Laatste kans: deze series moet je zien voor het te laat is!

Netflix schotelt ons dagelijks nieuwe films, series en docu's voor, maar af en toe moet er ook eens grote kuis gehouden worden. Deze maand maakt onze favoriete streamingdienst het wel heel bont, want de komende weken gaan meer dan 60 titels op de schop, en dan vooral een reeks schitterende BBC-series zoals 'Call the Midwife', 'Doctor Who' en de majestueuze natuurdocumentaire 'Planet Earth'.

Laatste kans: deze series moet je zien voor het te laat is! © IMDb


Er zit dus maar één ding op: bingen tot je erbij neervalt. Laat de echte lenteschoonmaak nog maar even voor wat hij is, want die gaat echt niet lopen. Deze series jammer genoeg wel, dus haast je, voor het te laat is. Het is nu of nooit!

Foto : Planet Earth, Call the Midwife en Doctor Who

Call the Midwife

Call the Midwife © IMDb


De serie 'Call the Midwife' is gebaseerd op de gelijknamige memoires van voormalig verloskundige Jennifer Worth en situeert zich in het Londen van de jaren '50 en '60. De net afgestudeerde, naïeve Jenny Lee gaat als vroedvrouw in de arme Oost-Londense wijk Poplar werken. Daar woont ze samen met andere vroedvrouwen (zowel nonnen als 'gewone' dames) in klooster Nonnatus House, het 'hoofdkwartier' van de midwives. Op hun fietsen sjezen ze de hele wijk door en schieten ze het ene probleemgeval na het andere te hulp.

De verloskundige gevallen die aan bod komen zijn heel interessant, vooral als je de gebrekkige medische kennis en hulpmiddelen uit die tijd bekijkt. Bovendien gaat de serie geen taboes of moeilijke onderwerpen uit de weg. Sociale, culturele en economische problemen uit die tijd komen uitgebreid aan bod: miskramen en doodgeboorte, abortus en ongewenste zwangerschap, aangeboren afwijkingen, armoede, ziektes en epidemieën, prostitutie, incest, religie, racisme, vooroordelen, alcoholisme, handicaps, (toen illegale) homoseksualiteit, vrouwelijke genitale verminking en liefde in al haar facetten. De serie is zeer waarheidsgetrouw, met allerlei interessante historische (medische) gebeurtenissen, zoals de babyboom, de introductie van lachgas als pijnstiller en de de opkomst van de anticonceptiepil.

De serie Call the Midwife viel herhaaldelijk in de prijzen, waaronder verschillende TV Choice Awards en National Television Awards. Intussen zijn er 8 seizoenen van gemaakt, waarvan er - nog tot 30 maart- 5 op Netflix staan.

Call the Midwife, 5 seizoenen, verdwijnt op 30 maart van Netflix

Doctor Who

Doctor Who © IMDb


Doctor Who is een fantastische Sci-Fi serie die al ontzettend lang meegaat. In elk seizoen volgen we 'The Doctor', een Time Lord en zijn schip TARDIS. Met het schip reist de alien door tijd en ruimte, al ziet het er een stuk minder comfortabel uit dan het daadwerkelijk is. TARDIS, wat staat voor Time and Relative Dimensions In Space, ziet er aan de buitenkant uit als een ouderwetse Engelse politietelefooncel, maar dan in het blauw. Gelukkig is het schip van binnen een heel stuk groter, waardoor er altijd iemand meekan op avontuur. De Doctor reist altijd in het gezelschap van een of meerdere reisgenoten en beleeft allerlei bijzondere avonturen.

In de rol van The Doctor zagen we al David Tennant, Matt Smith, Peter Capaldi, Christopher Eccleston en Jodie Whittaker.

Doctor Who, 6 seizoenen, verdwijnt op 30 maart van Netflix

Misfits

Misfits © IMDb


In Misfits volgen we vijf delinquenten tijdens hun werkstraf. Daar worden ze verrast door een magnetische storm. Achteraf blijken ze over bovennatuurlijke krachten te beschikken, die telkens ook een uitdrukking zijn van hun karakter. Zo verkrijgt de laaggeschoolde 'chav' Kelly Bailey de gave van telepathie. Curtis Donovan, die op de vlucht is voor zijn verleden, krijgt dan weer de kans om de tijd terug te draaien. De sensuele Alisha Daniels kan nu alle hoofden op hol brengen met een aanraking, en de vaak genegeerde Simon Bellamy kan plots onzichtbaar worden. De enige die onveranderd lijkt, is Nathan Young.

Reclasseringsambtenaar Tony houdt op zijn beurt enkel negatieve dingen over aan de storm. Waanzin is zijn deel terwijl hij ziedend op jacht gaat naar de verdwenen misfits. In een confrontatie met Kelly komt hij bovendien ongelukkig om het leven. De vijf trachten er dan ook alles aan te doen om Tony's dood (het gevolg van Kelly's zelfverdediging) te verbergen. Alleen wordt hij vervangen door zijn eigen verloofde, Sally. Zij vermoedt natuurlijk dat de vijf misfits meer weten dan ze zeggen.

Deze Britse bovennatuurlijke megahit sleepte meerdere BAFTA's in de wacht, waaronder een BAFTA voor Beste dramaserie.

Misfits, 5 seizoenen, verdwijnt op 30 maart van Netflix

Planet Earth: The Complete Collection

Planet Earth: The Complete Collection © IMDb


Deze natuurserie van de BBC vertelt het epische, meeslepende verhaal van het leven op aarde. Van de grootste rivieren tot de hoogste bergen, van verborgen ondergrondse grotten tot uitgestrekte woestijnen: deze serie neemt je mee op reis langs de meest extreme leefomgevingen van dieren. Jammer genoeg verdwijnt deze majestueuze natuurdocumentaire op 30 maart. Net als 'Africa', 'The Blue Planet: A Natural History', 'Frozen Planet' en 'Secrets of the Earth' (al op 29 maart).

Gelukkig komt Netflix vanaf 5 april met opvolger 'Our Planet'. Deze nieuwe natuurdocumentaire van acht afleveringen is van dezelfde makers als 'Planet Earth' en kwam tot stand in samenwerking met Silverback Films en WWF. Deze ambitieuze serievoert natuurliefhebbers van de Himalaya naar de diepste oceanen en alles ertussenin.

Secrets of the Earth, Planet Earth: The Complete Collection, Africa, The Blue Planet: A Natural History en Frozen Planet verdwijnen op 29 en 30 maart van Netflix

Opvolger 'Our Planet' verschijnt op 5 april op Netflix

Top Gear

Top Gear © IMDb


Wie gek is op auto's en alles wat eromheen komt kijken, moet Top Gear gezien hebben. Richard Hammond, Jeremy Clarkson en James May weten op hilarische wijze je alles te vertellen over auto's. Het trio gaat de wereld rond om bepaalde wagens te testen, maken de meest absurde dingen mee en werken daarbij ook voortdurend op je lachspieren. De legendarische serie is inmiddels niet meer in handen van het huidige trio, maar wordt sinds 5 mei 2016 door Chris Eveans gepresenteerd. Het programma onderscheidt zich van andere series omtrent auto’s door de humor van de presentatoren.

Top Gear, 5 seizoenen, verdwijnt op 30 maart van Netflix

House of Cards Trilogy (BBC)

House of Cards Trilogy (BBC) © IMDb


Francis Urquhart werkt al jaren keihard om zijn doel te bereiken. Als hij te horen krijgt dat hij kan fluiten naar promotie, besluit de Britse politicus wraak te nemen op het stelsel dat zijn carrière dwars zit.

