Het Tweede Gelaat: een gesprek met Koen De Bouw en Werner De Smedt

Vanaf 23 maart 2018 kan je op Proximus TV kijken naar Jan Verheyens nieuwste film: Het Tweede Gelaat, de opvolger van De Zaak Alzheimer en Dossier K. In de hoofdrollen: Koen De Bouw en Werner De Smedt!

Het Tweede Gelaat: een gesprek met Koen De Bouw en Werner De Smedt © KFD - Eyeworks


Veertien jaar na 'De Zaak Alzheimer' en zeven jaar na 'Dossier K' kunnen we in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV vanaf 23 maart terecht voor de laatste film in de Vincke & Verstuyft-trilogie, gebaseerd op de boeken van Jef Geeraerts.

Daarin komt de ooit onvoorwaardelijke vriendschap tussen commissarissen Erik Vincke en Freddy Verstuyft onder druk te staan. Ze worden geconfronteerd met een reeks gruwelijke moorden, en een overlevend slachtoffer drijft een wig tussen de vrienden wanneer Verstuyft als een blok voor haar charmes valt. Ondertussen heeft de moordenaar een nieuw slachtoffer in het vizier…

Wij hadden een gesprek met de twee hoofdrolspelers: Koen De Bouw en Werner De Smedt!
 
Het Tweede Gelaat is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.
Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening.

Meer weten over Proximus TV?

Het Tweede Gelaat

Het Tweede Gelaat © Isopix

Wat mogen we verwachten van deze film?

Koen De Bouw: "Het is een politiefilm. Goed en kwaad worden tegenover elkaar geplaatst, met de nodige nuancering. Het spanningsveld tussen het duister en het licht, dat is wat ons interesseert. In dit geval is het een vrij extreme situatie die zich voordoet. Ik denk dat de Vincke & Verstuyft-films vooral de ambitie hebben om spannend te zijn."

Werner De Smedt: "Ik heb heel mooie herinneringen aan de eerste twee films, De Zaak Alzheimer en Dossier K, en ik denk dat deze film een mooi sluitstuk van de trilogie is. Het is fijn om in schoonheid te eindigen en met deze film kan dat. Jan Verheyen (foto) is erin geslaagd een goeie film te maken, een waardige opvolger van de andere twee films."

De trailer? Alsjeblieft!Vincke en Verstuyft

Vincke en Verstuyft © KFD - Eyeworks


Voor de verfilming van Jef Geeraerts’ boek ‘Double Face’ vinden we opnieuw Koen De Bouw en Werner De Smedt in de hoofdrollen. Zij geven voor de derde keer gestalte aan commissarissen Erik Vincke en Freddy Verstuyft.

Hoe zou je zelf je personage, zijn karakter omschrijven?

Koen De Bouw: "Erik Vincke is een zachtaardige man en – zoals ze wel eens van mensen zeggen – te goed voor deze wereld. Eigenlijk zou hij niets liever willen dan een huis in Frankrijk te hebben en daar tussen de lavendel naar Bach te luisteren. Dat is zijn ultieme droom, waar hij voorlopig in ieder geval niet aan toekomt. Integendeel, hij torst de ellende van de wereld op zich, omdat hij haast elke dag te maken heeft met de grote gruwelen van deze wereld. Zeker in het Tweede Gelaat. Hij staat vrij stabiel in het leven, ondanks de zware tegenslagen die hij heeft gekend. Het is vooral zijn werk en de gruwel die daarmee gepaard gaat, die hem toch ook deze keer wat uit balans brengen."
 
Kom je gemakkelijker in je rol als het de derde keer is?

Werner De Smedt: "Ja, want het voorbereidend werk is door de jaren heen voor een stuk al gebeurd. Het plezante aan dit verhaal is dat we als acteur en als mens ook mee ouder geworden zijn. Freddy Verstuyft begon de trilogie als jonge agent: in het begin een dertiger, een beetje onder de vleugels van Vincke. In Dossier K was hij al wat geëvolueerd, en nu is Freddy Verstuyft een mature politieagent geworden die wel nog altijd zijn buikgevoel volgt, maar toch ook zijn verantwoordelijkheid neemt."

Koen De Bouw: "Vincke is iemand die ik eigenlijk al van bij het begin vrij gemakkelijk onder de knie had."

Verschillen en gelijkenissen

Verschillen en gelijkenissen © KFD - Eyeworks

Herken je dingen van jezelf in je personage?

Koen De Bouw: "Ik probeer bij de personages die ik speel altijd op zoek te gaan naar de verschillen, maar uiteraard ook naar de gelijkenissen. Hoewel je misschien niet van verschillen en gelijkenissen moet spreken, het gaat altijd om deelpersoonlijkheden van iemand. Duistere deelpersoonlijkheden soms … Laatjes die in het dagelijkse leven normaal gesloten blijven, kun je onder het mom van een personage toch eens opentrekken, en onderkennen dat ook dat een deel van je is, dat je gelukkig wel beheerst."

"In het geval van Vincke moet ik zeggen dat we natuurlijk een aantal dingen gemeen hebben. Zo zou ik ook wel een huis in Frankrijk willen, en luister ik ook graag naar klassieke muziek. En ik denk dat ik mag zeggen dat ik redelijk zachtaardig ben."
 
Werner De Smedt: "Wel, dat buikgevoel van Verstuyft probeer ik ook wel wat te installeren in mijn eigen leven … Ik vind het belangrijk om niet alles vanuit het hoofd te doen, maar ook nog je instincten te volgen. Dat non-conformisme van Freddy Verstuyft fascineert me wel. Ik moet dat bij mezelf wel een beetje inperken, want in de realiteit is dat niet altijd gemakkelijk. Maar Verstuyft is dus wel een figuur die mij zeer genegen is."

Freddy Verstuyft op de voorgrond

Freddy Verstuyft op de voorgrond © KFD - Eyeworks

Het personage Freddy Verstuyft komt in Het Derde Gelaat merkelijk meer naar voor dan in de twee vorige Vincke & Verstuyft-films.

Werner De Smedt: "Ja, dat klopt. Ik ben daar ook wel blij om. Verstuyft bepaalt van het begin tot het einde mee de actie en geeft het verhaal mee vorm. Dat is natuurlijk wel leuk."

"In de slotscène van ‘Dossier K’ bijvoorbeeld was Verstuyft gekwetst aan zijn been. Vincke ging dus achter de slechterik van dienst aan en ik kwam daar zo in de verte nog wat aangehinkt. Ik weet nog dat ik dat redelijk frustrerend vond, haha!"

Hoe heb je je voorbereid op je rol?

Werner De Smedt: "Ik heb me enorm op die voorbereiding gesmeten. Een film, in mijn geval komt dat niet héél vaak langs, dus ik wilde nog eens pieken, een extra inspanning leveren om die kans met twee handen te grijpen en er echt iets goeds van te maken. In vergelijking met vroeger heb ik zelf ook meer métier opgedaan en weet ik veel beter wat het inhoudt om een rol goed neer te zetten."

"Ik heb me enerzijds op dat scenario gestort, echt ingezet op die teksten. Ik vond dat wel belangrijk, want je voelt af en toe dat die personages ontleend zijn aan de literatuur. Dat is ook wel tof want dat zorgt voor een bepaalde stijl, maar ik wilde dat personage op een zo natuurlijk mogelijke manier neerzetten."

"Daarnaast heb ik ook flink gesport. Ik wist dat er een aantal scènes in bloot bovenlijf waren, en een aantal vrijscènes, dus ik vond het toch belangrijk om ook fysiek goed voor de dag te komen. Elke vrije minuut zat ik dus te trainen. Dat is ook wel leuk, want je hebt een doel. Het is in elk geval goed geweest voor mijn zelfvertrouwen."

Koen over Werner

Koen over Werner © KFD - Eyeworks

Je hebt in de twee vorige films uiteraard ook met Werner De Smedt samengewerkt. Zijn jullie vrienden?

Koen De Bouw: "Toch wel, ja. Ik kan niet voor Werner spreken, maar ik geniet er in elk geval heel erg van om met hem op de set te staan. Bij deze film hebben we elkaar wat minder gezien, omdat Freddy Verstuyft hier wat meer op de voorgrond treedt, en Werner dus soms apart van mij zijn scènes heeft, bijvoorbeeld met het vrouwelijke personage. Maar binnen de context van het draaien genieten we van elkaars gezelschap."

"Daarbuiten is er weinig ruimte en tijd voor heel veel vriendschappen, of althans om elkaar veel te zien. Voordat een film in première gaat en ook daarna zijn er bijvoorbeeld wel dagen zoals deze (interviewdag, nvdr), waarop je elkaar terug ziet. Dat is altijd heel fijn."

Werner over Koen

Werner over Koen © KFD - Eyeworks

Werner De Smedt: "Ja, toch wel. Enfin, we zijn geen vrienden die elkaar wekelijks zien of zo, maar we bellen wel eens of we spreken wel eens af."

"Ik herinner me nog de eerste dag dat we elkaar tegenkwamen, dat zat eigenlijk meteen goed tussen ons en tot de dag van vandaag is dat nog altijd zo. Heel fijn. Het is moeilijk te definiëren, maar daar is iets aanwezig… Ik denk dat je dat ook wel voelt in de film."

"Daar komt nog eens bij dat Koen niet alleen als mens, maar ook als acteur zeer genereus is en al zijn ervaring die hij intussen heeft opgedaan, heel graag deelt."

Met Sofie Hoflack (foto) had je nog niet eerder samengewerkt, denk ik?

"Nee, dat was de eerste keer. Ik denk dat Jan erin geslaagd is om de juiste mensen voor deze film bij elkaar te brengen. Ik denk aan Koen en Sofie, maar ook aan mensen als Greg Timmermans (Cassiers), Jurgen Delnaet (Roth), enz. Het was heel fijn om samen te werken met al deze mensen."

Opnames en agenda’s

Opnames en agenda’s © Medialaan

De opnames van ‘Het Tweede Gelaat’ vonden plaats van eind augustus tot eind november 2016 en zijn dus al een hele tijd afgelopen.

Werner, waar ben jij momenteel mee bezig?

Werner De Smedt: "Mijn engagement ligt nog altijd bij Familie (foto) op dit moment. Ik ben daar blij om, want dat geeft mij de kans om elke dag te doen wat ik graag doe: op de set staan. Dat is ook nog altijd ervaring opdoen, in soms minder gemakkelijke omstandigheden als op een filmset. Daar ligt voor mij de uitdaging, aan de slag gaan met die scenario’s en een zo goed mogelijke prestatie neerzetten. Ik ben met Familie eigenlijk toch voltijds aan het werk."

Hoe kon je dat combineren met de opnames voor ‘Het Tweede Gelaat’?

"We hebben elkaar altijd zeer goed op de hoogte gehouden. Ik wist al dat die film er zat aan te komen, en ze hebben daar rekening mee gehouden in de scenario’s. Ik ben eigenlijk van de ene set naadloos naar de andere overgegaan… Ik ben heel blij dat dat mogelijk was."

Vrije tijd

Vrije tijd © KFD - Eyeworks

Koen, heb jij al nieuwe plannen?

Koen De Bouw: "Momenteel niet. Meteen na de opnames van Het Tweede Gelaat ben ik The Last Tycoon gaan draaien in Los Angeles. Daarna hebben we het derde seizoen van Professor T gedraaid, en daarna volgden de opnames van een andere langspeelfilm, Bastaard. En nu zijn we hier."

Tijd voor vakantie?

"Min of meer. In november ga ik terug naar Los Angeles, maar momenteel is het een paar weken wat rustiger. Ik ben wat meer aan het sporten, en heb nu een beetje tijd voor dingen die de afgelopen tijd wat zijn blijven liggen … alledaagse dingen waar je normaal niet aan toe komt. Ik ga al eens graag een weekend weg, en ik rommel graag wat in de tuin. Allemaal heel normale dingen eigenlijk."

Professor T

Professor T © VRT

Koen, welke rol was voor jou tot nu toe de grootste uitdaging?

Koen De Bouw: "Professor T. Omdat hij letterlijk een heel 'buitengewoon' karakter is, waarmee je een aantal risico’s neemt, met name in de uitvergroting. Het personage van Professor T is een dankbaar personage, dat je stevig moet durven aanzetten. Het is een evenwichtsoefening tussen wat aanvaardbaar is en wat net niet meer. Dat is een grote uitdaging."

Kun je je verplaatsen in dat personage, is dat intussen iemand die je kent?

Koen De Bouw: "Ja, intussen wel. Ik ben wel eens mensen tegengekomen van wie ik dacht: ‘als ik dat zo zou spelen, dat gelooft niemand’. De realiteit is soms groter dan onze verbeelding … en dat maakt dat je die verbeelding gerust zijn gang kunt laten gaan, dat zo’n personage als Professor T gewoon zijn ding kan doen."

"De regisseur, Indra Siera, heeft ook een heel eigen manier gevonden om dat in beeld te brengen, en daar humor, maar ook tragiek in te verwerken. Dat verhaal met de ouders van T bijvoorbeeld … In het derde seizoen wordt dat voortgezet en dan gaan we ook te weten komen waarom Jasper Teerlinck geworden is wie hij is. Het is een heel interessant derde seizoen!"
"Het is wel heel intensief geweest om dat te maken. We hadden weinig draaidagen en veel draaiuren op een dag. Eigenlijk is het ook niet langer vol te houden dan drie seizoenen…"

Professor T gaat ook de wereld rond.

Koen De Bouw: "Inderdaad. De serie loopt onder meer op Channel 4. Ik hoorde net van de producent dat Australië na het eerste nu ook het tweede seizoen uitzendt. En er zijn blijkbaar ook vergevorderde onderhandelingen voor de Spaanstalige landen. Dat is fijn, de serie gaat echt de wereld rond."

Hollywood

Hollywood © Amazon

Koen, in november ga je terug naar Los Angeles. Zit er iets in de pijplijn?

Koen De Bouw: "Als er al iets zou zijn, zou ik daar nog niks over mogen zeggen natuurlijk. Maar nee, we zullen zien… Ik sta open voor nieuwe dingen nu."

Hoe kijk je terug op The Last Tycoon?

Koen De Bouw: "Ik ben nu voor het tweede jaar in Los Angeles geweest, een heel leuke stad die ik nu ook beter heb leren kennen. Het was een heel fijne ervaring, en een mooie productie."

Een tweede seizoen van The Last Tycoon komt er zeker niet dan, of is dat nog niet zeker?

Koen De Bouw: "Bij Amazon komt er zeker geen tweede seizoen. Een paar weken geleden maakte Amazon bekend dat er een nieuwe koers gevaren wordt. Daardoor krijgen zeven series geen vervolg, en The Last Tycoon is er een van. Het is niet ongewoon dat een serie dan wordt overgenomen door een ander netwerk, maar in dit geval denk ik van niet. The Last Tycoon is een dure productie, die niet alle netwerken zomaar kunnen betalen."

"In ons vak is dat zo. Je stapt in een productie, en als die wordt stopgezet ga je naar een andere. Ik vind het jammer in de zin dat mijn personage, Tomas Szep, op het einde van het eerste seizoen meer werd aangezet, en in het tweede seizoen meer naar voor zou komen. De maker van de serie, Billy Ray, had me laten weten dat ze grootse plannen hadden met Szep. Dus ja, dat is natuurlijk wel jammer. Ik had daar graag wat meer mee gedaan."

Verhalen

Verhalen © KFD - Eyeworks

Met welke regisseur of acteur zou je graag nog eens samenwerken? Of welke rol zou je eens willen spelen? Heb je een ‘verlanglijstje’?

Werner De Smedt:
"Nee, daar ben ik eigenlijk niet mee bezig. Daar heb ik nooit van gedroomd, laat staan dat ik stappen zou ondernemen om zoiets voor elkaar te krijgen."

"Ik weet dat er in Vlaanderen een aantal acteurs zijn die wel die ambitie hebben, en die dat ook goed doen. Koen onder anderen! Ik ben ervan overtuigd dat er daar voor hem nog een mooie toekomst ligt en ik ben zijn grootste supporter. Zelf reikt mijn ambitie absoluut niet zo ver. Ik denk trouwens dat ik mijn familie en mijn kinderen niet zou kunnen missen. Want die medaille heeft volgens mij ook een keerzijde, je moet daar toch wat offers voor brengen. Zelf heb ik de warmte en de stabiliteit van een gezin nodig om goed te kunnen functioneren, dat heb ik intussen wel geleerd. Vroeger heb ik dat altijd een beetje onderschat, het belang daarvan te weinig ingezien."

Koen De Bouw: "Ik ben ervan overtuigd dat een verhaal mij opzoekt. Die verhalen komen niet zomaar in mijn leven, dat heeft altijd een reden. Dat is ook het engagement dat ik voel wanneer ik iets ga doen. Die beweging is altijd vanuit mijn buik en mijn hart. Vanaf het moment dat ik daarop ben beginnen te letten, klopt dat altijd. Als ik dus een scenario of voorstel krijg … dan denk ik soms ‘ah ja, natuurlijk komt dat nu bij mij'. Het is interessant om daarnaar op zoek te gaan, of om dat af te wachten. Dat maakt dat het voor mij in harmonie is met mijn eigen leven, en niet zomaar een job."

Is dat een voorwaarde, als je iets krijgt, dat je dat herkent?

"Ja, toch wel. Dat is ergens een luxe, langs de andere kant is het onluxueuze daarvan dat je soms een hele tijd niet werkt. Ik wacht soms met geduld op het juiste. Ik heb daarover nu geen klagen, mijn agenda is goed gevuld. Het is goed dat het nu even wat rustiger is ... Dat is dus ook nu weer ‘het juiste’."

Interview door P. N. voor Proximus TV.

Het Tweede Gelaat is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.
Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening.

Meer weten over Proximus TV?

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook