‘The Night Manager’: interview met Simon Cornwell

Wij hadden een goed gesprek met de producer van de spannende serie ‘The Night Manager’: Simon Cornwell, de zoon van bestsellerauteur John Le Carré. Lees het hier!

‘The Night Manager’: interview met Simon Cornwell © 2016 AMC NETWORK ENTERTAINMENT LLC. ALL RIGHTS RESERVED


‘The Night Manager’ is een spannende achtdelige miniserie met Tom Hiddleston en Hugh Laurie, en gebaseerd op de gelijknamige spionagethriller van John Le Carré, die in het Nederlands de titel ‘De Ideale Vijand’ kreeg.

De serie won dit jaar drie Golden Globes (Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Olivia Colman) en twee Primetime Emmy’s (beste regie voor Susanne Bier, en beste muziek).

Het verhaal
We volgen de Britse ex-soldaat Jonathan Pine (Tom Hiddleston) die nu aan de slag is als nachtwachter in een luxueus hotel in Caïro. Wanneer Egypte gegrepen wordt door de Arabische lente, wordt Pine door veiligheidsagente Angela Burr (Olivia Colman) gerekruteerd om te infiltreren in het kringetje rond de internationale zakenman Richard Roper (Hugh Laurie).The Night Manager is op zaterdag 11 februari om 20 uur in marathonuitzending te zien op AMC. Deze zender is bij Proximus TV te bekijken met de Entertainment Channels op kanaal 194.

Wij hadden een goed gesprek met de producer van ‘The Night Manager’: Simon Cornwell, de zoon van bestsellerauteur John Le Carré.

Producer, en zoon van auteur John Le Carré: Simon Cornwell

Producer, en zoon van auteur John Le Carré: Simon Cornwell © 2016 AMC NETWORK ENTERTAINMENT LLC. ALL RIGHTS RESERVED


- Proximus TV:  Uw vader, John le Carré, is beroemd als auteur van spionagethrillers. U bent, net als uw broer overigens, producer geworden. Hoe is die familiezaak ontstaan?

- Simon Cornwell: Ongeveer dertig jaar geleden kwamen mijn broer en ik op het idee om samen iets te beginnen in de filmindustrie, meer bepaald de productie van films. Mijn broer, Nick Harkaway, is ook auteur en we produceerden eerst zijn scenario’s. Later heeft mijn vader ons gevraagd de zijne ook te producen. Wij zijn dus de officiële producers geworden van de boeken van John Le Carré, maar we werken ook met scenario’s van andere hedendaagse auteurs.

We vinden het belangrijk om de bedenker van een verhaal centraal te stellen. Al van in onze kindertijd begrijpen wij de rol van een schrijver, en wij hebben immens veel respect voor de romans waarmee we werken.

De spionagethriller die de aandacht trok van … Brad Pitt

De spionagethriller die de aandacht trok van … Brad Pitt © 2016 AMC NETWORK ENTERTAINMENT LLC. ALL RIGHTS RESERVED

- Proximus TV: Welke ambities had u met "The Night Manager", een roman van uw vader?

- Simon Cornwell: “The Night Manager” werd in 1993 gepubliceerd door mijn vader, John Le Carré. Aanvankelijk werden de rechten verkocht aan Paramount en zou Sydney Pollack ermee aan de slag gaan. Het scenario werd geschreven door Robert Towne (die ook de scenario’s schreef voor “China Town” en “The Firm”) … maar het project raakte niet van de grond. Het scenario was niet goed, Pollack had andere dingen lopen en de film werd niet gemaakt. Later heeft Brad Pitt een optie genomen op het boek, er werd een ander scenario geschreven, maar opnieuw gebeurde er niets mee. Het boek telt zeshonderd pagina’s en is nochtans erg geschikt filmmateriaal … het verhaal speelt zich af op verschillende spectaculaire locaties.

Gouden jaren van de tv-serie

- Simon Cornwell: Intussen is de tv-wereld erg veranderd en zien we dat de gouden jaren van de tv zijn aangebroken, met een keur aan series van topkwaliteit. Ook de budgetten voor dergelijke series zijn enorm gegroeid. In 2013 bedachten we ons daarom dat het misschien een goed idee zou zijn om van “The Night Manager” een miniserie te maken. Drie jaar geleden geloofde niemand in het project, maar gelukkig hapte de BBC toch toe en konden we de serie uiteindelijk draaien met BBC en AMC.

Draaidagen in Zwitserland, Marokko, Spanje…

Draaidagen in Zwitserland, Marokko, Spanje… © 2016 AMC NETWORK ENTERTAINMENT LLC. ALL RIGHTS RESERVED

- Proximus TV: “The Night Manager” werd gedraaid op verschillende prachtige locaties … Bent u op alle filmlocaties geweest?

- Simon Cornwell: Ja ja, ik ben er geweest. Het budget was van die aard dat we konden filmen in al deze prachtige plaatsen. We hebben eerst gedraaid in Zwitserland, dan in Londen, Devon, een eiland bij Majorca, Casablanca … De scènes in Egypte, bij het uitbreken van de Arabische Lente, zijn gefilmd in Marrakech.

- Proximus TV: Was het de eerste keer dat u voor televisie werkte, en niet voor het grote doek?
- Simon Cornwell: Ja, en het was een fantastische ervaring. Ook de regisseur, Susanne Bier, had nog niet eerder voor televisie gewerkt. Ze was erg enthousiast om te kunnen werken met mensen als Hugh Laurie ("Dr. House") die wel ervaring had met het kleine scherm.

Hugh Laurie als miljardair zonder scrupules

Hugh Laurie als miljardair zonder scrupules © 2016 AMC NETWORK ENTERTAINMENT LLC. ALL RIGHTS RESERVED

- Proximus TV: Hebt u gekozen voor Hugh Laurie als slechterik?

- Simon Cornwell: Het is Hugh Laurie die ons gekozen heeft! Hij was weg van het boek en wilde de rechten al kopen sinds het uitkwam. Hij was echt gegrepen door het project.  Hij wilde eerst de rol van Jonathan Pine spelen, maar besliste later dat hij goed zou zijn in de rol van de slechterik van dienst, Richard Roper. Op een dag ging ik in Londen koffie drinken met hem en toen zei hij me dat hij absoluut deel wilde uitmaken van het project, al was het voor een kleine rol op de set van "The Night Manager".

(nvdr Hugh Laurie vertelde het volgende in een interview met de BBC:"I just told the producers that I would be happy to do any job on the production, as an actor, caterer, anything I can to make it go– I just wanted to be involved with it.")

Seks en spionage

Seks en spionage © 2016 AMC NETWORK ENTERTAINMENT LLC. ALL RIGHTS RESERVED

- Proximus TV: In de serie hangt er een echte seksuele spanning tussen Tom Hiddleston, Elizabeth Debicki én Hugh Laurie…

- Simon Cornwell: De relatie tussen deze personages is zeer intens, en dat is precies een van de redenen waarom we zo blij zijn met Suzanne Bier als regisseur. Ze heeft uitstekend werk geleverd. Tijdens het filmen heeft Suzanne voortdurend die spanning tussen de drie acteurs hoog gehouden: Hugh Laurie (de miljardair), Tom Hiddleston (de held) en Elisabeth Debicki (de maîtresse van Richard Roper). Er is ook een soort van homo-erotische aantrekking tussen de twee mannen, Richard Roper en Jonathan Pine. Die twee hebben een erg complexe relatie, een beetje zoals tussen een vader en een zoon.

- Proximus TV:  Over een vader-zoonrelatie gesproken… is het moeilijk om samen te werken met uw vader?
- Simon Cornwell: In bijna alle boeken van mijn vader is er sprake van complexe relaties tussen vaders en zonen. Hijzelf had een gecompliceerde relatie met zijn eigen vader. Mijn grootvader was een flamboyante, charismatische figuur, maar ook een moeilijke man. Tussen mijn vader en mezelf lopen de dingen gelukkig heel eenvoudig.

John Le Carré, een auteur met een hart voor acteurs en filmmakers

John Le Carré, een auteur met een hart voor acteurs en filmmakers © 2016 AMC NETWORK ENTERTAINMENT LLC. ALL RIGHTS RESERVED

- Proximus TV: Is John Le Carré zelf ook op de set geweest?

- Simon Cornwell: Mijn vader heeft geprobeerd om niet te vaak op de set te verschijnen om de acteurs en de technici niet te veel af te leiden. Hij is ook een drukbezet man: hij is 85 jaar oud, maar heeft net een nieuw boek gepubliceerd en heeft in zijn hoofd al een nieuw verhaal klaarzitten.

Als je schrijft, ben je meester over je personages, maar op een filmset zie je hoe de acteurs er hun ding mee doen: voor mijn vader is dat een gecompliceerd emotioneel proces. Hij stond heel dicht bij Sidney Pollack en Stanley Kubrick (die aan mijn vader had gevraagd het scenario van "Eyes wide shut" te schrijven, iets wat hij uiteindelijk niet gedaan heeft)… Hij spendeerde veel creatieve tijd met deze filmmakers.

Mijn vader had ook een intense band met bepaalde acteurs, zoals Philip Seymour Hoffman. Hij is ook al lang bevriend met Hugh Laurie, die op zijn vorige verjaardag nog piano heeft gespeeld … Wist je trouwens dat mijn vader kort te zien is in aflevering vier van "The Night Manager"? Een beetje zoals Hitchcock altijd deed, op de achtergrond.

Eén seizoen

Eén seizoen © Photonews

- Proximus TV: Krijgt "The Night Manager" een tweede seizoen?

- Simon Cornwell: We zouden allemaal graag een tweede seizoen maken, de acteurs en ikzelf, maar mijn vader heeft tot dusver nog geen vervolg geschreven. En een tweede seizoen dat niet geschreven is door John Le Carré, dat zien we niet direct zitten… We hebben nog wel andere projecten voor series lopen, onder meer met Danny Boyle (Oscarwinnaar in de categorie beste regie, voor "Slumdog Millionaire").

Foto: in "The Night Manager" speelt Olivia Colman de rol van een MI6-agent.

Een interview van Valérie Nimal voor Proximus TV.

The Night Manager: de serie

The Night Manager: de serie © 2016 AMC NETWORK ENTERTAINMENT LLC. ALL RIGHTS RESERVED


"The Night Manager", naar een roman van John Le Carré. Regie: Susanne Bier. Uitgezonden door BBC en AMC.
Met Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Olivia Colman (“Broadchurch”), Elizabeth Debicki, Alistair Petrie.

The Night Manager is op zaterdag 11 februari om 20 uur in marathonuitzending te zien op AMC. Deze zender is bij Proximus TV te bekijken met de Entertainment Channels op kanaal 194.

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook