Occupied: Daar komen de Russen!

De laatste jaren werden liefhebbers van spannende tv-series serieus verwend door de Scandinaviërs. Voornamelijk Deense en Zweedse series slaagden er in om ook in onze contreien een schare trouwe fans te creëren. Zo slaagde Borgen er bijvoorbeeld in om het politieke drama nieuw, eigentijds leven in te blazen. En door spannende krimi's zoals The Bridge en The Killing, om er maar twee te noemen, zat iedereen nagelbijtend op het puntje van z'n stoel.Het lijkt er nu op dat de Noren hun best hebben gedaan door beide genres met elkaar te verenigen. Het resultaat heet Occupied en mag er wezen.

In Occupied, of Okkupert zoals de Noren het zo mooi zeggen, heeft Noorwegen net te maken gehad met een natuurramp die een rechtstreeks gevolg was van de opwarming van de aarde. Daarop besluit de kersverse Noorse regering om alle ontginning van fossiele brandstoffen stop te zetten en volledig over te schakelen op duurzame energie. Helaas heeft die beslissing ook gevolgen voor de energiebevoorrading van de landen van de Europese Unie. Zij besluiten dan ook in te stemmen met een militaire interventie van Rusland teneinde de energiebevoorrading veilig te stellen.
 
Wat begint als een louter politieke kwestie die ver af staat van het dagelijks leven van de Noren, evolueert langzaam maar zeker tot een stevige Russische houdgreep. Doorheen de reeks ontdekken we hoe pers, politiek en gewone Noorse burgers omgaan om met deze ongewenste inmenging.
 
Occupied is naar verluid de duurste Noorse serie ooit. De productie van de 10 afleveringen kostte 90 miljoen Noorse Kroon, zo'n 9,5 miljoen Euro. Ter vergelijking: de duurste Vlaamse serie ooit is In Vlaamse Velden en kostte zo'n 8 miljoen Euro. Het budget ging echter niet naar bekende acteurs. Wel werd er geopteerd om met enkele spectaculaire scènes en special effects het niveau op te krikken. Een geslaagde keuze, want hierdoor voelt de serie erg "internationaal" aan, zelfs al wordt er alleen maar Noors in gesproken.
 
Serieliefhebbers die op zoek zijn naar een goede manier om de donkere winterdagen door te komen, hebben met Occupied zeker een fantastische binge-watch kandidaat gevonden. Vanaf januari is deze spannende reeks te zien op Canvas. Kan je zolang niet wachten? Haal dan nu al de dvd's of blu-rays in huis! Pas wel op, want de verslavingsfactor is behoorlijk hoog!
 
 
Bram LeunisTv redactie

De redactie van Skynet TV geeft je originele tv-tips. Of het nu gaat om spraakmakende documentaires, spannende series, leuke tv-programma’s of straffe films… Dankzij de Skynet TV-redactie weet je wat voor boeiends er te zien is op tv. Zak lekker onderuit en geniet !

Dit artikel maakt/laat mij
  • 2
  • 3
  • 0
  • 0
  • 1

Lees ook