Michael Dobbs schreef eind jaren tachtig het boek House of Cards. In die periode was hij nauw betrokken geweest bij het bewind van Margaret Thatcher. Als geen ander wist hij dan ook hoe het er achter de gesloten deuren aan toe ging, hoe er verbonden werden gesloten, kandidaten werden geëlimineerd en mensen tegen elkaar werden uitgespeeld. Dobbs bracht dat als eerste naar buiten in een fictieboek, waarin, zo bleek later, de waarheid wel erg dichtbij kwam.

De BBC besloot om in 1990 het boek te verfilmen tot een miniserie. Het paste prachtig in het tijdsbeeld, want Thatcher vertrok ook in dat jaar. De toegevoegde waarde  van de BBC-versie van House of Cards is de typisch Britse setting. Beschaafd en bijna stijfjes gaat iedereen door het leven. Een aanzienlijke rol is er weggelegd voor het Lagerhuis. In het Britse systeem moet de premier zich telkens verdedigen en krijgt hij direct de wind van voren.

Mooi is het ook om in de BBC-versie van House of Cards de evolutie en de omvan van de rollen van de verschillende hoofdpersonages te volgen. Dat verschilt namelijk nogal van de Amerikaanse versie. Claire Underwood bijvoorbeeld, de echtgenote van Frank Underwood (Kevin Spacey) in de Amerikaanse versie, heeft een grote rol en een eigen carrière. In Groot-Brittannië van begin jaren negentig was dat voor de meeste vrouwen nog wel een ander verhaal. Elizabeth Urquhart speelt een rol op de achtergrond en rijdt zelfs haar man nog vrolijk naar van de ene bestemming naar de volgende.

Na de mini-serie van vier afleveringen van een uur, waarvoor hoofdrolspeler Ian Richardson een BAFTA-Award won als beste acteur, zijn er vervolgens nog twee seizoenen gemaakt. De volledige trilogie staat op Netflix, maar verdwijnt eind maart.

House of Cards Trilogy (BBC), 3 seizoenen, verdwijnt op 30 maart van Netflix

The Americans

The Americans © IMDb


De CIA spreekt tot de verbeelding. Van 'Alias' en Jason Bourne tot 'Homeland': heel wat series draaien rond de Amerikaanse veiligheidsdienst. Maar in hoeverre komen die Hollywoodproducties overeen met de realiteit? Jonna Hiestand Mendez werkte 27 jaar lang als undercoveragent voor de CIA. "Boeken, films en tv-series hebben het altijd bij het verkeerde eind", meent ze. Er is echter één uitzondering op die regel. De serie 'The Americans', waarvan er 5 seizoenen op Netflix staan, komt dicht bij de waarheid. "Vanaf de eerste aflevering was ik verslaafd, vooral omdat het verhaal me zo bekend voorkwam."

Het plot van 'The Americans' draait rond het leven van Philip en Elizabeth Jennings, een getrouwd koppel dat in de jaren '80 - tijdens de Koude Oorlog - in de omgeving van Washington woont. Ze lijken het perfecte gezinnetje, met twee kinderen en een huis in een rustige buitenwijk. Overdag werken ze als reisagenten, maar eigenlijk zijn ze Russische spionnen die undercover leven in Amerika. 's Nachts doen de KGB-agenten er alles aan om informatie in te winnen van de politieke wereld in Washington D.C. Zelfs hun kinderen kennen hun verleden niet. Helemaal niet zo vergezocht, aldus Jonna Hiestand Mendez. "Op een bepaald moment leefden er echt Sovjet-spionnen die zich voordeden als Amerikanen."

The Americans, 5 seizoenen, verdwijnt op 31 maart van Netflix

Auschwitz: The nazis and the final solution

Auschwitz: The nazis and the final solution © Netflix


Deze aangrijpende zesdelige documentaireserie behandelt een van de gruwelijkste onderwerpen uit de geschiedenis: de Holocaust en het beruchte concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Na interviews met 100 overlevenden en een onderzoek van drie jaar is er zo veel informatie over het kamp verzameld dat de geënsceneerde dramatische gebeurtenissen in deze documentaire dicht bij de historische werkelijkheid liggen. Een pijnlijk realistische blik op de plek waar de grootste massamoord in de geschiedenis van de mensheid heeft plaatsgevonden.

Ook de 5-delige docuserie 'Secrets of the Third Reich II', waarin de verloren, verborgen of onbekende geheimen van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog worden eindelijk onthuld, verdwijnt op 31 maart, net als de Duitse 6-delige reeks 'Geheimnisse Des Dritten Reichs'.

Auschwitz: The nazis and the final solution, 1 seizoen, verdwijnt op 30 maart van Netflix
Secrets of the Third Reich II en Geheimnisse Des Dritten Reichs verdwijnen op 31 maart van Netflix

Apocalypse: Hitler

Apocalypse: Hitler © Netflix


In Apocalypse volgen we verschrikkelijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de mens, of de mensen die er verantwoordelijk voor zijn. Adolf Hitler was een verschrikkelijke man die uiteraard verantwoordelijk is geweest voor de Tweede Wereldoorlog. Maar wat bewoog hem, wat waren zijn doelen en hoe ziet zijn levensverhaal eruit? Achter elk groot probleem zit wel een reden en in deze documentaire-reeks komen we erachter hoe het zit bij Hitler. Een indrukwekkend verhaal die een van de meest verschrikkelijke historische personages van top tot teen bestudeert. Jammer genoeg verwijnt deze docuserie op 31 maart van Netflix, evenals enkele andere series uit de Apocalypse-reeks zoals 'Apocalypse: Stalin', 'Apocalypse: Verdun' en 'Apocalypse: World War II'.

Apocalypse: Hitler, Apocalypse: Stalin, Apocalypse: Verdun en Apocalypse: World War II verdwijnen op 31 maart van Netflix

Curious and Unusual Deaths

Curious and Unusual Deaths © Netflix


Deze documentaireserie laat zien hoe de dood ons kan verwonderen. Een kundige blik op een man die verdronk in de waterbak van zijn kat en andere bizarre sterfgevallen. Soms hoor je verhalen waarvan je bijna niet kunt geloven dat ze waar zijn. Dat is precies wat je voorgeschoteld krijgt in 'Curious and Unusual Deaths'. In deze serie worden in iedere aflevering namelijk de meest vreemde sterfsituaties behandeld. Van een man die omkomt in zijn zelfgemaakt sauna tot een vrouw die sterft aan een overdosis vitaminen. Gekker gaat het niet worden. -

Curious and Unusual Deaths, 1 seizoen, verdwijnt op 29 maart van Netflix

The Red Tent

The Red Tent © IMDb


And last but not least de 2-delige bijbelse miniserie 'The Red Tent'. Daarin wordt het verhaal van Jacob verteld door de ogen van zijn dochter Dinah en zijn vier vrouwen, die voor het meisje zorgen in de speciale rode tent. Dinah's verhaal begint bij haar moeders: Lea, Rachel, Zilpa en Bilha, de vier vrouwen van Jakob. Zij houden van Dinah en geven haar geschenken, om haar te steunen tijdens haar harde jeugd, een roeping als vroedvrouw en een nieuw huis in een ver en vreemd land. Zo is er ook de 'Rode Tent', een plaats waar de vrouwen van Jakobs stam tijdens geboortes, menstruatie en ziekte worden afgezonderd.

The Red Tent, 1 seizoen, verdwijnt op 29 maart van Netflix

Grote kuis op Netflix: ook Vlaamse crimi op de schop
Deze films en series staan in maart op het menu bij Netflix

Start Netflix op Proximus TV via het menu 'op aanvraag' > series of via het kanaal 204!

Kies nu voor Netflix als tv-bonus in je Tuttimus of Familus pack van Proximus TV en bekijk deze film rechtstreeks op je tv-scherm (menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204)!

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook