"Een verhaal over verlies en liefde": Thomas Vinterberg over Kursk © Belga Films

Op 13 maart komt Kursk in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV, een historische actiefilm over de ramp met de gelijknamige Russische onderzeeër in 2000. De Oscargenomineerde Deense filmmaker Thomas Vinterberg kwam de film samen met hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts voorstellen op het Film Fest Gent. En wij waren daar bij!


Kursk is een verfilming van 'A Time To Die', een boek uit 2002 van Robert Moore dat verslag doet van de ramp met de K-141 Kursk-onderzeeër van de Russische marine die in 2000 in de Barentszee zonk na enkele krachtige explosies aan boord. 118 bemanningsleden verloren onmiddellijk het leven. De film speelt zich af tijdens de laatste uren van 23 zeemannen die de eerste explosies overleefden en wanhopig wachtten op hulp terwijl het zuurstofniveau bleef dalen. Ondertussen wachtten hun achtergebleven families en kinderen in spanning af aan wal in de hoop dat er hulp zou gevonden worden.

Kursk werd geregisseerd door de Oscargenomineerde Deense filmmaker Thomas Vinterberg, bekend van Festen, Jagten en Far from the Madding Crowd. Bekijk hier ons interview met de regisseur:Matthias Schoenaerts is te zien in de rol van Mikhail Kalekov, kapitein-luitenant van de onderzeeër. Daarnaast kan de film rekenen op een internationale sterrencast met onder andere Colin Firth, Léa Seydoux, Michael Nyqvist, Max von Sydow en Martin Brambach. De originele muziekscore werd gecomponeerd door tweevoudig Oscarwinnaar Alexandre Desplat.

Er is ook een groot aantal van de belangrijke bijrollen voor Vlaamse acteurs zoals Josse De Pauw, Eva Van der Gucht, Koen De Sutter, Marjan De Schutter, Tijmen Govaerts, Guido De Craene, Danny Van Meenen en Kristof Coenen. Kursk is dan ook een Luxemburgs-Belgische coproductie. De film werd van april 2017 tot juli 2017 opgenomen op locaties in België, Frankrijk en Noorwegen. De onderwaterscènes zijn gedraaid in de AED Studios in Lint, met materiaal en crewleden van het Vlaamse Cineliving, naast een heleboel andere locaties in Vlaanderen.Kursk is vanaf 13 maart beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV.