Soms ligt Rusland in Spanje: waar films en series echt werden opgenomen

De doorsnee filmliefhebber herinnert zich vast wel de scène uit de Bondfilm Die Another Day, waarin Halle Berry in bikini uit de zee oprees en vervolgens naar geheimagent 007 toeliep. Diezelfde doorsnee filmliefhebber is er wellicht niet van op de hoogte dat het Cubaanse strand uit de film iets minder Cubaans is dan regisseur Lee Tamahori ons wil doen geloven: het ligt namelijk in de Spaanse stad Cádiz.

Soms ligt Rusland in Spanje: waar films en series echt werden opgenomen


Films en series worden maar al te vaak op een andere locatie opgenomen dan wat men de argeloze kijker probeert wijs te maken. Een paar andere frappante voorbeelden!

De Smaak Van Lubbeek

De Smaak Van Lubbeek © VRT


De VRT-reeks De Smaak Van De Keyser volgde het wedervaren van de jeneverstokers De Keyser uit Hasselt. De woonplaats van die familie lag zogenaamd in Hasselt en de serie leek soms een promotiefilmpje voor Limburg, maar de inwoners van Lubbeek wisten wel beter: het statige huis dat ze bewoonden ligt namelijk in het centrum van hun dorp.


Spanje deed dienst als Rusland

Spanje deed dienst als Rusland © Isopix


In 1965 trok Doctor Zhivago volle bioscoopzalen. De verfilming van het boek van Boris Pasternak was goed voor vijf Oscars. Het draait allemaal om dokter-dichter Yuri Zhivago, die ten tijde van de Russische revolutie als een blok valt voor de charmes van de gracieuze Lara. Het verhaal speelt zich af in Rusland, maar de weidse Russische landschappen die je op het scherm ziet, liggen eigenlijk in Spanje. Het ijzeren gordijn maakte filmopnames in de Sovjetunie namelijk nagenoeg onmogelijk. Er werd onder meer opgenomen in Soria, Salamanca en Segovia, en er kon zelfs af en toe een beetje sneeuw meegepikt worden. Het werkte: geen hond die doorhad dat er niet in de USSR werd gefilmd.


Plots stond het Vrijheidsbeeld in Los Angeles

Plots stond het Vrijheidsbeeld in Los Angeles


Een groep jonge mensen organiseert een afscheidsfeestje voor Rob Hawkins, die naar Japan vertrekt. Plotseling voelen ze een korte aardbeving, gevolgd door een explosie. Met een videocamera slaagt Hud, één van de jongeren, erin om alles te filmen: da’s het verhaal van Cloverfield in een notendop. Een monster dat een hele stad dreigt te vernietigen en ervoor zorgt dat het hoofd van het Vrijheidsbeeld plots naar beneden valt: aan spectaculaire scènes geen gebrek in de film. Ondanks de aanwezigheid van dat Vrijheidsbeeld, werd de sciencefictionfilm niet in New York opgenomen, maar in Los Angeles. Zoals veel andere films trouwens: Hollywood ligt namelijk op het grondgebied van Los Angeles.


Een Normandisch strand in Ierland

Een Normandisch strand in Ierland © Photo News

Saving Private Ryan van Steven Spielberg was goed voor een Oscar in de categorie beste regie. De prent werd geroemd voor de realistische weergave van de oorlogsgruwelen, en in de beginscène krijgen we meteen de landing in Normandië op D-day voor de kiezen. Er werd echter niet opgenomen in Frankrijk, maar in Ierland. Ongeveer 2500 strijdkrachten van de Ierse landsverdediging figureerden in de film.

Casablanca, V.S.

Casablanca, V.S. © Isopix


In Casablanca dartelen Ingrid Bergman en Humphrey Bogart niet door het Marokkaanse landschap, zoals velen geloven. De klassieker werd opgenomen in de Warner Bros.-studio in Burbank en op het terrein van een luchthaven bij Los Angeles.


Los Angeles aan de oostkust

Los Angeles aan de oostkust


Brian De Palma had eerst Robert De Niro in gedachten voor de rol, maar uiteindelijk mocht Al Pacino in 1983 in de huid kruipen van kettingcocaïnesnuiver en nietsontziend gangster Tony Montana in Scarface. Ondanks het feit dat de film zich afspeelt in Miami, werd-ie opgenomen in Los Angeles.


Het Franstalige deel van Duitsland

Het Franstalige deel van Duitsland © Isopix

The Missing is een onderhoudende misdaadserie. De reeks lokte heel wat kijkers en er kwam een tweede seizoen met onder meer Filip Peeters, Tchéky Karyo en Keeley Hawes. Het verhaal speelt zich zogenaamd af in Duitsland, Zwitserland en Parijs, maar de opmerkzame kijker ontwaarde verkeersborden met Franse tekst op locaties die Duitsland moesten voorstellen, scènes in Parijs die duidelijk in Brussel werden opgenomen en beelden van een ontmoeting in Zwitserland waarop het Duitse stadje Monschau, vlakbij België en tamelijk geliefd bij Vlaamse en Nederlandse dagjestoeristen, duidelijk herkenbaar is. De reeks werd dan ook bijna volledig in België - en voor een klein stuk in Duitsland - opgenomen, en dat werd soms niet al te best gecamoufleerd.

De ene jungle is de andere niet, maar gelijkt er wel op

De ene jungle is de andere niet, maar gelijkt er wel op © Photo News


De oorlogsfilm Platoon betekende de doorbraak van Charlie Sheen, toen hij nog een acteur was die zich niet voornamelijk liet opmerken door zijn escapades met drugs en dames van lichte zeden. Het epos over de Vietnamoorlog, dat bij heel wat kijkers hard binnenkwam vanwege de vele expliciete geweldscènes, werd bedacht met Oscars voor beste film en beste regisseur. Een welkome beloning voor de acteurs en de filmploeg, die door regisseur Oliver Stone tot het uiterste gedreven werden tijdens de opnames. Kleine kanttekening: de film werd niet in de Vietnamese, maar wel in de Filipijnse jungle opgenomen.


Nepchicago

Nepchicago © Miramax Films Corporation

Chicago staat te boek als één van de beste musicals ooit. In die muziekfilm met Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones en Richard Gere staat de moord op een advocaat centraal. Het verhaal is losjes gebaseerd op waargebeurde feiten. Er valt evenwel een kleine valse noot op te tekenen: Chicago werd niet opgenomen in Chicago, en zelfs niet in de Verenigde Staten. De Canadese stad Toronto moest namelijk als nepchicago fungeren.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook