"Een Hollywoodfilm in Vlaanderen": Adil en Bilall over Patser

Vanaf 24 mei is Patser, de derde langspeelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.

"Een Hollywoodfilm in Vlaanderen": Adil en Bilall over Patser © KFD, Julie Landrieu


Patser vertelt het waanzinnige verhaal van vier vrienden op ‘t Kiel in Antwerpen die ervan dromen om te leven als echte patsers: snel rijk worden en leven zoals in een videoclip of zoals Tony Montana in Scarface. Living the good life met snelle patserbakken, dikke villa's, veel bling bling en... respect. Ze stoppen hun neus in high-profile drugszaken en ontketenen zo een bendeoorlog van Antwerpen tot Amsterdam, en zelfs Colombia.Patser is een flitsende actiefilm met een flinke dosis humor, een geweldige Matteo Simoni en verrassende rollen van onder andere Nora Gharib en Ali B. Wij hadden een gesprek met de regisseurs.

"Min of meer gebaseerd op waargebeurde shit"

"Min of meer gebaseerd op waargebeurde shit" © KFD

Jullie omschrijven de film zelf als "min of meer gebaseerd op waargebeurde shit" en de "coolste Vlaamse film ooit", wat moeten we ons daar bij voorstellen?

Bilall Fallah: "We zijn zelf opgegroeid met de Hollywoodfilms van Martin Scorsese en Spike Lee die veel spektakel bieden. Dat wilden we zelf ook maken: een Vlaamse Hollywoodfilm met evenveel actie, drama en humor."

Adil El Arbi: "We zijn vertrokken vanuit dingen de we zelf geobserveerd hebben tijdens het opgroeien: ik in Antwerpen, Bilall in de buurt van Brussel. Daarnaast hebben we ons gebaseerd op verhalen uit de media. Er is wel degelijke een Antwerpse drugsbende geweest die cocaïne heeft gestolen van de Columbiaanse maffia, er waren politieagenten die een racistische bende vormden. Die verschillende verhalen hebben we samen gebracht."

Zijn jullie zelf ooit in de verleiding gekomen om het slechte pad op te gaan?

Adil: "Als je als Marokkaan opgroeit en je hebt geen geld kan je heel gemakkelijk in een verkeerd milieu terechtkomen omdat je het gevoel hebt dat je minder kansen krijgt. Wij hadden het geluk dat onze ouders achter ons stonden en ons in de gaten hielden. Bovendien hadden we met film maken een grote droom. Als je geen dromen hebt, is het gemakkelijker om het slechte pad op te geraken."

Antwerpen als de cokehoofstad van Europa

Antwerpen als de cokehoofstad van Europa © KFD

Net zoals in Image en Black speelt ook in Patser de locatie waar het verhaal zich afspeelt een belangrijke rol, in dit geval het Kiel in Antwerpen, maar ook Amsterdam en Tanger. Waarom kozen jullie voor deze locaties?

Adil: "Ik ben zelf opgegroeid op het Zuid in Antwerpen, als kind kwam ik vaak op het Kiel. Het is ook zo’n bruisende locatie, met dat typische quartier-gevoel, die perfect bij de film past. Uit de cijfers blijkt ook dat er in Antwerpen heel wat cocaïne omgaat, het is de cokehoofdstad van Europa. Tanger is dan weer de plek waar ik als kind vaak op vakantie ging. En ook in het waargebeurde verhaal was Amsterdam het centrum van het drugsmilieu waarvoor de Belgen werkten."

Opent dat de deuren naar een succesverhaal in Nederland?

Bilall: "Dat is in elk geval de bedoeling. We hebben echt wel de ambitie dat dit een Belgisch-Nederlands succes wordt. Dat zou uniek zijn, want vaak maken ze in Nederland zelfs gewoon remakes van Vlaamse films, zoals bij Loft. We zijn nu dan ook volop promotie aan het voeren in Nederland met Ali B, toch wel een van de revelaties uit de film."

Maatschappijkritiek

Maatschappijkritiek © KFD

In de film zitten enkele flinke sneren: over de racistische Vlaming, de corruptie, het gebrek aan kansen voor mensen met een migratie-achtergrond, … Is dat een bewuste boodschap die jullie wilden meegeven?

Bilall: "Nee, maar we vertellen het verhaal natuurlijk vanuit het personage van Adamo. Het is zijn kijk op de wereld en die gedachten zijn gewoon een deel van het patser zijn. Als je een film maakt over dat milieu moet het ook authentiek zijn."

Vandaar ook de keuze voor het gebruik van straattaal?

Adil: "Klopt. Woorden als 'drarries' (vrienden, nvdr) en 'kifesh' (hoezo, nvdr) zijn Arabische woorden die veel jongeren gebruiken ondertussen, niet alleen Marokkaanse jongeren."

Bilall: "Dat zijn gewoon nieuwe Nederlandstalige woorden die binnenkort in de Van Dale zullen staan." (lacht)

Glansrol voor Matteo Simoni

Glansrol voor Matteo Simoni © KFD

Terwijl jullie in jullie vorige films kozen voor onbekende hoofdrolspelers, kozen jullie nu voor Matteo Simoni, toch een grote naam in Vlaanderen. Waarom?

Adil: "Toen we Matteo leerden kennen, was hij nog geen bekende Vlaming. Dat was zeven, acht jaar geleden, nog voor Safety First, nog voor Marina. We werden vrienden en sindsdien was het al het plan om ooit samen met hem een film te maken. Het personage Adamo is dan ook niet toevallig een Italiaanse Marokkaan, we schreven het personage speciaal voor hem."

Bilall: "De andere acteurs hebben nauwelijks acteerervaring. Saïd Boumazoughe (lid van het Kielse hiphopcollectief NoMoBS, nvdr) heeft wel wat theater gedaan, maar nog nooit in een film gespeeld. Hij en Junes Lazaar (bekend van So You Think You Can Dance, nvdr) kennen we al jaren, dat zijn vrienden van ons. Nora Gharib hadden we gezien bij K3 zoekt K3 en op de casting bleek al gauw haar enorm talent."

Er is ook een opvallende gastrol voor Nabil Ben Yadir, regisseur van Dode Hoek en Les Barons, een film die wel wat gelijkenissen vertoont met Patser.

Bilall: "Het was dan ook een beetje onze bedoeling om de Vlaamse Les Barons te maken, maar dan harder."

Adil: "Nabil is ook producent van de film en coscenarist. Hij is een beetje onze grote broer, samen vormen we één team. En hij is natuurlijk ook een heel goed acteur!"

De harde wet van Hollywood

De harde wet van Hollywood © instagram.com/adilelarbi

Het gaat heel snel voor jullie: Patser is al jullie derde langspeelfilm in vier jaar tijd. Hebben jullie al een nieuw project op het oog?

Adil: "We zijn altijd met een tiental projecten bezig. Het duurt dan ook lang om een film te maken. Van de tien projecten zal je uiteindelijk misschien maar één film kunnen maken. We hebben een project in België, maar misschien ook iets in Amerika: het is afwachten waarvoor we groen licht krijgen."

Hoe staat het met Beverly Hills Cop 4? We zagen jullie al op de foto staan met Eddie Murphy.

Bilall: "Dat zal sowieso nog even duren. De studio Paramount heeft een aantal flops gehad, waarna iedereen er werd ontslagen. Er zijn nu nieuwe bazen en Beverly Hills Cop is niet hun prioriteit."

Adil: "In Hollywood is het nooit zeker dat iets er komt: zelfs wanneer je al op de set staat, ben je nog niet zeker. Dat is de harde wet van Hollywood."

Erkenning

Erkenning © instagram.com/adilelarbi

Ondertussen draaiden jullie er wel al de pilootaflevering van Scalped en de eerste twee afleveringen van Snowfall (foto).

Adil: "Scalped is een goed voorbeeld van iets dat je kan draaien maar dat nooit te zien zal zijn. Halverwege de montage werd de zender overgekocht en dan stopt het gewoon. Voor Snowfall hebben we het tweede seizoen moeten weigeren omdat we hier Patser konden maken. Ondertussen zijn ze bezig met de opnames van het tweede seizoen."

Het Amerikaanse filmblad Variety noemde jullie als een van de tien grote regisseursbeloften van het moment. Heeft dat effect?

Adil: "Mensen merken die bekroning wel op, maar het is het puur concrete dat telt."

Bilall: "Het is natuurlijk een grote eer, maar het zorgt ook voor extra druk. We mogen echt niet falen nu."

Toekomstplannen

Toekomstplannen © Julie Landrieu

Het laatste jaar was niet zo’n goed jaar voor de Vlaamse film met tegenvallende bezoekersaantallen. Maakt dat jullie ongerust?

Bilall: "Ongerust niet, vorig jaar was het wat minder, maar het kan niet altijd super zijn. Vanaf het moment dat het minder is, begint iedereen al te panikeren. Maar er komen zeker nog goede Vlaamse films aan!"

We zagen Bilall onlangs acteren in de serie Tabula Rasa: zullen we je in de toekomst nog vaker op het scherm zien verschijnen?

Bilall: "Acteren is niet echt mijn ambitie, maar ik zeg natuurlijk nooit, nooit. Ik heb er vooral veel uit geleerd om eens in de positie van acteur te staan. Hoeveel vertrouwen je in de regisseur moet hebben bijvoorbeeld. Het was ook gewoon een enorme eer om met grote acteurs als Hilde Van Mieghem en Veerle Baetens samen te spelen."

Adil: "Ik denk dat we het vooral bij samen regisseren zullen houden. Behalve als Scorcese of Steven Spielberg ons bellen natuurlijk."(lacht)

Dit artikel maakt mij
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Lees ook