Laat je inspireren door deze films over straffe vrouwen!

Op 8 maart is het internationale vrouwendag: het is dan ook geen toeval er dat deze week met Captain Marvel en On the Basis of Sex twee films over straffe vrouwen in de bioscoop verschijnen. Maar terwijl de superheldenfilm Captain Marvel fictie is van de bovenste plank, is On the Basis of Sex gebaseerd op een waargebeurd en inspirerend verhaal.

Laat je inspireren door deze films over straffe vrouwen! © Isopix


On the Basis of Sex vertelt het verhaal van juriste Ruth Bader Ginsburg (Felicity Jones), die in een door mannen gedomineerde wereld haar weg naar het Amerikaans Hooggerechtshof heeft bevochten. Ze groeide zo uit tot een van de grootste vrouwelijke iconen ter wereld.

Ruth Bader Ginsburg is heus niet de enige straffe vrouw die de filmmakers inspireerden. Wij zetten nog enkele films gebaseerd op waargebeurde feiten op een rijtje met krachtige vrouwen in de hoofdrol!

Bekijk ook:
Captain Marvel: girlpower met een vleugje nostalgie

Colette

Colette © Isopix


Eerder dit jaar al kwam Colette (2019) in de zalen, een film over de rebelse Franse schrijfster Sidonie-Gabrielle Colette met Keira Knightley in de hoofdrol die zich afspeelt in Frankrijk begin 20ste eeuw. De film focust op het frivole jonge leven van de schrijfster, toen ze nog geen beroemdheid was en haar naam nog moest zien te maken. De film toont hoe ze haar eerste echtgenoot Willy (Dominic West) ontmoet, een uitgever/rokkenjager die haar literaire talent ontdekt maar haar populaire feuilletonromans aanvankelijk onder zijn eigen naam uitbrengt. De boeken groeien uit tot een ongekend succes en dat geeft Colette een stem in de maatschappij. Ze wordt steeds toonaangevender op het vlak van mode, literatuur en seksuele expressie. Colette groeit, kortom, uit tot een feministisch icoon. Trots blijft ze op haar voetstuk staan, wars van conventies, terwijl jaloerse mannen proberen haar terug op de grond te krijgen.

Bekijk ook:
Lust for life: Keira Knightley als flamboyante schrijfster Colette in nieuwe biopic

The Post

The Post © Isopix

The Post (2017) vertelt het verhaal van Katherine Graham (Meryl Streep), die na het overlijden van haar man de eerste vrouwelijke uitgever wordt van een grote Amerikaanse krant. Al snel komt ze in het oog van de storm terecht wanneer twee journalisten van de krant geheime documenten over de oorlog in Vietnam te pakken krijgen die een weinig flatterend licht werpen op de rol van de VS in Vietnam. Wanneer de Washington Post door het Amerikaanse gerecht wordt afgedreigd, komt ze voor een aantal verscheurende praktische en morele keuzes te staan.

The Post van Steven Spielberg was goed voor twee Oscarnominaties voor beste film en beste actrice. Met Tom Hanks in de rol van hoofdredacteur Ben Bradlee.

Battle of the Sexes

Battle of the Sexes © Isopix

Battle of the Sexes (2017) vertelt het verhaal van tennisster Billie Jean King (Emma Stone). In de jaren zeventig bevindt de tennisspeelster zich op het hoogtepunt van haar carrière. Daarnaast zet ze zich in voor de gelijkberechtiging van vrouwen. De voormalige tennisspeler Bobby Riggs (Steve Carell) heeft zijn beste jaren achter zich en kampt met een gokverslaving. In het publieke debat over vrouwenrechten verdedigt hij het tegenovergestelde standpunt van Billie Jean: vrouwen horen aan de haard. De kemphanen besluiten hun meningsverschil uit te vechten in een historische tennismatch: de Battle of the Sexes. De wedstrijd stond in 1973 symbool voor de opkomende vrouwenrechten en de strijd voor gelijke vergoedingen in de sport.

Battle of the Sexes kreeg twee nominaties voor de Golden Globes.

Hidden Figures

Hidden Figures © Isopix


In Hidden Figures (2016) maken we kennis met Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson. Drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA en daar sleutelposities bekleden in het ruimteprogramma op een moment dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie de zogeheten 'space race' uitvechten. Ze weten belangrijke wiskundige data te leveren om de eerste succesvolle ruimtemissie te realiseren. In tijden van segregatie ging dat uiteraard niet zonder slag of stoot.

Hidden Figures met Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe was goed voor drie Oscarnominaties.

Suffragette

Suffragette © Isopix


Londen, 1912. Maud (Carey Mulligan) is een jonge arbeidster die zich aansluit bij de feministische suffragettebeweging. Steeds meer werkende vrouwen komen op voor hun rechten en ijveren voor de invoering van het stemrecht. Maud raakt gefrustreerd wanneer de vreedzame betogingen niets opleveren en begint te radicaliseren. Het duurt niet lang voor ze naar geweld grijpt om haar doel te bereiken. Ze zet alles wat haar dierbaar is op het spel in haar strijd voor vrouwenstemrecht en hoe harder de tegenwind, des te vastberadener zij en de steeds groeiende beweging worden.

Suffragette (2015) vertelt het indrukwekkende waargebeurde verhaal van de eerste feministische beweging in Groot Brittannië, die bestond uit strijdlustige en onvermoeibare vrouwen die bereid waren hun leven te geven voor hun ideaal, namelijk stemrecht voor de andere helft van de wereldbevolking. Met ook nog Helena Bonham Carter en Meryl Streep.

Made in Dagenham

Made in Dagenham © Isopix


Engeland, 1968. De Fordfabriek in Dagenham is één van de grootste werkgevers van het Verenigd Koninkrijk. Ford stelt vooral mannen te werk, maar ook 187 vrouwen die stoffen omhulsels naaien voor het interieur. Hun werkomgeving is erg slecht en bovendien ontdekt één van de vrouwen dat haar loon maar een fractie bedraagt van het loon van haar mannelijke collega's. Al snel ontstaat er een opstand. De vakbond en het thuisfront hebben hun bedenkingen, maar de vrouwen houden voet bij stuk.

Made in Dagenham (2010) is een luchtig drama met Sally Hawkins, Andrea Riseborough en Rosamund Pike in de hoofdrollen.

The Iron Lady

The Iron Lady © Isopix

The Iron Lady (2011) vertelt het levensverhaal van Margaret Thatcher, de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk, een functie die ze vervulde van 1979 tot 1990. Het verhaalt start wanneer Thatcher al een tijdje met pensioen is: ze vertelt hoe ze destijds de politieke ladder beklom als kruideniersdochter in een door mannen gedomineerde wereld en uitgroeide tot een van de machtigste politici van de twintigste eeuw.

Meryl Streep won voor haar vertolking haar derde Oscar. Regisseur van The Iron Lady is Phyllida Lloyd, niet toevallig een vrouw. Margaret Thatcher zelf verklaarde ooit dat feminisme vergif was, maar bleek toch een rolmodel voor heel wat vrouwen.

Erin Brockovich

Erin Brockovich © Isopix

Erin Brockovich (Julia Roberts) is een gescheiden moeder met drie kleine kinderen die alles op alles zet om haar gezin te kunnen onderhouden. Als Erin eindelijk een respectabele baan heeft gevonden bij een advocatenkantoor, wil ze bewijzen dat ze meer in huis heeft dan een paar borsten en een stel lange benen. Ze komt er door eigen onderzoek achter dat een miljardenbedrijf drinkwater vervuilt door het lozen van gif. In eerste instantie neemt niemand Erin serieus, zelfs de zieke bewoners van het nabijgelegen woestijnstadje niet. Samen met haar baas zet ze de strijd verder, met alle gevolgen vandien...

Julia Roberts kreeg voor haar rol de Oscar voor beste actrice. De echte Erin Brockovich is kort in de film te zien als serveerster Julia.

Gorillas in the Mist

Gorillas in the Mist © Isopix


In 1966 woont Dian Fossey (Sigourney Weaver) een spreekbeurt bij van dokter Louis Leakey. Na afloop klampt ze hem aan. Ze wil in zijn opdracht naar Afrika reizen om er gorilla's te bestuderen. Haar studies én haar ervaring met gehandicapte kinderen kunnen haar helpen de berggorilla's te benaderen en te bestuderen, meent ze. Haar vastberadenheid maakt indruk. Enkele weken later zegt Dian vaarwel aan haar vaste baan, haar verloofde en haar vertrouwde wereld en vertrekt voor zes maanden naar Centraal-Afrika. Het duurt meerdere weken voor ze een eerste gorilla te zien krijgt. Net als ze de moed wil opgeven, krijgt... ze haar eerste exemplaar te zien.
Fossey komt al snel in contact met de illegale handel in gorillahuiden, en dringt er bij de Rwandese overheid op aan hier iets aan te doen. Ze slaan haar aanbod af daar volgens hen stroperij de enige bron van inkomen is voor enkele Rwandezen. Ze besluit daarom het heft in eigen hand te nemen.

Gorillas in the Mist was goed voor vijf Oscarnominaties, waaronder die voor beste actrice.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook