"Ik breng mensen samen en dan ontstaat pure romantiek" - Een openhartig gesprek met Pascale Naessens over haar 8ste kookboek © Diego Franssens

De best verkopende auteur in België. Hét boegbeeld van de gezonde, pure keuken. En tegelijkertijd ook nog eens succesvol keramiste én meubelontwerpster. Het gaat hard voor Pascale Naessens. Het achtste kookboek is een feit, en er liggen zelfs vertaalde exemplaren in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Maar het succes went niet. Tijd voor een openhartig gesprek over haar meest recente boek Puur Pascale 2.


"Ik ben altijd met voeding bezig. Het proces om een kookboek te maken is tijdrovend maar o zo fijn. Eerst bedenk ik concepten en combineer ik verschillende smaken in mijn hoofd. Vervolgens sla ik aan het koken, ik breng mensen samen en dan ontstaat pure romantiek", zegt Pascale Naessens. "Toen ik aan mijn eerste kookboek begon, heb ik besloten om niet naar een fotostudio te trekken. Ik wil échte situaties. Hier, thuis. Op die manier krijg je andere foto’s. Het proces verloopt véél trager, maar daar hou ik net van. Je creëert een gemoedelijkere, huiselijke sfeer met veel authenticiteit en minder gestylede gerechten. Ook voor de fotograaf is het erg intensief. Hij moet veel vaker naar hier rijden. In totaal ben ik toch al snel een jaar met een kookboek bezig. Nee, niet fulltime. Zo’n boek moet sudderen en rijzen. Bovendien weet ik ook nooit waar ik ga eindigen. Het is een creatief proces."

IN VOLLE GLORIE

Waarin verschilt Puur Pascale 2 van de vorige kookboeken?

Pascale Naessens: "Ik vind niet dat een kookboek altijd helemaal anders moet zijn. Uiteraard zijn het allemaal nieuwe recepten. En net zoals in het vorige boek start ik telkens vanuit één ingrediënt. Meestal zet ik Vlaamse producten in de kijker. Ingrediënten die je makkelijk kunt verkrijgen. In dit boek (en in Puur Pascale, nvdr.) start ik meestal met een groente in zijn originele vorm, op zijn oorspronkelijke locatie. Je krijgt nu eenmaal veel meer respect voor een groentesoort als je ‘m in volle glorie op het veld ziet staan. Bovendien weten we vaak niet meer van waar onze ingrediënten afkomstig zijn. Net daarom geef ik een verhaal mee over elk hoofdingrediënt. Neem nu de courgetteplant. Die is zo mooi! Als je weet hoe zo’n groente groeit, krijg je vanzelf meer zin om er daarna iets lekkers van te maken."Heb je een favoriet ingrediënt?

Pascale Naessens: "Ik hou ontzettend veel van zeevruchten. Sint-jakobsvruchten, in het bijzonder. En van vis. Liefst zonder al te veel bereiding. Of zelfs rauw. Ik kan ook niet zonder groenten zoals venkel, broccoli, spinazie en bloemkool. En verse kruiden! Eén favoriet ingrediënt opnoemen, is onmogelijk."
 
Het voorwoord in Puur Pascale 2 is geschreven door de internationale voedingsautoriteit Dariush Mozaffarian. Vanwaar die keuze?

Pascale Naessens: "Ik ben de cardioloog en voormalige Harvard-professor en nu decaan van Tufts university, een tijdje geleden gaan interviewen. Nadat ik me verdiept had in zijn wetenschappelijke werken. Ik was dan ook ontzettend blij toen hij het voorwoord van Puur Pascale 2 wilde schrijven. Maar dat kwam er niet zomaar… Hij wilde eerst alle teksten kunnen lezen. Ik heb dus alle teksten laten vertalen. Hij heeft het volledig doorgrond. Het is een heel mooi voorwoord geworden. Ik ben er dan ook heel trots op."VERHAAL MET IMPACT
 
Je boek vliegt - net zoals alle vorige exemplaren - over de toonbank. Went dat succes?

Pascale Naessens: "Nee. Ik ben enkele jaren geleden héél klein begonnen. Vandaag hanteer ik nog altijd dezelfde manier van werken. Dat ambachtelijke en pure blijft ontzettend belangrijk. Soms ontwerp en creëer ik zelfs een speciaal bord voor één recept. Ik doe dat graag. Voor mezelf is er door de jaren heen dus niets veranderd. Voor de buitenwereld, daarentegen wel. Dat is bovendien niet altijd leuk. Soms gaan er dingen een eigen leven leiden. Er verschijnen interviews die ik nooit gegeven heb. Dat is vervelend. Aan de andere kant zijn er uiteraard ook heel wat positieve verhalen. Ik geniet van de mensen die met mijn boeken aan de slag gaan en laten weten dat het hun leven helemaal veranderd heeft."
 
Die getuigenissen heb je ook verzameld in een boek: Openhartig over eten.

Pascale Naessens: "Dat klopt. Ik ben altijd heel erg bereikbaar geweest. Uiteraard kan ik niet élke vraag beantwoorden, maar ik neem wel mijn tijd om de reacties van mijn lezers door te nemen. Dat raakt me. Sommige mails die ik krijg zijn echt ontroerend, als je leest dat mensen oppikken dat je ook op een eenvoudige manier erg gezond kunt koken en dat dit hun leven op een ingrijpende manier verbeterd. Ik ben daar oprecht dankbaar voor."

Puur Pascale 2, Uitgeverij Lannoo, EAN 9789401443944, € 29,99

Openhartig over eten, Uitgeverij Lannoo, EAN 9789401442428, € 19,99