag van de Bende op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 ziet de 9-jarige David Van de Steen hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden neergeschoten. Hijzelf blijft zwaargewond en verweesd achter. Grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op, terwijl ze met een resem onbeantwoorde vragen kampen.

Drama van Stijn Coninx met Jonas Van Geel, Viviane De Muynck, Jan Decleir, Mo Bakkerm Inge Paulussen, Louis Talpe, Zita Wauters, Ann Tuts, Lucas Van den Eynde en Charlotte De Bruyne    

Niet Schieten is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

Interview: Stijn Coninx en Jan Decleir over Niet Schieten!

Top 10 van de best bekeken Belgische films van 2018

Top 10 van de best bekeken Belgische films van 2018 © IMDb - Kinepolis


De Belgische films deden het in het algemeen erg goed vorig jaar. 'Patser' van Adil El Arbi en Bilall Fallah was koploper met 366.113 bezoekers. Ook 'F.C. De Kampioenen 3: Forever', 'Niet schieten' en 'Girl' lokten heel wat volk naar de zalen. De titels in de nationale top 10 zorgden samen voor bijna twee miljoen bezoekers, een stijging met 47% tegenover 2017. Het succes is bijna volledig toe te schrijven aan Vlaamse titels. Er is maar één Franstalige film, 'Mon ket', die de top 10 haalt. Dit is de top 10 van de best bekeken Belgische films van 2018.

Foto : Patser, Niet schieten en F.C. De Kampioenen 3: Forever

1. Patser: 366.113 bezoekers

1. Patser: 366.113 bezoekers © Adil El Arbi / Instagram


'Patser' was koploper met 366.113 bezoekers. De film toont "de waanzinnige trip van vier vrienden op 't Kiel die ervan dromen om te leven als echte Patsers": snel rijk worden en leven zoals in een videoclip. De regisseurs van 'Patser', Adil El Arbi en Bilall Fallah, werken momenteel in de VS met Will Smith en Martin Lawrence aan 'Bad boys for life', de derde politiefilm in de franchise die volgend jaar in de zalen komt.

Bekijk hier al de trailer voor 'Bad boys for life'

2. Niet schieten: 357.283 bezoekers

2. Niet schieten: 357.283 bezoekers © IMDb


9 november 1985. De Bende van Nijvel pleegt een extreem gewelddadige overval op supermarkt Delhaize in Aalst. David Van de Steen is negen jaar en ziet hoe zijn ouders en zus voor zijn ogen worden doodgeschoten. Zelf blijft hij zwaargewond achter. Zijn grootouders Albert en Metje, die op dat moment tegenover de bewuste Delhaize wonen, vangen hun kleinzoon op. Meteen het begin van een levenslange zoektocht naar antwoorden op open vragen.

Drama van Stijn Coninx met Jonas Van Geel, Viviane De Muynck, Jan Decleir, Mo Bakkerm Inge Paulussen, Louis Talpe, Zita Wauters, Ann Tuts, Lucas Van den Eynde en Charlotte De Bruyne

Een Vlaamse film die een IMDb-score haalt van 7.8, dat is ook al heel uitzonderlijk.

Bekijk hier de Filmspecial over 'Niet Schieten' van Stijn Coninx in Van Gils & Gasten

3. F.C. De Kampioenen 3: Forever: 286.333 bezoekers

3. F.C. De Kampioenen 3: Forever: 286.333 bezoekers © IMDb


In hun zoektocht naar nieuw talent trekken de Kampioenen in 'F.C. De Kampioenen 3: Forever' naar Zuid-Afrika. Het lijkt de enige manier om de club van de complete ondergang te redden. Wat zij niet weten, is dat DDT een saboteur meegestuurd heeft die de missie moet doen mislukken. Voeg daar nog een stuk of wat Afrikaanse krokodillen en nijlpaarden aan toe en je krijgt een reis vol gevaren, avonturen en verrassingen. Zal de olijke club deze exotische reis heelhuids doorstaan?

Komische film van Jan Verheyen, met Jacques Vermeire, Marijn De Valck, Jaak Van Assche, Carry Goosens, Johny Voners, Ann Tuts, Danni Heylen, An Swartenbroekx en Loes Van Den Heuvel

4. Girl: 249.025 bezoekers

4. Girl: 249.025 bezoekers © IMDb


Lara is 15 en wil het maken als ballerina. Ze kan rekenen op de steun van haar vader, maar worstelt met een probleem: haar lichaam stribbelt tegen, want ze is geboren als jongen. Girl won een hele resem aan prijzen, waaronder de Caméra d'Or in Cannes, de prijs voor beste film op het Europees Filmfestival en de prijs voor beste acteerprestatie (voor Victor Polster) op het Internationaal Filmfestival van Odessa.

Drama van Lukas Dhont met Katelijne Damen, Victor Polster, Arieh Worthaler en Oliver Bodart

Bekijk 'Girl' nu in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV!
Filmavond: Lukas Dhonts Girl in vijf weetjes!5. De buurtpolitie: de tunnel: 167.832 bezoekers

5. De buurtpolitie: de tunnel: 167.832 bezoekers © Kinepolis


Terwijl de buurtpolitie in 'De buurtpolitie: de tunnel' een diefstal van dynamiet uit een legerkazerne onderzoekt, wordt het korps ook geconfronteerd met klachten over grondtrillingen in een wijk. Dieren worden onrustig, mensen kunnen er niet van slapen. De agenten gaan op onderzoek maar staan voor een mysterie. Tot ze in diezelfde wijk op een lange, diepe tunnel stoten... Wie heeft die gegraven? Waar leidt die naartoe? En vooral... waarom is die tunnel gevuld met springstof?

Familiefilm van Dennis Vanslembrouck, met Willy Herremans, Eric Peeters, Manoe Frateur, Ilse la Monaca, Andy Peelman, Nicoline Hummel, Johan Kalifa Bals, Ianthe Tavernier, Henny Seroeyen en Dorien Reynaert

6. Sinterklaas en de wakkere nachten: 150.320 bezoekers

6. Sinterklaas en de wakkere nachten: 150.320 bezoekers © Kinepolis


Wanneer Sinterklaas en Zwarte Piet 's nachts over de daken wandelen, worden ze opgeschrikt door vreemd nachtelijk lawaai: van belgerinkel tot knallende ballonnen en zelfs een drumstel. De hele stad ligt nacht na nacht wakker en de inwoners zijn boos op de Sint, omdat ze denken dat hij het kabaal veroorzaakt. Sinterklaas is heel triest dat de mensen boos zijn op hem. Er zit maar één ding op: de Sint moet zijn onschuld bewijzen. En héél toevallig baat de gewiekste zakenvrouw Frutselia een winkeltje uit met speciale slaapmiddeltjes, dat sinds het nachtlawaai wel erg goed draait. Is zij de oorzaak van alle ellende?

Familiefilm van Stijn Coninx, met Jan Decleir, Pieter Embrechts, Frans Van der Aa, Lucas Van den Eynde, Els Dottermans, Warre Borgmans, Adriaan Van den Hoof, Jonas Van Geel en Karlijn Sileghem.

7. Mon ket: 150.000 bezoekers

7. Mon ket: 150.000 bezoekers © IMDb


Dany Versavel heeft problemen met zijn zoon Sullivan, die op 15-jarige leeftijd geen vader meer wil die de stoere held uithangt achter de tralies. Voor Dany is zijn "ket" zijn leven, hij wil hem onder geen beding kwijt en dus beslist hij vroegtijdig uit de gevangenis te ontsnappen. Tussen al zijn escapades, intriges en kleine momenten van geluk, zijn er zoveel dingen om hem te leren. Een leerschool naar zijn evenbeeld. Gewapend met het breekijzer, zonder angst en onversaagd. Maar daar waar men het ergste kan vrezen, zit het beste misschien welverborgen.
'Mon ket' is de enige Franstalige film in deze Belgische top-10.

Komedie van François Damiens, met François Damiens, Christian Brahy en Matteo Salamone

8. Nachtwacht: De poort der zielen: 129.282 bezoekers

8. Nachtwacht: De poort der zielen: 129.282 bezoekers © IMDb


In 'Nachtwacht: De poort der zielen' maken de bewoners van Schemermeer zich op voor een groot dorpsfeest. Vladimir, Wiklo en Keelin, de leden van de Nachtwacht, hebben extra reden tot feesten want hun vriend en mentor Vega mag eindelijk na 77 jaar uit zijn boek komen. Maar de vreugde is van korte duur, want de drie helden krijgen slecht nieuws te horen... Ondertussen beraamt ook opperdemon Nemmeza snode plannen om alleenheerser te worden over alle werelden. Zal de Nachtwacht sterk genoeg zijn om dit duistere wezen tijdig te stoppen?

Familiefilm van Gertjan Booy, met Louis Thyssen, Giovanni Kemper, Celine Verbeeck, Sven De Ridder en Peter Van De Velde  

9. K3 Love cruise: 105.531 bezoekers

9. K3 Love cruise: 105.531 bezoekers © IMDb


De meisjes van K3 zijn in de wolken: ze mogen als special guests mee met een cruise, op het schip van kapitein Bas! Mevrouw Visschers, de directeur van de cruisemaatschappij, is ook aan boord. Ze heeft hoge verwachtingen van het spetterende optreden dat K3 zal geven op het eindbal!

Het lijkt een rustige, ontspannen trip te worden, maar het wordt een hele andere reis wanneer de parel die Klaasje van haar grootmoeder heeft gekregen, plotseling verandert in een parel-elf: Elvin. Alleen Klaasje, Hanne en Marthe kunnen Elvin zien. Elvin vaart mee met het schip naar zijn elfendochter Ayla in de Bikinicirkel, waar hij ooit is ontvoerd door de betbetovergrootvader van Klaasje.
Elvin is dan ook razend op de meisjes van K3 en probeert hen zoveel mogelijk in een slecht daglicht te plaatsen. Dat doet hij door met zijn magische elfenstof de meest waanzinnige betoveringen te doen, waardoor K3 steeds weer in moeilijke maar hele grappige situaties belandt. Het is dan ook de vraag of K3 er uiteindelijk in zal slagen om, ondanks de sabotage van Elvin, het optreden voor Visschers tot een goed einde te brengen...

Familiefilm/musical van Frederik Sonck, met Klaasje, Marthe en Hanne, Jacques Vermeire, Sven De Ridder, Ashley Ntangu en Maartje Van Neygen

Bekijk de film 'K3 Love Cruise' vanaf 15 augustus exclusief met de Studio 100 GO Pass!


10. De collega's 2.0: 93.283 bezoekers

10. De collega's 2.0: 93.283 bezoekers © IMDb


Ondanks de slechte kritieken en het matige succes van de film lokte De collega's 2.0 toch nog 93.283 bezoekers naar de zalen.

De collega's krijgen een nieuw diensthoofd. Alexander wil de slabakkende afdeling laten samenwerken, maar stoot op onverschilligheid en verzet. Als ultieme redmiddel, neemt hij hen mee op teambuildingweekend waar blijkt dat er meer op het spel staat dan eerst gedacht...

Komedie van Jan Verheyen, met Ben Segers, Matthias Vergels, Eva van der Gucht, Tatyana Beloy, Steve Geerts, Veerle Dobbelaere, Ikram Aoulad, Matthijs F. Scheepers en Jurgen Delnaet

Bekijk alle films in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV
Meer weten over Proximus TV?

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook